« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Snickeri och high tech


Christer Falk 2005-10-16

Håkan Olausson vid en av de bilar som han servar under tävlingssäsongen.
Bild:Christer Falk
Håkan Olausson vid en av de bilar som han servar under tävlingssäsongen.

På vintern arbetar han i snickarverkstaden och med sina hantverkarhänder håller han snickartraditionen levande. När vårsolen går upp över Gesebolsjön lägger han hyvel och sandpapper åt sidan och ägnar sig åt det allra senaste inom motorsporten.

Det handlar om Håkan Olausson i Gesebol. Han väl ingen helt vanlig Svensson när han med årstiderna går från en bransch till en annan. När AnnonsMarknan hälsar på skiner solen från en höstblå himmel. Står man mitt på gårdsplanen hos Olaussons i Gesebol har man sjöutsikt åt två håll. Från fönstren i snickarverkstaden ser man Stockasjön och från high tech verkstaden glittrar Gesebolsjön.

Sökt ett jobb
-Jag har bara sökt ett jobb i livet och det var som verktygsmakarlärling hos Wäst Mek i Bollebygd, säger Håkan och fortsätter berätta att det blev tre mycket viktiga år för honom.
- Som verktygsmakarlärling fick jag lära mig precision och noggrannhet. Två saker som jag tog med mig i livet. Jag har alltid velat göra ett så bra arbete som möjligt och det har visat sig att det betalar sig.

Kört racerbil
Bilintresset fanns nog med från tidiga år hos Håkan Olausson. 1978 blev en viktig milstolpe i unge Olaussons liv.
-Man skulle ju börja någonstans så det blev för mig som så många andra entusiaster, Formel Ford. Jag blev kvar i Formel Fordklassen i fem år. Det gick bra för mig och därför blev den naturliga fortsättningen Formel tre.

Pengar
Det kostar pengar att vara med i motorcirkusen och som ung och entusiast handlade vardagen om att göra allt.
-Jag mekade, försökte skaffa sponsorer, skötte anmälningar till tävlingar och såg till att både jag och min tävlingsbil fraktades till tävlingarna här i landet men också till tävlingar i England, Tyskland och länderna i Norden, säger Håkan och fortsätter.
-Åren inom motorsporten blev mycket lärorika. Jag blev tvungen att lära mig behärska ett antal olika yrkesroller och det är erfarenheter som naturligtvis är bra att ha med sig i livet.
-Jag minns att jag vid flera besök hos tänkta sponsorer fick nobben när det gällde pengar, men jag blev istället erbjuden anställning…

Flexibla arbetstider
Anställning och att vara aktiv inom motorsporten är två sidor av vardagen som inte alltid är så lätt att kombinera.
-Därför valde jag att bli min egen redan efter mina tre år på Väst Mek. Då kunde jag kombinera förberedelser, träning och tävling med jobbet i mitt egna företag.

Gått i arv
Sin egen blev Håkan Olausson som möbessnickare.
-Både farfar och min far var möbelsnickare så det föll sig naturligt att även jag tog vid i snickarverkstaden som hade fött dem under många år. Till en början var jag väl inte så intresserad men ju äldre man blir desto viktigare tycker jag det är att försöka föra snickartraditionen vidare här i Gesebol. Idag jobbar jag med möbelsnickeriet från november till och med mars. Under resten av året är det motorsporten som gäller.

Fick telefon
1990 lämnade Håkan Olausson motorcirkusen.
-Det blev helt enkelt för dyrt. Det kostar massor av pengar att vara med så trots att jag lyckades locka en del sponsorer täckte inte deras pengar vad det kostade. Men 1999 vände det och det som en gång höll på att ruinera mig är numera en stor del av mitt levebröd. Det var vid ett besök på Kuntstorp som en pappa till en av deltagarna i Formel Ford såg att jag fanns på plast. Några dagar senare ringde telefonen och jag blev erbjuden att vara mekaniker åt hans son under nästa säsong. Sedan dess har jag varit fullt sysselsatt under tävlingssäsongerna. Jag hade inte ens tänkt tanken att få vara med i depån igen – men så blev det.

Brett engagemang
När våren kommer och Håkan Olausson byter hyvel och sandpapper mot jobbet i racerbranschen handlar det numera inte bara om att meka i vanlig betydelse.
-Racerbilarna idag är mycket avancerade. Det finns naturligtvis en dator i varje bil och det har inneburit att jag har läste en hel del om just datorer.
Håkan pekar på en liten sensor som sitter i bilens styrsystem.
-Den här sensorn är kopplad till datorn som därmed noterar alla rörelser som föraren gör med ratten. Det är bara en del av allt det som datorn tar upp. Efter träning eller tävling går vi igenom loppet med stöd av datorn.
En annan och nog så viktig del i Håkans arbete i motorcirkusen handlar om att vara mentor åt de unga entusiasterna.
-De killar som ägnar sig åt motorsporten är de verkliga entusiasterna. De går upp i sin sport till 110%. Då kan det vara bra att vara med och dela med sig av sina egna erfarenheter. Både de positiva och negativa, säger Håkan Olausson som tänker hålla på i racerbranschen så länge han är efterfrågad.

Två verkstäder
På gården i Gesebol har Håkan Olausson sina två verkstäder. En gammal unik snickarverkstad och en racerbilsverkstad. Två hantverk som kanske ändå har en del gemensamt.
-Precisionen och noggrannheten, fick jag som sagt med mig från Väst Mek – passar bra både i snickarverkstaden och racerbilsverkstaden…


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com