« Föreg. Nästa »

Vi hjälper gärna till– men på behörigt avstånd…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Vi hjälper gärna till
– men på behörigt avstånd…


Christer Falk 2016-08-17


Ikväll hölls ett efterlängtat informationsmöte om det tänkta HVB-hemmet i Bollebygd.
Ikväll fick vi som var där uppleva det vi bara sett på tv tidigare. Där medelsvensson säger sig vilja hjälpa till – men bara på behörigt avstånd.
Intresset var stort och därför fylldes Bollegårdens samlingssal till sista plats – och lite till.


Kommunchefen Anders Einarsson öppnade mötet med att poängtera att kommunens berörda tjänstemän nu skulle informerar om det planerade boendet för ensamkommande barn.
Tjänstemän från både Samhällsbyggnadskontoret och Bildnings- och omsorgsverksamheten deltog och informerade från sina respektive områden. Maria Johansson, enhetschef för boendet för ensamkommande barn i Bollebygd berättade om hur boendet kommer att vara bemannat och att det blir 16 barn i åldern 15-17 år som kommer att bo i nybygget.

 

Många frågor
Från det att kungörelsen gick ut i mitten av juni om att Samhällsbyggnadskontoret sökt ett tillfälligt bygglov för det tänkta HVB-hemmet har ett antal frågor ställts till kommunen. Bland annat dessa frågor:
Vem är ett ensamkommande barn?
Hur mår barnen?
Hur ser barnens vardag ut?
Hur kommer kommunen att arbeta med säkerheten?

Svar på de här frågorna fick publiken av Maria Johansson och hennes chef Jennica Johansson, Verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen  i Bollebygds kommun.

 

Skola och fritid
Vidare informerade rektor Eva Brandt om vardagen på skolan för ensamkommande barn och Katarina Hernström berättade om hur fritidsgården är engagerad.
– Vår upplevelse på skolan är att de här barnen tillför något – de visar ett engagemang som tyder på att de har målet att snabbt komma in i vårt samhälle. Jag är också övertygad om att barnen här i Bollebygd numera är vana vid att det kommer nya barn från andra länder till skolan, berättade Eva Brandt.

 

Själva bygget
Tjänstemännen från Samhällsbyggnadskontoret berättade om varför man valt tomten där tidigare förskolan Frejagården låg. Och anledningen var helt enkelt den att där finns VA framdraget och att tomten ligger på parkmark. Valet av just den tomten innebär också att man slipper göra ny detaljplan, ett arbete som brukar ta mellan ett och två år.

 

Frågor
När frågestunden drog igång visade det sig att det skulle bli exakt så som vi alla sett på tv. Där medelsvensson utger sig för att vilja hjälpa till – bara det sker på behörigt avstånd från där just medelsvensson bor. Visst kan en oro, en rädsla ursäktas men så sa någon ”varför inte på Tyftet…” Bara inte nära mig…

 

65 miljoner människor på flykt
Om någon eller några tror eller inbillar sig att vi i Bollebygd inte ska märka av att 65 miljoner människor är på flykt i världen – då är man mer än lovligt naiv. Bollebygds kommun har som alla andra kommuner i landet ett uppdrag att hjälpa till – så är det bara.

 

Christer Falk


Samlingssalen i Bollegården blev fullsatt när kommunen informerade om det planerade HVB-hemmet på tomten där förskolan Frejagården tidigare låg.
Samlingssalen i Bollegården blev fullsatt när kommunen informerade om det planerade HVB-hemmet på tomten där förskolan Frejagården tidigare låg.


Maria Johansson, enhetschef för boendet för ensamma kommande barn i Bollebygd svarade på många av de frågor som kommit in till kommunen om det planerade HVB-hemmet.
Maria Johansson, enhetschef för boendet för ensamma kommande barn i Bollebygd svarade på många av de frågor som kommit in till kommunen om det planerade HVB-hemmet.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com