« Föreg. Nästa »

Bussbolaget Trans GE AB får 775.000 i skadestånd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygds kommun backade

Bussbolaget Trans GE AB får 775.000 i skadestånd


Christer Falk 2007-10-07

Leif Karlsson får inga bra svar av ekonomichefen när det gäller kostnaderna för skolskjutsarna
Leif Karlsson får inga bra svar av ekonomichefen när det gäller kostnaderna för skolskjutsarna

För ett par år sedan kunde Orusttrafiken, efter att ha lagt det lägsta anbudet, ta över skolskjutsarna i Bollebygds kommun. Innan det hela blev helt klart var turerna många och upprörda Bollebygdsbor förde sina åsikter till torgs här i AnnonsMarknan och i Borås Tidning.

Nu, drygt två år senare, ”kryper Bollebygds kommun till korset”, går med på en förlikning som innebär att Göran Samuelssons företag, Trans GE AB får ett skadestånd på 775.000 kronor.
Hur känns det Göran?
-Bra förstås. Men samtidigt finns där ändå en tagg eftersom jag tycker att man borde kommit till en förlikning tidigare och jag är fortfarande besviken över att ingen politiker kunde hjälpa oss när vi sökte hjälp i samband med att anbudsförfrågningarna hade lämnats ut.
-Vi tyckte ju att förfrågningarna var felaktiga men fick då inget som helst stöd för detta. Nu backar kommunen och det är trots allt skönt och ännu bättre hade det varit om man även stått upp och tagit på sig de felaktigheter man tydligen gjort, svarar Göran Samuelsson.

Trodde inte
Leif Karlsson är ordförande i BUN och centerpartist. Varför valde ni att gå med på en förlikning just nu? Diskussioner om förlikning har pågått sedan i december.
-Vi valde att gå med på en förlikning därför att våra juridiska ombud rekommenderade oss det. De trodde helt enkelt inte på att vi skulle klara en rättegång. Deras ställningstagande bygger på en dom i regeringsrätten för bara några månader sedan där en kommun dömdes att betala skadestånd i ett liknande fall, säger Leif Karlsson som samtidigt säger att han inte trodde att Göran Samuelsson skulle ha en chans att komma någonstans med sin stämning av kommunen.
När tidningen talade med dig och upphandlaren i samband med att det femåriga avtalet gick till Orusttrafiken var ni mycket säkra på att upphandlingen gjorts på ett regelrätt sätt. Kan du i dag peka på några lokala orsaker till att juristerna rekommenderade förlikning?
-Vi har varit tvungna att göra tilläggsbeställningar som tydligen har kommit upp i nivåer som ligger kring 50% av anbudssumman. För mycket enligt den juridiska expertisen. Det är väl en av de lokala orsakerna till att vi valde förlikningen.

Billigare…
Hur mycket billigare har skolskjutsarna blivit med Orusttrafiken som leverantör?
-Jag kan idag inte svar på det.
Men du måste väl någon gång ha frågat ekonomichefen om alla de här turerna har lönat sig ekonomiskt?
-Det har jag naturligtvis gjort men några klara svar får man inte.

Centerpartiet som du företräder talar sig varma för småföretagen. Hur känner du så här med facit i hand. De lokala småföretagen missade ett fem årigt skolskjutskontrakt samtidigt som ett större företag från annan ort fick jobbet?
-Jag är inte alls säker på att de lokala företagen hade haft en chans även om upphandlingen hade gjorts om. Felet kanske var att upphandlarna inte omedelbart förkastade Trans GE:s anbud eftersom det inte alls stämde överens med vad vi begärt in anbud på. Istället valde man att publicera deras anbud och kanske var det för att visa någon form av hänsyn för att de skött skolskjutsarna i så många år.

Lång väntan
För Göran Samuelsson har tiden från det att han lämnade in sin stämning av kommunen i april 2006 fram till dagens förlikning varit lång.
-Ja, till och med mycket lång, säger Göran som under tiden från det att Orusttrafiken tog över skolskjutsarna och fram till idag kännt att vissa kommuninvånare trott att han försökt sko sig på kommunen och därmed lagt in ett dyrare anbud för att få köra skolskjutsarna.
-I och med att kommunen nu backar faller den känslan och nu kanske de tuffa blickarna vänder sig mot ansvariga i kommunhuset istället, säger Göran Samuelsson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 16.2007

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com