« Föreg. Nästa »

Bussbolaget Trans GE AB får 775.000 i skadestånd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygds kommun backade

Bussbolaget Trans GE AB får 775.000 i skadestånd


Christer Falk 2007-10-07

Leif Karlsson får inga bra svar av ekonomichefen när det gäller kostnaderna för skolskjutsarna
Leif Karlsson får inga bra svar av ekonomichefen när det gäller kostnaderna för skolskjutsarna

För ett par år sedan kunde Orusttrafiken, efter att ha lagt det lägsta anbudet, ta över skolskjutsarna i Bollebygds kommun. Innan det hela blev helt klart var turerna många och upprörda Bollebygdsbor förde sina åsikter till torgs här i AnnonsMarknan och i Borås Tidning.

Nu, drygt två år senare, ”kryper Bollebygds kommun till korset”, går med på en förlikning som innebär att Göran Samuelssons företag, Trans GE AB får ett skadestånd på 775.000 kronor.
Hur känns det Göran?
-Bra förstås. Men samtidigt finns där ändå en tagg eftersom jag tycker att man borde kommit till en förlikning tidigare och jag är fortfarande besviken över att ingen politiker kunde hjälpa oss när vi sökte hjälp i samband med att anbudsförfrågningarna hade lämnats ut.
-Vi tyckte ju att förfrågningarna var felaktiga men fick då inget som helst stöd för detta. Nu backar kommunen och det är trots allt skönt och ännu bättre hade det varit om man även stått upp och tagit på sig de felaktigheter man tydligen gjort, svarar Göran Samuelsson.

Trodde inte
Leif Karlsson är ordförande i BUN och centerpartist. Varför valde ni att gå med på en förlikning just nu? Diskussioner om förlikning har pågått sedan i december.
-Vi valde att gå med på en förlikning därför att våra juridiska ombud rekommenderade oss det. De trodde helt enkelt inte på att vi skulle klara en rättegång. Deras ställningstagande bygger på en dom i regeringsrätten för bara några månader sedan där en kommun dömdes att betala skadestånd i ett liknande fall, säger Leif Karlsson som samtidigt säger att han inte trodde att Göran Samuelsson skulle ha en chans att komma någonstans med sin stämning av kommunen.
När tidningen talade med dig och upphandlaren i samband med att det femåriga avtalet gick till Orusttrafiken var ni mycket säkra på att upphandlingen gjorts på ett regelrätt sätt. Kan du i dag peka på några lokala orsaker till att juristerna rekommenderade förlikning?
-Vi har varit tvungna att göra tilläggsbeställningar som tydligen har kommit upp i nivåer som ligger kring 50% av anbudssumman. För mycket enligt den juridiska expertisen. Det är väl en av de lokala orsakerna till att vi valde förlikningen.

Billigare…
Hur mycket billigare har skolskjutsarna blivit med Orusttrafiken som leverantör?
-Jag kan idag inte svar på det.
Men du måste väl någon gång ha frågat ekonomichefen om alla de här turerna har lönat sig ekonomiskt?
-Det har jag naturligtvis gjort men några klara svar får man inte.

Centerpartiet som du företräder talar sig varma för småföretagen. Hur känner du så här med facit i hand. De lokala småföretagen missade ett fem årigt skolskjutskontrakt samtidigt som ett större företag från annan ort fick jobbet?
-Jag är inte alls säker på att de lokala företagen hade haft en chans även om upphandlingen hade gjorts om. Felet kanske var att upphandlarna inte omedelbart förkastade Trans GE:s anbud eftersom det inte alls stämde överens med vad vi begärt in anbud på. Istället valde man att publicera deras anbud och kanske var det för att visa någon form av hänsyn för att de skött skolskjutsarna i så många år.

Lång väntan
För Göran Samuelsson har tiden från det att han lämnade in sin stämning av kommunen i april 2006 fram till dagens förlikning varit lång.
-Ja, till och med mycket lång, säger Göran som under tiden från det att Orusttrafiken tog över skolskjutsarna och fram till idag kännt att vissa kommuninvånare trott att han försökt sko sig på kommunen och därmed lagt in ett dyrare anbud för att få köra skolskjutsarna.
-I och med att kommunen nu backar faller den känslan och nu kanske de tuffa blickarna vänder sig mot ansvariga i kommunhuset istället, säger Göran Samuelsson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16.2007

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com