« Föreg. Nästa »

Så drabbar krisen fastighetsmarknaden i Sjuhärad


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Så drabbar krisen fastighetsmarknaden i Sjuhärad


Christer Falk 2009-02-09


Sista kvartalet 2008 gick i finanskrisens tecken och än är det ingen som har blåst faran över, men för 2009 ser det bättre ut i Sjuhärad än i Göteborg.

Branschorganisationen Fastighetsägarna har tillfrågat starka företrädare för den lokala fastighetsmarknaden hur de tror att utvecklingen kommer att se ut under 2009. Resultaten av undersökningen visar en fastighetsbransch som är skakad av finanskrisen och som står beredd på svåra tider. I Sjuhärad tror hälften av företagen att allt fler lokaler kommer att stå tomma under året och 30 procent tror att hyresnivåerna för lokaler kommer att sjunka.
- Det är minst sagt alarmerande siffror. Fastighetsbranschen är en bra lokal konjunkturbarometer med direkt koppling till hela kedjan i näringslivet. Om lokalerna står tomma sjunker fastighetsvärdena och då stramar bankerna åt krediterna. Med en sådan utveckling stannar byggnationen och tillväxten av, säger Rudolf Antoni, ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Borås.

Ljusare i Borås än i Göteborg

Men resultaten går inte enbart i svart. Jämfört med Göteborg så klarar fastighetsbranschen i Sjuhärad krisen betydligt bättre. Där är det närmare 80 procent som tror att lokalvakanserna kommer att öka och nästan 60 procent tror att lokalhyresnivåerna kommer att sjunka. Förklaringen är troligtvis att fallhöjden generellt sett inte är lika stor på Sjuhärads olika marknader som i Göteborg, företagen är inte lika tätt knutna till börsen och ofta är bankkontakterna mer personliga. Även om resultaten visar en fastighetsmarknad som är djupt skakad så är man mer hoppfull i Borås.

- Det kommer att bli ett tufft år. Tilltron till den lokala marknadens förmåga att återhämta sig under året är mycket begränsad. Därför är det viktigt att alla parter på de olika fastighetsmarknaderna i Sjuhärad tar sitt ansvar så att vi kan samverka och överbrygga de allvarligaste följderna av konjunkturnedgången. För sunda investeringar finns det alltid pengar så det gäller att tänka ett varv till och inte sitta still. Om man bara avvaktar tas initiativet på annat håll och då finns det definitivt fler förlorare än vinnare, avslutar Rudolf Antoni.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com