« Föreg. Nästa »

Medborgarlöfte för 2018 – undertecknat...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Medborgarlöfte för 2018 – undertecknat...


Christer Falk 2018-01-22

Kristina Sunebrand, folkhälsostrateg, poliserna Anders Cronhag och Karin Mårdh-Stavåsen samt Christina Hultén, säkerhetssamordnare. Sittande kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) och lokalpolischefen Tomas Stakeberg Jansson som skrev under Medborgarlöftet för 2018.
Kristina Sunebrand, folkhälsostrateg, poliserna Anders Cronhag och Karin Mårdh-Stavåsen samt Christina Hultén, säkerhetssamordnare. Sittande kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) och lokalpolischefen Tomas Stakeberg Jansson som skrev under Medborgarlöftet för 2018.

Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen
Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen

Idag har Bollebygds kommun tecknat en överenskommelse med Polisen om ett Medborgarlöfte för 2018. Ett löfte som går ut på att man tillsammans under 2018 ska fokusera på drogförebyggande arbete bland unga i Bollebygds kommun. Innan Medborgarlöftet skrevs under tog en enig kommunstyrelse beslutet om Medborgarförslaget för 2018.


– Vi ser naturligtvis positivt på att vi tillsammans bestämmer oss för att fokusera på just drogförebyggande arbete bland våra unga, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun som undertecknade Medborgarlöftet tillsammans med Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolischef för Borås med omnejd.

Fokusgrupper
Under hösten 2017 har kommunen tillsammans med polisen genomfört en medborgardialog.
– En del av medborgardialogen genomfördes som en enkät på kommunens hemsida. Dessutom har vi arbetat med fokusgrupper som exempelvis ungdomar från ungdomsrådet, elevrådet och skolrådet där vi även träffat föräldrar, berättar kommunpolisen Karin Mårdh-Stavåsen.
150 personer har deltagit i medborgardialogerna och 80 procent känner en viss oro för ungas syn på droger.
– Därför satsar vi nu på drogförebyggande arbete. Ett arbete som ska resultera i fyra i förväg planerade besökstillfällen på högstadiet och i Krafthuset. Dessutom kommer vi självfallet att göra spontanbesök, informerar kommunpolisen vidare.

Utbildningar
I polisens åtgärder finns även utbildningsinsatser om cannabis till kommunanställda. Polisen ska också vara delaktig i arbetet kring vårens Schools out.
– Ni har verkligen en fin skolavslutning för kommunens unga här i Bollebygd. Ett exempel på en bra satsning som jag brukar dela med mig av, poängterar kommunpolisen Karin Mårdh-Stavåsen.
I utbildningsdelen ligger även en information om hur man stadsplanerar utifrån ett brottsförebyggande perspektiv.
– Vi ska göra vad vi kan för att förebygga både drogmissbruk och annan kriminalitet, menar lokalpolischefen Stakeberg Jansson.

Kommunen deltar
Kommunens del i arbetet handlar om att delta i de utbildningar och informationer som polisen svarar för.
– I skolan kommer vi att arbeta med ett preventivt elevprogram som går under namnet PEP, om tobak i årskurserna sex. Dessutom blir de ANDT-aktiviteter i årskurserna 7,8 och 9, informerar oss Kristina Sunebrand, folhälsostrateg i kommunen.

Kommunens hemsida
Kommunen kommer också att svara för kurser i Active Parenting, det kommer att finnas en kontaktruta på hemsidan för oroliga föräldrar.
– Föräldrar och andra invånare som känner oro kommer att kunna ringa tre fria samtal inom socialtjänsten, säger Christina Hultén och tillägger.
– Vi har även stöd av Länsstyrelsen på olika sätt och vi själva ska se till att reglerna för försäljning av alkohol och tobak i kommunen följs.

Under snittet i regionen
2016 gjordes en undersökning bland ungdomar i årskurs nio och då var det 4 procent av eleverna som någon gång provat på någon form av droger. Bland eleverna på gymnasienivån var siffran 13 procent. Snittet för VG-regionen var 6 procent för årskurs nio och 17 procent för gymnasieeleverna.

Genomfört
Medborgarlöftet för 2016-2017 hade fokus på trafiksäkerhet, buskörningar och nykterheten i trafiken. Det löftet har polisen uppfyllt genom att ha genomfört 26 trafikkontroller i kommunen och under 2017 togs hela 22 rattfyllerister inom Bollebygds kommun. Under 2016-2107 testades även den mobila fartkameran vid fyra tillfällen. Två på Töllsjövägen och två i Olsfors utanför förskolan. Ett antal fortkörare togs vid dessa fyra tillfällen. Polisen har även informerat om trafiksäkerhet på högstadiet.
– Jag tycker att vi tagit samarbetet med er från polisen från en bra nivå till en ännu bättre. Och det känns bra från min position, menade kommunchefen Anders Einarsson.

 

 

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com