« Föreg. Nästa »

Ingemar Fredriksson– en levande uppslagsbok om hembygden


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Ingemar Fredriksson
– en levande uppslagsbok om hembygden


Christer Falk 2015-12-18


Drömmen för hembygdsintresserade Bollebygdsbor vore att koppla upp Ingemar Fredriksson till en dator och därefter föra över den kunskap han har till en stor hårddisk.
– Det kanske vore det bästa sättet att bevara mina kunskaper, skrattar Ingemar när jag blir bjuden på förmiddagskaffe i köket hos Ingemar och Lill-Ann


Vem är då denna man som under åren har skaffat sig så oerhört mycket kunskap om sitt eget och andras ursprung i Bollebygds med omnejd.

Ingemar är född på Stenaskjum Lillegården men bor idag på Andersa i Stenaskjum, granngården.

– Mina föräldrar var aldrig gifta så jag växte upp hos mina morföräldrar och min mamma. Mina morbröder blev som bröder för mig, berättar Ingemar.

– Mina morföräldrar kom från Hedared och Töllsjö. Eftersom min morfar var slöjdhandlare vars vardag handlade om att ta sig runt om i västra och södra Sverige på försäljningsresor till olika marknader hamnade de här i Bollebygd. En av anledningarna var järnvägen, berättar Ingemar på sitt eget engagerade sätt.

 

Rörmokare och lantbrukare

När Ingmars morfar blev för gammal för ”knallelivet” tog morbror Arne över. En bit upp i tonåren reste Ingemar med sin morbror på hans försäljningsresor men när Ingemar var på väg att lämna tonåren blev det arbete som rörmokare hos Andin Erikssons Efterträdare i Rävlanda. Ett företag som senare blev välkända Johansson & Gunverth.

– Ett arbete som innebar väldigt mycket kontakter med människor runt om i vår bygd. När det senare blev populärt att värma villor och lägenheter med olja jobbade jag med installationer under många år. Då blev det många kaffekoppar ute i stugorna och jag fick tillfälle att lära känna människorna lite mer på djupet.

I mitten av 90-talet lämnade Ingemar jobbet vid Johansson & Gunverth och blev skogsbonde på heltid.

– Det var lite bistra tider just då så jag valde att gå hem något år innan den verkliga pensionsåldern och jag hade en del att göra här hemma på gården.

 

Medfött…

Minnet och intresset för det gamla tror Ingemar är medfött.

– Min morfar och även på min pappas sida hade de ett otroligt minne. De kunde berätta och de hade som sagt lätt för att minnas. Så där finns nog grunden för mitt eget goda minne och då även intresset för historia och kanske främst den lokala historien.

 

Aktiv

Idag är Ingemar Fredriksson medlem i tre föreningar som har hembygden på sin meny. Bollebygds Hembygdsförening, Björketorps Hembygdsförening i Rävlanda och Hultafors Bygdegårdsförening.

– Jag har också regelbundna kontakter med Sture Magnusson som driver museum i Viared och även hembygdsforskare i Borås. Så veckoschemat brukar vara mer eller mindre fulltecknat, myser Ingemar som trivs när det är något spännande på gång.

 

Forssa och Hulta

Under senare år har Ingemar Fredriksson jobbat tillsammans med Ingemar Johansson, hembygdsforskare från Töllsjö men som numera bor i Borås.

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag har mina kunskaper i huvudet och Ingemar är en hejare på att leta fram uppgifter via sin dator. Vi har kartlagt torpen på Forssa skogar här i Bollebygd och nu är vi en bra bit in i arbetet med att kartlägga torpen som fanns på egendomen Hulta, även den här i Bollebygd.

 

Berättar gärna
Intresset för ”det gamla” går i vågor.
– Jag tycker nog att vi nu är inne i en period då allt fler intresserar sig för gamla tider, hur folk levde förr. För mig och Ingemar Johansson har det inneburit att vi fått berätta om vår forskning i en del olika sammanhang. Det är naturligtvis roligt, menar Ingemar Fredriksson.

 

Jaktlagen på Hulta
Är man född på landet och i hela sitt liv bott på en lantgård så är väl jakten en del i livet. Så även för Ingemar.
– Jag har varit med i jaktlagen på Hulta Gård i 60 år. Jag har alltid haft bra älghundar och har därför varit drevkarl för det mesta. På Hulta jagade det fina folket och då var det viktigt att driva fram älgarna i fina träfflägen, småler Ingemar.

 

En skatt att föra vidare
Idag är Ingemar aktiv i flera hembygdsföreningar men mest arbete lägger han ändå hos Bollebygds Hembygdsförening.
– Jag har varit med och kartlagt alla de bruksföremål som vi nu visar i vårt nya museum. Ett digert arbete men både roligt och lärorikt. Jag kunde sätta namn och användningsområde på de allra flesta tingen, men i några fall fick vi forska lite innan vi hittade rätt, säger Ingemar och fortsätter.
– Det har varit roligt att få vara med om att hembygdsföreningen här i Bollebygd fått ett nytt och fint museum. Nu hoppas jag att nästa generation och givetvis de unga ska ta vara på den skatt som nu finns här. Det är viktigt att föra vår gamla historia vidare…

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan som kom ut den 16 december 2015.

 

 


Här visar Ingemar Fredriksson ett av föremålen som finns i Hembygdsföreningens ägo.
Här visar Ingemar Fredriksson ett av föremålen som finns i Hembygdsföreningens ägo.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com