« Föreg. Nästa »

Landshövdingen invigde


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Landshövdingen invigde


Christer Falk 2006-05-12

Landshövding Göte Bernhardsson ser till att några laxörinar och en abborre släpps fria i Sörån.
Bild:Bo Forseaus
Landshövding Göte Bernhardsson ser till att några laxörinar och en abborre släpps fria i Sörån.

Idag, fredagen den 12 maj, invigdes den nya forsen strax öster om Flügger Färg i Bollebygd. Invigningen svarade landshövding Göte Bernhardsson för och den här gången handlade det inte om att klippa band...

Nu är det gamla kraftverket ett minne blott och arbetat med att riva dammbyggnaden i anslutning till kraftverket gick igång redan i augusti förra året.
-Vi lämnade in en ansökan till miljödomstolen redan under hösten 2004, berättar kommunekolog Ulla Henskog och fortsätter.
-Under sommaren 2005 fick vi tillstånd att göra utrivningen och i augusti startades jobbet.

Återskapa vandringsvägen
Anledningen till rivningen av kraftverksdammen är att försöka återskapa den vandringsväg för fisk och främst vill man rädda den hotade Lyngernöringen.
-Det är känt att det fanns gott om öring i Sörån innan 1950-talet. Det var innan kraftverken i Storån och vid Grönkullen byggdes.

Användes inte
Kraftverket vid Grönkullen har inte använst sedan början av 1970-talet.
-Då brann kraftverket och någon återuppbyggnad gjordes aldrig, berättar Ullan Henskog vidare.

Still ro
Genom det fina arbete som lagts ned har Bollebygdsborna fått en fin plats för en stund stilla ro. En stunds avkoppling som kan tonas samman med ljudet från den fria forsen.

Hällde i fisk
Som sagt, något bandklippande blev det aldrig i Bollebygd denna dag för landshövding Bernhardsson. Istället fick han balansera på hala stenar och se till att några öringar och en abborre fick simma fritt i Sörån.

Tipsa en vän     Skriv ut




Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com