« Föreg. Nästa »

Överkörd– trots att han drog tillbaka sitt nej och ja förslag…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från kvällens (17 september) fullmäktigemöte i Bollebygds kommun

Överkörd
– trots att han drog tillbaka sitt nej och ja förslag


Christer Falk 2020-09-17

Kommunstyrelsens ordförande,<br />Michael Plogell (FR)<br />Arkivbild.

Kommunstyrelsens ordförande,
Michael Plogell (FR)
Arkivbild.



Det blev en lång debatt om förslaget att socialnämnden skulle få fram till nyåret 2021 på sig för att få budgeten i balans. Ett förslag som socialdemokraterna i socialnämnden la på bordet den 21 april i år.
– Något måste ju hända för att vi överhuvudtaget skulle klara vårt uppdrag – den social omsorgen inom Bollebygds kommun, säger Barbro Orrestrand (S), vice ordförande i socialnämnden.


Att socialnämnden i Bollebygd brottats med stora underskott påpekades redan under våren 2019 så det känner väl de flesta kommuninvånare till. Men frågan är hur många som känner till att majoriteten inte lagt ett enda förslag på hur man ville komma till rätta med underskottet. Därför förslaget från socialdemokraterna som hela nämnden ställde sig bakom.
– Idag tycker jag att vi har ett bra samarbete i nämnden och vi känner oss verkligen nöjda med att vi lyckades ro det här förslaget i hamn, fortsätter Barbro Orrestrand som lyckades få med sig 19 av kommunfullmäktiges 31 ledamöter. Ett nej till förslaget ställde sig M, C och Folkets röst bakom medan SD, KD, L, V, MP  och S valde att ge socialnämnden mer tid för att få budgeten i balans.

 Kvällen replik  plockade Helena Thelin (S) hem genom att ställa frågan 
”– Finns alliansen?” 

Klockan 11 imorgon förmiddag ska ordförande Patrik Karlsson (KD) och vice ordförande Barbro Orrestrand (S) träffa ledningen för socialförvaltningen.
– Det är oerhört viktigt att vi nu kan meddela att vi har fram till nyåret 2021 på oss att jobba fram en budget i balans. Förhoppningen är naturligtvis att detta ska ge förvaltningen lugn och att de därmed kan ta tag i det tuffa jobbet som ändå ligger framför dem, säger Patrik Karlsson (KD).

För att få helheteni debatten föreslår vi att ni ser hela fullmäktigedebatten.
Finns på: 
https://secure.quickchannel.com/Qc/create/mainshow.asp?id=kuiycy
Du kan klicka dig fram till ärende 13.

 

Arbetsutskottets nej och ja beslut 

Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 

Kommunfullmäktige avslår socialnämndens begäran och beslutar att inte tillåta socialnämnden att frångå Bollebygds kommuns styrmodell inkl. ekonomiska styrprinciper, och därmed inte låta socialnämnden få två år, 2020 och 2021, på sig att få en budget i balans. Om nämnden ska tillåtas frångå de ekonomiska styrprinciperna ska åtgärder vara framtagna 2020 för att få full effekt 2021, vilket innebär att socialnämnden ska ha en budget i balans vid ingången av 2022. 

Reservation 
Lars-Erik Olsson (S) reserverar sig mot arbetsutskottets beslut till förmån för eget förslag. 

Lars-Erik Olssons förslag togs av en majoritet i kommunstyrelsen.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com