« Föreg. Nästa »

Medborgarlöfte för 2018 – undertecknat...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Medborgarlöfte för 2018 – undertecknat...


Christer Falk 2018-01-22

Kristina Sunebrand, folkhälsostrateg, poliserna Anders Cronhag och Karin Mårdh-Stavåsen samt Christina Hultén, säkerhetssamordnare. Sittande kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) och lokalpolischefen Tomas Stakeberg Jansson som skrev under Medborgarlöftet för 2018.
Kristina Sunebrand, folkhälsostrateg, poliserna Anders Cronhag och Karin Mårdh-Stavåsen samt Christina Hultén, säkerhetssamordnare. Sittande kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) och lokalpolischefen Tomas Stakeberg Jansson som skrev under Medborgarlöftet för 2018.

Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen
Kommunpolis Karin Mårdh-Stavåsen

Idag har Bollebygds kommun tecknat en överenskommelse med Polisen om ett Medborgarlöfte för 2018. Ett löfte som går ut på att man tillsammans under 2018 ska fokusera på drogförebyggande arbete bland unga i Bollebygds kommun. Innan Medborgarlöftet skrevs under tog en enig kommunstyrelse beslutet om Medborgarförslaget för 2018.


– Vi ser naturligtvis positivt på att vi tillsammans bestämmer oss för att fokusera på just drogförebyggande arbete bland våra unga, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun som undertecknade Medborgarlöftet tillsammans med Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolischef för Borås med omnejd.

Fokusgrupper
Under hösten 2017 har kommunen tillsammans med polisen genomfört en medborgardialog.
– En del av medborgardialogen genomfördes som en enkät på kommunens hemsida. Dessutom har vi arbetat med fokusgrupper som exempelvis ungdomar från ungdomsrådet, elevrådet och skolrådet där vi även träffat föräldrar, berättar kommunpolisen Karin Mårdh-Stavåsen.
150 personer har deltagit i medborgardialogerna och 80 procent känner en viss oro för ungas syn på droger.
– Därför satsar vi nu på drogförebyggande arbete. Ett arbete som ska resultera i fyra i förväg planerade besökstillfällen på högstadiet och i Krafthuset. Dessutom kommer vi självfallet att göra spontanbesök, informerar kommunpolisen vidare.

Utbildningar
I polisens åtgärder finns även utbildningsinsatser om cannabis till kommunanställda. Polisen ska också vara delaktig i arbetet kring vårens Schools out.
– Ni har verkligen en fin skolavslutning för kommunens unga här i Bollebygd. Ett exempel på en bra satsning som jag brukar dela med mig av, poängterar kommunpolisen Karin Mårdh-Stavåsen.
I utbildningsdelen ligger även en information om hur man stadsplanerar utifrån ett brottsförebyggande perspektiv.
– Vi ska göra vad vi kan för att förebygga både drogmissbruk och annan kriminalitet, menar lokalpolischefen Stakeberg Jansson.

Kommunen deltar
Kommunens del i arbetet handlar om att delta i de utbildningar och informationer som polisen svarar för.
– I skolan kommer vi att arbeta med ett preventivt elevprogram som går under namnet PEP, om tobak i årskurserna sex. Dessutom blir de ANDT-aktiviteter i årskurserna 7,8 och 9, informerar oss Kristina Sunebrand, folhälsostrateg i kommunen.

Kommunens hemsida
Kommunen kommer också att svara för kurser i Active Parenting, det kommer att finnas en kontaktruta på hemsidan för oroliga föräldrar.
– Föräldrar och andra invånare som känner oro kommer att kunna ringa tre fria samtal inom socialtjänsten, säger Christina Hultén och tillägger.
– Vi har även stöd av Länsstyrelsen på olika sätt och vi själva ska se till att reglerna för försäljning av alkohol och tobak i kommunen följs.

Under snittet i regionen
2016 gjordes en undersökning bland ungdomar i årskurs nio och då var det 4 procent av eleverna som någon gång provat på någon form av droger. Bland eleverna på gymnasienivån var siffran 13 procent. Snittet för VG-regionen var 6 procent för årskurs nio och 17 procent för gymnasieeleverna.

Genomfört
Medborgarlöftet för 2016-2017 hade fokus på trafiksäkerhet, buskörningar och nykterheten i trafiken. Det löftet har polisen uppfyllt genom att ha genomfört 26 trafikkontroller i kommunen och under 2017 togs hela 22 rattfyllerister inom Bollebygds kommun. Under 2016-2107 testades även den mobila fartkameran vid fyra tillfällen. Två på Töllsjövägen och två i Olsfors utanför förskolan. Ett antal fortkörare togs vid dessa fyra tillfällen. Polisen har även informerat om trafiksäkerhet på högstadiet.
– Jag tycker att vi tagit samarbetet med er från polisen från en bra nivå till en ännu bättre. Och det känns bra från min position, menade kommunchefen Anders Einarsson.

 

 

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommun