« Föreg. Nästa »

Förnyad certifiering av lokalvårdare


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida 20190926

Förnyad certifiering
av lokalvårdare


Christer Falk 2019-09-26

Ovan rad från vänster: Denise Gomes ( Handledare), Ann-Christin Tholinsson, Jeanette Kvarnlund, Anita Lindgren, Marie Hokkanen (Handledare), Längst fram på bild från vänster: Pia Asp, Nida Johansson, Saknas på bild Jenny Blomgren, Jutharat Dahlqvist.
Ovan rad från vänster: Denise Gomes ( Handledare), Ann-Christin Tholinsson, Jeanette Kvarnlund, Anita Lindgren, Marie Hokkanen (Handledare), Längst fram på bild från vänster: Pia Asp, Nida Johansson, Saknas på bild Jenny Blomgren, Jutharat Dahlqvist.

Ett flertal av Bollebygds kommuns lokalvårdare har under hösten förnyat sitt certifikat i Projekt Yrkesbevis Lokalvårdare och fått fördjupade kunskaper inom en mängd områden.

Den 9 september träffades lokalvårdarna i Bollebygds kommun som förnyat sitt certifikat i Projekt Yrkesbevis Lokalvårade, eller PRYL som det förkortas. Under mötet delades ett certifikat och en pin ut till deltagarna som bevis på att de klarat det skriftliga kunskapsprovet inom ett flertal ämnesområden som hölls den 18 juni.

Ämnesområden som personalen fått lära sig mer av under utbildningen

Under utbildningen fick den deltagarna lära sig mer om olika ämnesområden. Bland annat fick man mer kunskap inom ämnen som säkerhet, beteende, miljö, golvmaterial, arbetsmiljö, service och kvalité, hygien, maskiner, städteknik, kemi och ergonomi.

Fortsättning på tidigare grundutbildning

Personalen har tidigare gått en grundutbildning som hölls 2014. Årets certifiering är en förnyelse och påbyggnad av den tidigare utbildningen. Certifieringen förnyas var fjärde till femte år för att hålla kunskapsnivån på topp och för att ta del av nya rön gällande miljö och lokalvård.

– Det är viktigt att hålla sig uppdaterad för att kunna identifiera vad som behövs för underhållsbehov. Vi har arbetat mycket med dosering för att minska användandet av kemikalier vilket är bättre för både miljö och arbetsmiljö, säger Marie Hokkanen Enhetschef för Lokalvårdsverksamheten och Kombiverksamheten.

Handledaren har tillsammans med sin arbetsgrupp gått igenom handbokens olika delar och sedan pratat om de olika arbetssätten. Utbildningens innehåll har bidragit till många bra diskussioner och aha-upplevelser kring arbetssätt och metoder. Utbildningen har bland annat skett under skolans resursdagar där personalen sedan själva fått läsa vidare i handboken.

Ytterligare två medarbetare kommer under hösten att genomföra certifieringen.

Till hösten startar även grundutbildning i PRYL för en personalgrupp på åtta personer vilka kommer handledas av Marie Hokkanen och Denise Gomes.

Höjer statusen på yrket

Certifieringen syftar också till att höja statusen på yrket. Med kunskap inom de olika ämnesområdena kan yrket hålla en bättre kvalité där personalen får instruktioner för olika typer av arbetssätt och stöd.

– Att få gå certifieringsutbildningen gör mycket för en själv och höjer statusen på yrket. Vi lär oss arbeta med olika tekniker för miljötänkt och olika städmetoder för att spara på våra kroppar. Det är så mycket mer än att ”bara städa”, säger Jeanette Kvarnlund, Ekonomibiträde med städuppgift.

Utbildningen bidrar till en stolthet kring yrket. Det krävs kunskap kring kemi, lokalvård och hur man bevarar material för att utföra yrket.

– Det är ett viktigt yrke som behöver höjas. Det märks väldigt tydligt om någon av oss inte är på plats på jobbet, säger Pia Asp, lokalvårdare i kommunen.

Certifieringen visat på ekonomiska och miljömässiga vinster

Sedan 2014 då Bollebygd först erbjöd personal grundutbildning i PRYL har man minskat mycket på kemiska produkter. Tack vare utbildningen har personalen fått mer kunskap om desinfektion och kunnat minska på kemikalier då de fått rätt utbildning kring rätt dosering. Genom att använda rätt underhållsmetoder till de olika golvmaterialen samt olika inventarier vårdar de lokalerna på ett skonsamt sätt. Genom att städa rätt har man också minskat på användandet av ytdesinfektion och samtidigt lyckats hålla bakterier borta på ett effektivt sätt.

Projekt Yrkesbevis Lokalvårdare

PRYL är en förkortning av Projekt Yrkesbevis Lokalvårdare och är ett projekt som haft till mål att ta fram och forma de krav på kunskap man inom Sveriges städbransch skulle kunna enas om. PRYL utgör den norm för grundkompetens som en svensk lokalvårdare ska ha. Certifierad lokalvårdspersonal har, förutom en dokumenterat högre kompetens, visat sig trivas bättre på arbetet och det finns exempel på kundföretag där sjukfrånvaron har halverats.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com