« Föreg. Nästa »

Avtal godkända – klart för byggstart på Skattegårdstomten i centrala Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från kommunstyrelsen i Bollebygd

Avtal godkända – klart för byggstart på Skattegårdstomten i centrala Bollebygd


Christer Falk 2014-08-26

Kommunstyrelsen godkände på måndagens möte köpeavtal, avtal om fastighetsreglering och avtal om lägenheter med förhöjd tillgänglighet mellan kommunen och Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder på Skattegårdstomten (fastighet Flässjum 1:27 med flera). Därmed är det klart för stiftelsen att börja byggandet av lägenheter på tomten mittemot äldreboendet Bollegården i centrala Bollebygd. Sammanlagt blir det 58 lägenheter, varav 20 stycken blir trygghetsboende med förhöjd tillgänglighet.

 


 - Det är oerhört positivt att byggnationen nu kan komma igång och att vi kan få ett tillskott av lägenheter, med tanke på den stora efterfrågan. Det är också glädjande att vi i och med trygghetsboendet nu dessutom kan erbjuda ytterligare en boendeform i kommunen, säger Christer Johansson (M), kommunstyrelsen ordförande.


Saneringen klar
Arbetet med saneringen av kvicksilver på tomten, som i våras upptäcktes i ledningar under marken, är klar. Provtagningar som gjorts visade att föroreningarna endast fanns i cementrör, som nu tagits upp ur marken. Det är inte klart vad saneringen kommer att kosta, men kommunen har initialt tagit på sig kostnaden, men kommer att driva ärendet gentemot Västra Götalandsregionen. Totalt betalar Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder tre miljoner kronor för hela marköverlåtelsen. 


Byggstarten 
firas med ett första spadtag den 3 september, då stiftelsen och kommunen informerar om projektet.


Samråd kring detaljplan för Malmgården i Bollebygds centrum

Kommunstyrelsen har yttrat sig kring detaljplanen för området Malmgården (fastighet 1:7 m. fl.) Området ligger intill den östra infarten till Bollebygds centrum och planen föreslår cirka 60 lägenheter med näringsverksamheter i en del av byggnaderna och ett parkeringsgarage under mark. Tingshuset och arresten flyttas österut i området för att marken ska bebyggas. I en del av ska även en vacker park, Tingshusparken, utformas.  

- En förtätning av centrala Bollebygd med fler lägenheter och näringsverksamheter är viktigt för kommunens utveckling. Det är också positivt att Tingshuset och den gamla arresten får en mer framträdande placering i ett område som utformas som en vacker park, säger Christer Johansson (M).

 

Utvecklingsplan för Bollebygd, Härryda och Mark

Kommunstyrelsen beslutade att föreslå fullmäktige att anta utvecklingsplanen för Bollebygd, Härryda och Marks kommuner. Planen är ett visionsdokument som anger inriktning och målsättning för området mellan kommunerna och den visar vilka möjligheter som uppstår med ett nytt stationsläge mellan Bollebygd och Rävlanda på en ny stambana mellan Göteborg och Stockholm. En ny station och den skulle bli ett regionalt resecentrum med effekter för hela utvecklingsområdet, samtidigt som den möjliggör en befolkningsökning med cirka 8-10 000 invånare.

 

 

På kommunstyrelsens möte beslutades även:

 

  • Att ge byggnads- och miljönämnden i uppdrag att upprätta en detaljplan för fastigheten Flässjum 2:79 i centrala Bollebygd. I fastigheten, som tidigare inrymde Bolle stormarknad, finns flera butiker. Lorentzon Betonova Fastigheter AB vill bygga på en till två våningar med fler lägenheter.
  • Att ge byggnads- och miljönämnden i uppdrag att upprätta en detaljplan för Bollebygds prästgård (fastighetBollebygds Prästgård 1:2 m.fl.) Området ligger vid Bollebygds kyrka, cirka 1 kilometer väster om centrum.Bollebygds kyrkliga samfällighet vill undersöka möjligheten att stycka av cirka 10 tomter för småhusbebyggelse, samt att bygga om den gamla prästgården till församlingshem.
  • Att föreslå att kommunfullmäktige antar policy för funktionshinderfrågor, som beskriver hur Bollebygds kommun införlivar FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i sina verksamheter.
  • Att ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att ta fram en strategi för satsningar på bredband senast 31 januari 2015. Möjlighet till bredband ses som en viktig fråga för tillväxt och utveckling i kommunen.
  • Att föreslå att kommunfullmäktige beslutar att ingå borgen för Föräldrakooperativet Gadden för byggande av en liten idrottshall till ett högsta lånebelopp på 3,5 miljoner. Borgensåtagandet gäller i 40 år, men ska skrivas ned efter hand.
  • Att Bollebygds kommun inte tecknar ett samarbetsavtal för fortsatt medverkan i Business Region Borås, kringnäringslivsfrågor i området.

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com