« Föreg. Nästa »

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Christer Falk 2018-01-16


Bollebygds grundskoleelever behöver PRAO-platser inför 8:ornas PRAO-veckor vecka 17-18. I dagsläget saknas många PRAO-platser i Bollebygd.


Hjälp oss att hjälpa

Om ditt företag har möjlighet att ta emot PRAO-elever, maila anna.kjellgren@boras.se era kontaktuppgifter så kommer PRAO-samordning att höra av sig till er.

Varför PRAO?

PRAO är en förkortning av praktisk arbetslivsorientering med syftet att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet. Att vistas på en arbetsplats, träffa yrkesverksamma och vara en del av en arbetsvardag för att förstå hur yrkeslivet fungerar är en viktig grund för elevernas framtidstro och studie- och yrkesval. PRAO ger ofta eleven insikt i sina förmågor, värderingar och intressen.

Vad gör en PRAO-vecka bra?

Utifrån erfarenhet vet vi att PRAO brukar bli bra om den förbereds och om eleven känner sig välkommen. För många är det första mötet med arbetslivet. Eleverna är olika mogna. Några är blyga medan andra är mer framåt. Några pratar mycket, andra mindre och en del har inte ett fullt utvecklat språk ännu.

Några saker är viktiga att ha som grund redan vid anskaffning av PRAO-platser:

  • Identifiera PRAO-handledare. Handledaren ska vara över 18 år samt ha minst ett års erfarenhet av arbetet. Handledaren ser till att eleven får ett sammanhang och introducerar, följer upp och tackar av eleven. Till handledaren ska eleven kunna vända sig med frågor och för att få instruktioner om arbetsuppgifter.
  • Fundera över innehåll. Eleven vill göra något på riktigt (inte enbart sitta tyst och titta på) och att det är lite varierande innehåll (t.ex. inte bara städa).
  • Arbetstider. PRAO omfattar 7 timmar per dag och eleven följer arbetsplatsens arbetstider (ej före kl. 06.00 eller senare än kl. 20.00).

Läs Arbetsmiljöverkets broschyr ”Så får barn och ungdomar arbeta”. I den finns regler och lagar om hur minderåriga får arbeta. Broschyren bifogas detta utskick. Mer utförlig information finns i ”Om minderårigas arbetsmiljö – en vägledning av föreskrifterna AFS 2012:3” på www.av.se


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com