« Föreg. Nästa »Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Snickeri och high tech


Christer Falk 2005-10-16

Håkan Olausson vid en av de bilar som han servar under tävlingssäsongen.
Bild:Christer Falk
Håkan Olausson vid en av de bilar som han servar under tävlingssäsongen.

På vintern arbetar han i snickarverkstaden och med sina hantverkarhänder håller han snickartraditionen levande. När vårsolen går upp över Gesebolsjön lägger han hyvel och sandpapper åt sidan och ägnar sig åt det allra senaste inom motorsporten.

Det handlar om Håkan Olausson i Gesebol. Han väl ingen helt vanlig Svensson när han med årstiderna går från en bransch till en annan. När AnnonsMarknan hälsar på skiner solen från en höstblå himmel. Står man mitt på gårdsplanen hos Olaussons i Gesebol har man sjöutsikt åt två håll. Från fönstren i snickarverkstaden ser man Stockasjön och från high tech verkstaden glittrar Gesebolsjön.

Sökt ett jobb
-Jag har bara sökt ett jobb i livet och det var som verktygsmakarlärling hos Wäst Mek i Bollebygd, säger Håkan och fortsätter berätta att det blev tre mycket viktiga år för honom.
- Som verktygsmakarlärling fick jag lära mig precision och noggrannhet. Två saker som jag tog med mig i livet. Jag har alltid velat göra ett så bra arbete som möjligt och det har visat sig att det betalar sig.

Kört racerbil
Bilintresset fanns nog med från tidiga år hos Håkan Olausson. 1978 blev en viktig milstolpe i unge Olaussons liv.
-Man skulle ju börja någonstans så det blev för mig som så många andra entusiaster, Formel Ford. Jag blev kvar i Formel Fordklassen i fem år. Det gick bra för mig och därför blev den naturliga fortsättningen Formel tre.

Pengar
Det kostar pengar att vara med i motorcirkusen och som ung och entusiast handlade vardagen om att göra allt.
-Jag mekade, försökte skaffa sponsorer, skötte anmälningar till tävlingar och såg till att både jag och min tävlingsbil fraktades till tävlingarna här i landet men också till tävlingar i England, Tyskland och länderna i Norden, säger Håkan och fortsätter.
-Åren inom motorsporten blev mycket lärorika. Jag blev tvungen att lära mig behärska ett antal olika yrkesroller och det är erfarenheter som naturligtvis är bra att ha med sig i livet.
-Jag minns att jag vid flera besök hos tänkta sponsorer fick nobben när det gällde pengar, men jag blev istället erbjuden anställning…

Flexibla arbetstider
Anställning och att vara aktiv inom motorsporten är två sidor av vardagen som inte alltid är så lätt att kombinera.
-Därför valde jag att bli min egen redan efter mina tre år på Väst Mek. Då kunde jag kombinera förberedelser, träning och tävling med jobbet i mitt egna företag.

Gått i arv
Sin egen blev Håkan Olausson som möbessnickare.
-Både farfar och min far var möbelsnickare så det föll sig naturligt att även jag tog vid i snickarverkstaden som hade fött dem under många år. Till en början var jag väl inte så intresserad men ju äldre man blir desto viktigare tycker jag det är att försöka föra snickartraditionen vidare här i Gesebol. Idag jobbar jag med möbelsnickeriet från november till och med mars. Under resten av året är det motorsporten som gäller.

Fick telefon
1990 lämnade Håkan Olausson motorcirkusen.
-Det blev helt enkelt för dyrt. Det kostar massor av pengar att vara med så trots att jag lyckades locka en del sponsorer täckte inte deras pengar vad det kostade. Men 1999 vände det och det som en gång höll på att ruinera mig är numera en stor del av mitt levebröd. Det var vid ett besök på Kuntstorp som en pappa till en av deltagarna i Formel Ford såg att jag fanns på plast. Några dagar senare ringde telefonen och jag blev erbjuden att vara mekaniker åt hans son under nästa säsong. Sedan dess har jag varit fullt sysselsatt under tävlingssäsongerna. Jag hade inte ens tänkt tanken att få vara med i depån igen – men så blev det.

Brett engagemang
När våren kommer och Håkan Olausson byter hyvel och sandpapper mot jobbet i racerbranschen handlar det numera inte bara om att meka i vanlig betydelse.
-Racerbilarna idag är mycket avancerade. Det finns naturligtvis en dator i varje bil och det har inneburit att jag har läste en hel del om just datorer.
Håkan pekar på en liten sensor som sitter i bilens styrsystem.
-Den här sensorn är kopplad till datorn som därmed noterar alla rörelser som föraren gör med ratten. Det är bara en del av allt det som datorn tar upp. Efter träning eller tävling går vi igenom loppet med stöd av datorn.
En annan och nog så viktig del i Håkans arbete i motorcirkusen handlar om att vara mentor åt de unga entusiasterna.
-De killar som ägnar sig åt motorsporten är de verkliga entusiasterna. De går upp i sin sport till 110%. Då kan det vara bra att vara med och dela med sig av sina egna erfarenheter. Både de positiva och negativa, säger Håkan Olausson som tänker hålla på i racerbranschen så länge han är efterfrågad.

Två verkstäder
På gården i Gesebol har Håkan Olausson sina två verkstäder. En gammal unik snickarverkstad och en racerbilsverkstad. Två hantverk som kanske ändå har en del gemensamt.
-Precisionen och noggrannheten, fick jag som sagt med mig från Väst Mek – passar bra både i snickarverkstaden och racerbilsverkstaden…


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com