« Föreg. Nästa »

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Har du en PRAO-plats att erbjuda?


Christer Falk 2018-01-16


Bollebygds grundskoleelever behöver PRAO-platser inför 8:ornas PRAO-veckor vecka 17-18. I dagsläget saknas många PRAO-platser i Bollebygd.


Hjälp oss att hjälpa

Om ditt företag har möjlighet att ta emot PRAO-elever, maila anna.kjellgren@boras.se era kontaktuppgifter så kommer PRAO-samordning att höra av sig till er.

Varför PRAO?

PRAO är en förkortning av praktisk arbetslivsorientering med syftet att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet. Att vistas på en arbetsplats, träffa yrkesverksamma och vara en del av en arbetsvardag för att förstå hur yrkeslivet fungerar är en viktig grund för elevernas framtidstro och studie- och yrkesval. PRAO ger ofta eleven insikt i sina förmågor, värderingar och intressen.

Vad gör en PRAO-vecka bra?

Utifrån erfarenhet vet vi att PRAO brukar bli bra om den förbereds och om eleven känner sig välkommen. För många är det första mötet med arbetslivet. Eleverna är olika mogna. Några är blyga medan andra är mer framåt. Några pratar mycket, andra mindre och en del har inte ett fullt utvecklat språk ännu.

Några saker är viktiga att ha som grund redan vid anskaffning av PRAO-platser:

  • Identifiera PRAO-handledare. Handledaren ska vara över 18 år samt ha minst ett års erfarenhet av arbetet. Handledaren ser till att eleven får ett sammanhang och introducerar, följer upp och tackar av eleven. Till handledaren ska eleven kunna vända sig med frågor och för att få instruktioner om arbetsuppgifter.
  • Fundera över innehåll. Eleven vill göra något på riktigt (inte enbart sitta tyst och titta på) och att det är lite varierande innehåll (t.ex. inte bara städa).
  • Arbetstider. PRAO omfattar 7 timmar per dag och eleven följer arbetsplatsens arbetstider (ej före kl. 06.00 eller senare än kl. 20.00).

Läs Arbetsmiljöverkets broschyr ”Så får barn och ungdomar arbeta”. I den finns regler och lagar om hur minderåriga får arbeta. Broschyren bifogas detta utskick. Mer utförlig information finns i ”Om minderårigas arbetsmiljö – en vägledning av föreskrifterna AFS 2012:3” på www.av.se


Tipsa en vn Skriv ut




2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2023 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som Christer Johansson och jag, Christer Falk driver. Programserien "Varför heter vägarna så här?" är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Nyheter har fått stå tillbaka för det arbete vi lägger ner när det gäller "Varför heter vägarna så här?" och en del annat när det gäller Bollebygds Historia.

Därmed har vi öppnat upp 2024 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com