« Föreg. Nästa »

Åtta nya förstelärare i Bollebygds kommun


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Åtta nya förstelärare i Bollebygds kommun


Christer Falk 2014-08-20

Anneli Fischer, barn- och utbildningschef i Bollebygds kommun.
Anneli Fischer, barn- och utbildningschef i Bollebygds kommun.

Bollebygds kommun utmärker sig genom att tillsätta en förstelärare inom förskoleverksamheten.  Till detta läsår har kommunen ytterligare åtta nya förstelärare på plats. Sammanlagt finns det nu tretton förstelärare. Att införa förstelärare i förskolan är ovanligt i landets kommuner. Bland kommunerna i Sjuhärad är Bollebygd den enda som infört en sådan tjänst inom förskoleverksamheten.

 - Det är en medveten satsning vi gör för att vi tycker att det är viktigt. För att lyckas i skolan och förskolan är det absolut viktigaste att ha skickliga pedagoger, och det har vi här, och nu satsar vi ännu mer på dem, säger Anneli Fischer, barn- och utbildningschef.

 

Utveckla lärandet och stödja skolutvecklingen
Förstelärartjänsterna ska göra lärar- och förskoleläraryrket mer attraktivt och samtidigt utveckla lärandet och stödja skolutvecklingen. Bollebygd får statsbidrag för tio tjänster. Utöver det har kommunen valt att tillsätta ytterligare tjänster, dels en delad tjänst i skolan, dels en förstelärare i förskolan, som finansieras ur egen budget. I kommunen finns det nu förstelärare på alla skolor och alla tjänster, utom den i förskolan, är tillsvidaretjänster. Intresset har varit stort och sammanlagt har omkring 25 lärare sökt tjänsterna.

 

Specialområden
Alla förstelärare har sina specialområden, som exempelvis matematik, läsinlärning, skrivning, engelska och naturorienterande ämnen. I Bollebygds kommun finns även en förstelärare i inom det praktisk-estetiska ämnet slöjd. I uppdraget ingår ett särskilt ansvar för att utveckla verksamheten utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, att coacha sina kollegor till ökad yrkesskicklighet och att driva utvecklingen av undervisningen.
- Vårt mål är att alla våra elever ska vara godkända till gymnasiet, vilket vi har nått upp till 2012. Vi ser att resultat och medelbetyg höjs varje år, vilket är väldigt positivt, men vi vill att alla ska klara gränsen varje år, säger Annelie Fischer.

 

Kort fakta
Bollebygds kommun har 13 förstelärare, varav en i förskolan. Kommunen får statsbidrag för tio tjänster, men har valt att tillsätta ytterligare två tjänster, en delad tjänst i skolan och en tjänst i förskolan, som finansieras ur egen budget. Tjänsten i förskolan är tidsbegränsad, från 1/8 2014 till 31/12 2016. Förstelärarna får en lönehöjning på 5000 kronor.

 

Bollebygdsskolan 7-9
Fyra förstelärare

Bollebygdsskolan F-6
Fem förstelärare

Örelundsskolan

En förstelärare

Töllsjöskolan

Två förstelärare som delar på en tjänst

Förskolan

En förstelärare

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com