« Föreg. Nästa »

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Christer Falk 2018-01-16


Bollebygds grundskoleelever behöver PRAO-platser inför 8:ornas PRAO-veckor vecka 17-18. I dagsläget saknas många PRAO-platser i Bollebygd.


Hjälp oss att hjälpa

Om ditt företag har möjlighet att ta emot PRAO-elever, maila anna.kjellgren@boras.se era kontaktuppgifter så kommer PRAO-samordning att höra av sig till er.

Varför PRAO?

PRAO är en förkortning av praktisk arbetslivsorientering med syftet att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet. Att vistas på en arbetsplats, träffa yrkesverksamma och vara en del av en arbetsvardag för att förstå hur yrkeslivet fungerar är en viktig grund för elevernas framtidstro och studie- och yrkesval. PRAO ger ofta eleven insikt i sina förmågor, värderingar och intressen.

Vad gör en PRAO-vecka bra?

Utifrån erfarenhet vet vi att PRAO brukar bli bra om den förbereds och om eleven känner sig välkommen. För många är det första mötet med arbetslivet. Eleverna är olika mogna. Några är blyga medan andra är mer framåt. Några pratar mycket, andra mindre och en del har inte ett fullt utvecklat språk ännu.

Några saker är viktiga att ha som grund redan vid anskaffning av PRAO-platser:

  • Identifiera PRAO-handledare. Handledaren ska vara över 18 år samt ha minst ett års erfarenhet av arbetet. Handledaren ser till att eleven får ett sammanhang och introducerar, följer upp och tackar av eleven. Till handledaren ska eleven kunna vända sig med frågor och för att få instruktioner om arbetsuppgifter.
  • Fundera över innehåll. Eleven vill göra något på riktigt (inte enbart sitta tyst och titta på) och att det är lite varierande innehåll (t.ex. inte bara städa).
  • Arbetstider. PRAO omfattar 7 timmar per dag och eleven följer arbetsplatsens arbetstider (ej före kl. 06.00 eller senare än kl. 20.00).

Läs Arbetsmiljöverkets broschyr ”Så får barn och ungdomar arbeta”. I den finns regler och lagar om hur minderåriga får arbeta. Broschyren bifogas detta utskick. Mer utförlig information finns i ”Om minderårigas arbetsmiljö – en vägledning av föreskrifterna AFS 2012:3” på www.av.se


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com