« Föreg. Nästa »

Ingemar Fredriksson– en levande uppslagsbok om hembygden


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Ingemar Fredriksson
– en levande uppslagsbok om hembygden


Christer Falk 2015-12-18


Drömmen för hembygdsintresserade Bollebygdsbor vore att koppla upp Ingemar Fredriksson till en dator och därefter föra över den kunskap han har till en stor hårddisk.
– Det kanske vore det bästa sättet att bevara mina kunskaper, skrattar Ingemar när jag blir bjuden på förmiddagskaffe i köket hos Ingemar och Lill-Ann


Vem är då denna man som under åren har skaffat sig så oerhört mycket kunskap om sitt eget och andras ursprung i Bollebygds med omnejd.

Ingemar är född på Stenaskjum Lillegården men bor idag på Andersa i Stenaskjum, granngården.

– Mina föräldrar var aldrig gifta så jag växte upp hos mina morföräldrar och min mamma. Mina morbröder blev som bröder för mig, berättar Ingemar.

– Mina morföräldrar kom från Hedared och Töllsjö. Eftersom min morfar var slöjdhandlare vars vardag handlade om att ta sig runt om i västra och södra Sverige på försäljningsresor till olika marknader hamnade de här i Bollebygd. En av anledningarna var järnvägen, berättar Ingemar på sitt eget engagerade sätt.

 

Rörmokare och lantbrukare

När Ingmars morfar blev för gammal för ”knallelivet” tog morbror Arne över. En bit upp i tonåren reste Ingemar med sin morbror på hans försäljningsresor men när Ingemar var på väg att lämna tonåren blev det arbete som rörmokare hos Andin Erikssons Efterträdare i Rävlanda. Ett företag som senare blev välkända Johansson & Gunverth.

– Ett arbete som innebar väldigt mycket kontakter med människor runt om i vår bygd. När det senare blev populärt att värma villor och lägenheter med olja jobbade jag med installationer under många år. Då blev det många kaffekoppar ute i stugorna och jag fick tillfälle att lära känna människorna lite mer på djupet.

I mitten av 90-talet lämnade Ingemar jobbet vid Johansson & Gunverth och blev skogsbonde på heltid.

– Det var lite bistra tider just då så jag valde att gå hem något år innan den verkliga pensionsåldern och jag hade en del att göra här hemma på gården.

 

Medfött…

Minnet och intresset för det gamla tror Ingemar är medfött.

– Min morfar och även på min pappas sida hade de ett otroligt minne. De kunde berätta och de hade som sagt lätt för att minnas. Så där finns nog grunden för mitt eget goda minne och då även intresset för historia och kanske främst den lokala historien.

 

Aktiv

Idag är Ingemar Fredriksson medlem i tre föreningar som har hembygden på sin meny. Bollebygds Hembygdsförening, Björketorps Hembygdsförening i Rävlanda och Hultafors Bygdegårdsförening.

– Jag har också regelbundna kontakter med Sture Magnusson som driver museum i Viared och även hembygdsforskare i Borås. Så veckoschemat brukar vara mer eller mindre fulltecknat, myser Ingemar som trivs när det är något spännande på gång.

 

Forssa och Hulta

Under senare år har Ingemar Fredriksson jobbat tillsammans med Ingemar Johansson, hembygdsforskare från Töllsjö men som numera bor i Borås.

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag har mina kunskaper i huvudet och Ingemar är en hejare på att leta fram uppgifter via sin dator. Vi har kartlagt torpen på Forssa skogar här i Bollebygd och nu är vi en bra bit in i arbetet med att kartlägga torpen som fanns på egendomen Hulta, även den här i Bollebygd.

 

Berättar gärna
Intresset för ”det gamla” går i vågor.
– Jag tycker nog att vi nu är inne i en period då allt fler intresserar sig för gamla tider, hur folk levde förr. För mig och Ingemar Johansson har det inneburit att vi fått berätta om vår forskning i en del olika sammanhang. Det är naturligtvis roligt, menar Ingemar Fredriksson.

 

Jaktlagen på Hulta
Är man född på landet och i hela sitt liv bott på en lantgård så är väl jakten en del i livet. Så även för Ingemar.
– Jag har varit med i jaktlagen på Hulta Gård i 60 år. Jag har alltid haft bra älghundar och har därför varit drevkarl för det mesta. På Hulta jagade det fina folket och då var det viktigt att driva fram älgarna i fina träfflägen, småler Ingemar.

 

En skatt att föra vidare
Idag är Ingemar aktiv i flera hembygdsföreningar men mest arbete lägger han ändå hos Bollebygds Hembygdsförening.
– Jag har varit med och kartlagt alla de bruksföremål som vi nu visar i vårt nya museum. Ett digert arbete men både roligt och lärorikt. Jag kunde sätta namn och användningsområde på de allra flesta tingen, men i några fall fick vi forska lite innan vi hittade rätt, säger Ingemar och fortsätter.
– Det har varit roligt att få vara med om att hembygdsföreningen här i Bollebygd fått ett nytt och fint museum. Nu hoppas jag att nästa generation och givetvis de unga ska ta vara på den skatt som nu finns här. Det är viktigt att föra vår gamla historia vidare…

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan som kom ut den 16 december 2015.

 

 


Här visar Ingemar Fredriksson ett av föremålen som finns i Hembygdsföreningens ägo.
Här visar Ingemar Fredriksson ett av föremålen som finns i Hembygdsföreningens ägo.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com