« Föreg. Nästa »

Fler tillväxtföretag skulle kunna lyckas i Bollebygd– låg kunskap om finansiering


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Fler tillväxtföretag skulle kunna lyckas i Bollebygd
– låg kunskap om finansiering


Christer Falk 2014-07-04

Trenden är att fler företag vågar växa just nu. Men många tillväxtföretag har dålig kunskap om hur de ska finansiera tillväxten, visar en ny forskningsrapport.
– Fler företag i Bollebygd skulle lyckas om de hade bättre kunskap. Det skulle vara positivt för både företagens utveckling såväl som möjligheten till fler jobb.


Det säger Sara Wallin, vd för statliga Almi Väst. Bakgrunden är en nyligen publicerad studie som visar att många entreprenörer är dåligt förberedda på att finansiera sina företag och har inte tillräcklig kunskap om olika finansieringslösningar.

Studien har undersökt ungs svenska innovationsföretag – just de som ofta lyfts fram som centrala i samhället vad gäller tillväxt och nya arbetstillfällen.

– Många har ingen ordentlig plan för finansieringen. När det är dags att ta nästa tillväxtkliv kan man behöva extern finansiering. Där saknas kunskap om vilka alternativ som finns. Men också hur man ska presentera sin plan för finansiärerna, för att få med dem, säger Sara Wallin.

Underskattar kostnader

Ett annat problem är att företagen ofta söker för små belopp.

– Det gäller att ta höjd för framtida kostnader. Man räknar med intäkter för tidigt och underskattar kostnaderna för att exempelvis ta sig in på en ny marknad, säger Sara Wallin.

Hon är också självkritisk. Studien visar ett behov av bättre kommunikation från finansiärer till entreprenörer, där alla aktörer – Almi, banker, affärsänglar och VC-företag måste bli bättre på att nå ut till tillväxtföretagen.

– Vi som är finansiärer måste också fundera på hur vi ska underlätta för de här företagen att kommunicera med oss. Vi kanske kan förbereda de här entreprenörerna och visa vilka olika finansieringsalternativ som finns.

Saknas tillväxtkapital

Diskussionen de senaste åren har varit att det saknas kapital för företag i tidiga skeden, att finansiärer hellre satsar i tillväxtfasen. Men studien visar något annat. Snarare är det i expansionsfasen det saknas kapital.

Almi Väst möter många västsvenska företag varje dag. De ser samma trend som studien visar.

– Förfrågningarna till oss ökar bland företag som vill expandera, som är i en tillväxtfas. Jag tror att det är fler som vågar växa just nu. Samtidigt vill man behålla kontrollen av sitt företag, därför ser man sig om efter lånefinansiering.

Om rapporten

Rapporten, Sources of capital for innovative startup firms, som är framtagen av Näringspolitiskt forum vilket drivs av Entreprenörskapsforum, presenterar resultaten från en studie om kapitalförsörjningen av svenska innovativa startupföretag. Sammanlagt undersöks 113 företag samt årsdata för 212 företagsspecifika observationer gällande olika typer av finansiering. Rapporten är författad av Anna Söderblom och Mikael Samuelsson, båda ekon dr samt forskare och lärare vid Handelshögskolan i Stockholm.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com