« Föreg. Nästa »

Positivt konjunkturtecken för företag i Bollebygd – bankernas utlåning ökar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Positivt konjunkturtecken för företag i Bollebygd
– bankernas utlåning ökar


Christer Falk 2014-07-01

Nu kommer signaler som är mycket positiva för företagen i Borås. Bankernas utlåning ökar. Det visar att både företagen och bankerna har framtidstro. I Västsverige är trenden särskilt stark, vilket är extra gynnsamt för Borås.

När bankerna ökar sin utlåning och företagen går bättre får det en positiv spiraleffekt för hela näringslivet. Även statliga Almi känner av företagens framtidstro.

– Vi på Almi Väst märker av det ökade trycket tydligare än i övriga landet. Utlåningen ökar och det gäller främst krediter för framåtriktade satsningar, säger Sara Wallin, vd på Almi Väst.

 

Ökad utlåning

Närmare hälften av bankkontoren uppger att utlåningen till företag ökade under årets andra kvartal.  Man är också mycket positiv till den kommande utlåningen, Både för det kommande kvartalet och på längre sikt. Det framgår av färska undersökningar som genomförts på uppdrag av Almi Företagspartner.

– Det här är en ganska stark signal på att man är positiv. Det har varit en osäkerhet tidigare, nu har fler framtidstro. Det innebär att företagen går bra och i nästa steg vågar anställa, säger Sara Wallin.

 

Fler positiva på sikt

För det kommande kvartalet tror närmare hälften av de tillfrågade bankcheferna att utlåningen kommer att öka. På ett års sikt är ännu fler positivt inställda då så mycket som 70 procent tror på en ökad utlåning.

När samma fråga ställs till företagen svarar 27 procent av företagen att lånebehovet ökade under första kvartalet. På längre sikt tror 38 procent av företagen att lånebehovet kommer att öka.

 

Om undersökningarna

Undersökningarna genomförs varje kvartal av CMA - Centrum för Marknadsanalys AB på uppdrag av Almi Företagspartner AB. Bankundersökningen är baserad på telefonintervjuer med 150 bankkontorschefer i hela landet. Företagsundersökningen är baserad på en webbenkät som har besvarats av 443 företagsledare eller ekonomiansvariga i små och medelstora företag. Undersökningarna är genomförda under perioden 4 - 24 juni 2014.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com