« Föreg. Nästa »

Fler tillväxtföretag skulle kunna lyckas i Bollebygd– låg kunskap om finansiering


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Fler tillväxtföretag skulle kunna lyckas i Bollebygd
– låg kunskap om finansiering


Christer Falk 2014-07-04

Trenden är att fler företag vågar växa just nu. Men många tillväxtföretag har dålig kunskap om hur de ska finansiera tillväxten, visar en ny forskningsrapport.
– Fler företag i Bollebygd skulle lyckas om de hade bättre kunskap. Det skulle vara positivt för både företagens utveckling såväl som möjligheten till fler jobb.


Det säger Sara Wallin, vd för statliga Almi Väst. Bakgrunden är en nyligen publicerad studie som visar att många entreprenörer är dåligt förberedda på att finansiera sina företag och har inte tillräcklig kunskap om olika finansieringslösningar.

Studien har undersökt ungs svenska innovationsföretag – just de som ofta lyfts fram som centrala i samhället vad gäller tillväxt och nya arbetstillfällen.

– Många har ingen ordentlig plan för finansieringen. När det är dags att ta nästa tillväxtkliv kan man behöva extern finansiering. Där saknas kunskap om vilka alternativ som finns. Men också hur man ska presentera sin plan för finansiärerna, för att få med dem, säger Sara Wallin.

Underskattar kostnader

Ett annat problem är att företagen ofta söker för små belopp.

– Det gäller att ta höjd för framtida kostnader. Man räknar med intäkter för tidigt och underskattar kostnaderna för att exempelvis ta sig in på en ny marknad, säger Sara Wallin.

Hon är också självkritisk. Studien visar ett behov av bättre kommunikation från finansiärer till entreprenörer, där alla aktörer – Almi, banker, affärsänglar och VC-företag måste bli bättre på att nå ut till tillväxtföretagen.

– Vi som är finansiärer måste också fundera på hur vi ska underlätta för de här företagen att kommunicera med oss. Vi kanske kan förbereda de här entreprenörerna och visa vilka olika finansieringsalternativ som finns.

Saknas tillväxtkapital

Diskussionen de senaste åren har varit att det saknas kapital för företag i tidiga skeden, att finansiärer hellre satsar i tillväxtfasen. Men studien visar något annat. Snarare är det i expansionsfasen det saknas kapital.

Almi Väst möter många västsvenska företag varje dag. De ser samma trend som studien visar.

– Förfrågningarna till oss ökar bland företag som vill expandera, som är i en tillväxtfas. Jag tror att det är fler som vågar växa just nu. Samtidigt vill man behålla kontrollen av sitt företag, därför ser man sig om efter lånefinansiering.

Om rapporten

Rapporten, Sources of capital for innovative startup firms, som är framtagen av Näringspolitiskt forum vilket drivs av Entreprenörskapsforum, presenterar resultaten från en studie om kapitalförsörjningen av svenska innovativa startupföretag. Sammanlagt undersöks 113 företag samt årsdata för 212 företagsspecifika observationer gällande olika typer av finansiering. Rapporten är författad av Anna Söderblom och Mikael Samuelsson, båda ekon dr samt forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com