« Föreg. Nästa »

Ska bli så roligt...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Reste från USA för att vara med på BIF:s 100-års jubileum

Ska bli så roligt...


Christer Falk 2007-02-17

1958 tog Birgitta Nordin som hon då hette klubbrekordet i längdhopp. 
-Jag lyckades hoppa 4,81 meter och det var tydligen bra, säger Birgitta Obrien.
1958 tog Birgitta Nordin som hon då hette klubbrekordet i längdhopp. -Jag lyckades hoppa 4,81 meter och det var tydligen bra, säger Birgitta Obrien.

I torsdags landade Birgitta Obrien på Landvetter och anledningen till att hon just nu valde att resa hem till Bollebygd är Bollebygds Idrottsförenings 100-årsjubileum.  

Klubbrekordet i längdhopp är från 1958 och det är Birgitta Obrien eller som hon då hette, Birgitta Nordin som fortfarande har rekordet.
-Jag lyckades hoppa 4,81 och det var tydligen rätt så bra, säger Birgitta när hon besökte längdhoppsgropen på Björnskogsvallen nu i eftermiddag.

43 år
1964 gick flyttlasset från Bollebygd till staden Marlborough i Connecticut i USA.
-Jag åkte över till USA redan 1959 för att lära mig engelska. Det var mellan flickskolan och gymnasiet. Och som så många andra tjejer i den åldern träffade jag mannen som jag sedan skulle gifta mig med. Han kom över till Sverige och 1963 gifte vi oss här i landet. Ett år senare flyttade vi till USA.

Återkommer
Birgitta har under de här 43 åren regelbundet återvänt till Bollebygd och då är det hos väninnan Lisbeth Fröjd eller som väninnan hette då, Lisbeth Söderlund, som hon oftast bor.
-Vi bodde båda vid Grönkullen och var båda aktiva i BIF. Vi har hållit kontakten sedan jag flyttade och kontakten med Lisbeth och Bollebygd är mycket värdefull för mig. Vi spelade bordtennis båda två och jag sprang både 60 och 80 meter förutom att jag tävlade i längdhopp, berättar Birgitta när hon återigen står på gräsmattan på Björnskogsvallen.
-Här är sig likt, tycker Birigtta och passar på att fotografera klubbhuset.

Gothia cup
Hemma i Marlborough har Birgitta Obrien två flickor och även två barnbarn.
-Mitt äldsta barnbarn var förra året med i Gothia cup i Göteborg och det kändes naturligtvis lite extra i hjärtat när barn och barnbarn åkte hem till Sverige.

Ser fram emot kvällen
När vi tillsamman med Birgitta besöker Björnskogsvallen är det eftermiddagen den 17 februari. Några timmar senare börjar jubileumsfesten på Pulsen i Borås.
-Det ska bli mycket spännande att träffa gamla idrottsvänner. Många av dem har jag kanske inte sett på över 40 år. Därför ser jag verkligen fram emot kvällen, hälsar klubbmästarinnan i längdhopp sedan 1958, Birgitta Obrien, Marlborough, Connecticut, USA.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com