« Föreg. Nästa »

Miljöpartisten Pembe Gencoglu på riksdagslistan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Miljöpartisten Pembe Gencoglu på riksdagslistan


Christer Falk 2010-01-26


Valåret 2010 är inlett och på de stora arenorna har representanter för regeringen mött oppositionen. På lokal nivå har valrörelsen också gått igång, om än inte lika tydligt än. Första Bollebygdsbon på en riksdagslista är 23 åriga Pembe Gencoglu.

Pembe Gencoglu blev miljöpartist redan som fjortonåring.
–Det kan tyckas tidigt men har man intresset så som jag hade för samhällsfrågor tror jag att det kommer automatisk. Tack vare det man fick lära sig på skolan om de olika partierna och ideologierna samt pappas uppmuntran så blev miljöpartiet ett självklart val för mig. Ett bra och rätt val, säger Pembe Gencoglu som till vardags arbetar som designassistent hos Gina Tricot i Borås.

Hänt mycket
Under de nio år som Pembe varit miljöpartist har det hänt mycket.
–Fantastiskt mycket. Idag finns miljötänkandet med i det allra mesta. Men med tanke på de senaste klimatförändringarna även hos de flesta. Media håller miljödiskussionen levande så visst har det hänt massor och därför ser jag mitt val helt rätt men än finns det givetvis mycket kvar att förändra. Och det ser ut som om allt fler också väljer miljöpartiet vilket vi hoppas skall fortsätta i samma riktning. Därför ska det bli riktigt roligt att få vara med om en spännande valrörelse.

Arbete och hobby
Genom sitt miljöengagemang kan Pembe förena både arbete och hobby.
–Som designassistent inom textil finns miljötänkandet med hela tiden. Det är helt enkelt en del i vardagsarbetet för oss. Därför är gränsen mellan arbete och fritidsintresset politiken inte alls tydlig. Jobb och fritid flyter samman.

Bollebygd
Pembe Gencoglu gör sin första mandatperiod som kommunpolitiker i Bollebygd.
–Första året var tufft. Det fanns mycket att lära och man lär sig hela tiden.
Om du fick bestämma – hur skulle Bollebygd bli ännu bättre när det gäller miljöarbetet?
–Jag tycker att vi redan nu arbetar bra med miljöarbetet. Det är synd att man beslutat om att bygga på Tyftet eftersom man där väljer att bygga på jordbruksmark. I framtiden blir vi kanske mer beroende av lokalproducerad mat och med tanke på det så tycker jag att man borde välja att bygga på andra marker istället för jordbruksmark. Det är viktigt att bevara vissa markområden, dels av jordbruksskäl men också av kulturella skäl.

Framtiden
När vi kommer in på framtiden så är Pembe Gencoglu klar.
–Jag hoppas naturligtvis på ett jättebra val för miljöpartiet och att jag därmed kommer in i riksdagen. Gör jag inte det som kommer jag att fortsätta arbeta politiskt här i Bollebygd. Politiken har blivit en del av mitt liv och den delen vill jag ha kvar.
Om du skulle komma in i riksdagen – vilka frågor vill du då ägna dig åt?
–Landsbygdsfrågor, självklart miljö men också kulturfrågor. Jag vill också arbeta för att segregationen i det svenska samhället ska bli mycket mindre. Vi ska kunna leva tillsammans oberoende av ålder eller nationalitet.

För Pembe Gencoglu har valrörelsen redan börjat.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 1 2010

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com