« Föreg. Nästa »

Ministern på sin Sverigeresa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Ministern på sin Sverigeresa


Christer Falk 2017-10-18

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på väg mot Herrljunga via Bollebygd och Töllsjö. Peter Rosholm kör.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på väg mot Herrljunga via Bollebygd och Töllsjö. Peter Rosholm kör.

I tisdags gästade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommunerna Herrljunga, Vårgårda och Bollebygd. Det blev Peter Rosholm, kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, som fick uppdraget att hämta ministern och hans politiskt sakkunniga på Landvetter för färd till Herrljunga. bollebygdsnyheter.se fick hänga med.


– För mig blev den här resan ett bra tillfälle att få en dryg timme på tu man hand med ministern. Jag hann med att berätta om vår kommuns framtidsplaner och även ta upp de problem som vi ibland ser, säger Peter Rosholm.
Självklart valde Peter Rosholm vägen via Bollebygd och över Töllsjö ut på E20 mot Herrljunga. Så en liten skymt av Bollebygds kommun fick ministern.

Herrljunga värdar
I Herrljunga stod kommunen som värd och där fanns representanter från de politiska ledningarna i både Herrljunga och Vårgårda.
– Min ambition med den här Sverigeresan är att besöka alla 139 landsortskommunerna i landet. Jag har avverkat ungefär hälften av kommunerna och för mig är det viktigt att träffa de ledande kommunpolitikerna, både de som styr och de som är i opposition, säger Sven-Erik Bucht och tillägger.
– Självklart bokar jag in särskilda möten med mina partikamrater i kommunerna jag besöker.
Varför är Sverigeresan viktig?
– Det är ute i kommunerna som ”verkstaden finns”. Det är här ni ser möjligheter men det är också här som ni möter de problem som vi politiker ska försöka undanröja. Det är ju vårt arbete att ge så bra förutsättningar som möjligt för att leva, bo och verka i hela landet. Min uppgift är att försöka göra det bättre för er som bor i landsbygdskommuner.

Långsiktigt
Med sig till mötet med näringslivschefer och kommunpolitiker hade Sven-Erik Bucht ambitioner om långsiktig politik för skogsnäringen och livsmedelsproduktionen.
– Vi har varit dåliga på att arbeta långsiktigt med de här näringarna. Vi är idag självförsörjande vad gäller livsmedel till cirka 50 procent – vi kanske bör ligga någonstans mellan 60-70 procent. Ni ska veta att vi har 600 000 hektar åkermark som idag inte används. Så visst finns det möjlighet att öka produktionen om vi bestämmer oss för det, säger Bucht till den lyssnande skaran i Herrljunga.
– Vi har också ett stort handelsunderskott när det gäller livsmedel. Men här ska vi bli bättre.

Skapar jobb
En ökad produktion i skogen och med livsmedelsproduktionen skapar jobb på landsbygden.
– Som norrlänning vet jag att man kan ta upp järnmalmen i Kiruna och flytta den till Kina för förädling. Så går det inte att hantera livsmedelsproduktion. Ska de bli allra bäst ska förädlingen inte ligga för långt från produktionen. Skogen och livsmedelsproduktionen finns i landsortskommunerna – och det ska vi ta vara på, menade Bucht.

Lars Andersson, LRF:s kommunordförande i Bollebygd var inbjuden till mötet i Herrljunga.
– Jag är positivt överraskad. Det känns bra när man äntligen har ambitioner om långsiktighet för skog och livsmedelsproduktion. Det verkar som landsbygdsministern är lösningsorienterad och det var ju bra att av de 75 åtgärderna för en mer levande landsbygd som hans departement tagit fram finns det politisk enighet i 74 av de 75, menade Lars Andersson.

Fyra inbjudna
Från Bollebygd var följande personer inbjudna. Kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S), oppositionsrådet Christer Johansson (M), näringslivschefen Ann-Marie Nilsson och LRF:s kommunordförande Lars Andersson. Christer Johansson (M) kom inte till mötet i Herrljunga.

Presenterade kommunerna
När ministern och hela sällskapet tagit plats i ett av Herrljungahotellets konferenssalar presenterade de tre näringslivscheferna sina respektive kommuner. Ann-Marie Nilsson presenterade Bollebygds kommun.

Intressant inblick
Det blev en intressant bilresa mellan Landvetter och Herrljunga. Både Peter Rosholm och undertecknad fick en liten inblick i hur vardagsjobbet ser ut för en minister.
Med sig på resan till Herrljunga hade Sven-Erik Bucht en av sina politiskt sakkunniga, Annika Andersson Ribbing. Med tillgång till dagens teknik så jobbades det i stort sett hela resan. En insändare skulle läsas och eventuellt svaras på. Förberedelser för mötet med kommunerna Essunga och Grästorp under onsdagen och ett antal telefonsamtal. Detta sysslade Annika Andersson Ribbing med under resan. Ministern kunde någorlunda ostörd lyssna på Peter Rosholm – men ibland fick han svara eller kommentera något som Annika Andersson Ribbing ville ha svar på. Det blev en liten känsla av att vara nära makten i en dryg timme…

Självklart – mycket mer
Många frågor avhandlades under mötet i Herrljunga. Det tycktes som om deltagarna var nöjda med svaren. Aktiva politiker är naturligtvis införstådda med att inte ens en engagerad landsbygdsminister kan stoppa urbaniseringen över en natt.
– Vår ambition är långsiktig så självklart kommer vi inte att klara våra ambitioner under en mandatperiod. Men jag hoppas vi får fortsätt på vår inslagna väg, menade Sven-Erik Bucht.

Och så frågan till Peter Rosholm.
Är du nöjd med dagen?
– Väldigt nöjd. Jag fick en egen timme med landsbygdsministern. Han lyssnade och svarade på mina frågor. Det blev en bra dag.

 


Peter Rosholm mötte landsbygdsministern och hans politiskt sakkunniga på Landvetter.
Peter Rosholm mötte landsbygdsministern och hans politiskt sakkunniga på Landvetter.


Vår landsända bjöd på strålande höstväder. 
Vår landsända bjöd på strålande höstväder. 


Annika Andersson Ribbing arbetar som politiskt sakkunnig åt Sven-Erik Bucht.<br />Hon jobbade i stort sett hela vägen mellan Landvetter och Herrljunga.
Annika Andersson Ribbing arbetar som politiskt sakkunnig åt Sven-Erik Bucht.
Hon jobbade i stort sett hela vägen mellan Landvetter och Herrljunga.



Här i en av Herrljungahotellets konferenssalar träffade Sven-Erik Bucht kommunpolitiker och näringslivstjänstemän från Vårgårdas- Bollebygds- och Herrljungas kommuner.
Här i en av Herrljungahotellets konferenssalar träffade Sven-Erik Bucht kommunpolitiker och näringslivstjänstemän från Vårgårdas- Bollebygds- och Herrljungas kommuner.

Lars Andersson, LRF:s kommunordförande i Bollebydgs kommun. Hör hemma i Töllsjö och var en av de inbjudna till mötet med ministern.
Lars Andersson, LRF:s kommunordförande i Bollebydgs kommun. Hör hemma i Töllsjö och var en av de inbjudna till mötet med ministern.


Hela gänget från Bollebygd. Lars Andersson, LRF:s kommunordförande, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), näringslivschefen Ann-Marie Nilsson och kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S).
Hela gänget från Bollebygd. Lars Andersson, LRF:s kommunordförande, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), näringslivschefen Ann-Marie Nilsson och kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S).


Efter mötet i Herrljunga dök lokalpressen upp.
Efter mötet i Herrljunga dök lokalpressen upp.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com