« Föreg. Nästa »

Nya avgifter inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg från 1 juni


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida 20190531:

Nya avgifter inom förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg från 1 juni


Christer Falk 2019-06-03


Från 1 juni 2019 gäller nya avgifter för dig som har barn inom förskola, fritidshem samt annan pedagogisk omsorg. Det beslutade kommunfullmäktige den 24 april. Det kan innebära att du får en annan avgift att betala från och med juni månad.

Barnfamiljer betalar en avgift för att ha sina barn i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.

Avgiften baseras på hushållets samlade inkomst

Hur mycket ditt hushåll maximalt ska betala baseras på en procentsats av hushållets samlade inkomst upp till ett inkomsttak. Det betyder att ju mer hushållet tjänar desto högre blir avgiften, men bara upp till ett inkomsttak. Skolverket räknar varje år ut hur stort inkomsttaket är. För 2019 är inkomsttaket 47 490 kronor per månad.

Storleken på avgiften beror även på antalet barn

Storleken på avgiften beror även på hur många barn i en familj som behöver omsorg. Det är Skolverket som bestämmer den högsta avgiften för första, andra och tredje barnet i förskola och fritidshem. Från fjärde barnet tillkommer inga nya avgifter. I förskolan är avgiften per månad högst en, två eller tre procent av hushållets avgiftsgrundande inkomst per månad. På fritidshemmet är avgiften per månad högst en eller två procent av inkomsten.

Aviftsnivåerna har också ändrats

Observera att även avgiftsnivåerna har ändrats. Numera finns bara en taxa för barn under tre år. Det betyder att avgiften är densamma oberoende om du har behov av exempelvis 15 eller 30 timmar.

Mer information om nya avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg på sidan om avgifter under förskola och barnomsorg.

Fakturor på semestern när barnen inte är på förskolan

En återkommande fråga vi får är varför du som förälder får en faktura när du har semester och barnet eller barnen är hemma. Svaret är att avgiften delas upp på alla 12 månader under året. Du betalar så länge barnet eller barnen har en plats, även vid frånvaro på grund av sjukdom, semester, lovdagar, ferier och under uppsägningstiden.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com