« Föreg. Nästa »

Bollebygds kommun klättrar i miljörankning


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds kommun klättrar i miljörankning


Christer Falk 2013-06-29

Bollebygds kommun klättrar från plats 236 till 233 i tidningen Miljöaktuellts rankning av Sveriges kommuners miljöarbete. Rankningen, som genomförs för femte året i rad, baseras på den mest heltäckande granskningen av miljöarbetet i Sveriges 290 kommuner. Hela 96 procent av Sveriges kommuner deltar i granskningen, som visar att många av kommunerna gör ett bra miljöarbete – men också att var fjärde kommun har så stora brister i miljöarbetet att de inte ens når upp till lagkraven. Upplands Väsby är Sveriges Miljöbästa kommun 2013.

 

 

Miljöaktuellt baserar granskningen på en egen kommunenkät, kompletterad med ett flertal andra faktorer som vägs in. Det gäller exempelvis resultat i Gröna bilisters kommunrankning och andel Grön flagg-certifierade för- och grundskolor. Nya indikatorer i årets rankning är Boverkets miljömålsenkät, data från Vattenmyndigheterna och värden för vissa nyckeltal från ”Kolada-databasen” (Kommun- och landstingsdatabasen).

Årets rankning visar på både positiva och negativa trender. Till de förra hör att allt fler kommuner har politiskt antagna miljöprogram och att andelen kommuner som ställer tuffa krav på energiförbrukningen i nybyggnation ökar. Exempel på områden där utvecklingen går långsammare är kommunernas användande av ekonomiska styrmedel för att minska koldioxidutsläppen från exempelvis skolskjutsar och färdtjänst. Detsamma gäller kommunernas krav på etiska och sociala hänsyn när de gör upphandlingar.

Av svaren i Miljöaktuellts kommunrakning framgår att var fjärde kommun bryter mot lagen. Det handlar främst om luftkvalitet som inte klarar EU:s normer, men också om brott mot miljötillsynsförordningen. 108 kommuner erkänner att man har exploaterat god jordbruksmark, tätortsnära grönområden eller skyddsvärd natur.

Sveriges Miljöbästa kommun Upplands Väsby fick 40,11 poäng i undersökningen av sammanlagt 57 möjliga, tätt följd av tvåan och trean, Eskilstuna (39,49) respektive Västerås (39,17). Bollebygds kommun fick 12,82 poäng i årets undersökning, vilket räckte till plats 233.

– Vi säger grattis till Bollebygds kommun och hoppas att man siktar på att fortsätta att förbättra sitt miljöarbete även kommande år. Varje steg uppåt i rankingen är ett kvitto på att man blivit lite bättre på att hänga med i utvecklingen, Kommunerna är motorerna som står för en stor del av det praktiska miljöarbete som sker i landet. De råder över viktig planering, kan driva hållbara lokala energilösningar och ställa miljö- och sociala krav när de årligen upphandlar varor och tjänster för hundratals miljarder, säger Mikael Salo, tidningen Miljöaktuellts chefredaktör.

Syftet med Miljöaktuellts rankning är att lyfta fram de kommuner som kommit långt i sitt miljöarbete, men också dem som har mycket kvar att göra.

– I kommuner som inte kommit så långt blir vår miljörankning en ögonöppnare för alla, och ibland även en murbräcka för frustrerade tjänstemän och oppositionspolitiker som vill se en mer ambitiös miljöpolitik, säger Mikael Salo.

Totalt ställer Miljöaktuellt 18 miljörelaterade frågor i sin enkät. Exempelvis tar man upp om kommunen har en miljöplan som knyter an till de nationella miljömålen; har en strategi för grön IT; rutinmässigt ställer miljökrav vid upphandling; pekar ut områden för vindkraftsetablering; underlättar för etablering av bilpooler och ställer högre krav på energieffektivitet än Boverkets byggregler vid nybyggnation.

Frågorna i Miljöaktuellts enkät till Sveriges kommuner har tagits fram i samarbete med bland andra Boverket, Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, SKL och forskaren Christel Cederberg. Enkäten har kompletterats med underlag från andra organisationer som granskat kommunernas miljöarbete, bland annat Ekomatcentrum, Gröna Bilister och Håll Sverige Rent.

Tio i topp ”Sveriges Miljöbästa kommun 2013”
Antal poäng av 57 möjliga anges inom parentes.

1. Upplands Väsby (40,11)
2. Eskilstuna (39,49)
3. Västerås (39,17)
4. Göteborg (38,38)
5. Lerum (38,09)
6. Sundsvall (38,05)
7. Örebro (39,97)
8. Stockholm (37,93)
9. Norrköping (37,91)
10. Karlstad (37,63)

Tio i botten ”Sveriges Miljöbästa kommun 2013”
Antal poäng av 57 möjliga anges inom parentes.

1. Ljusdal (2,52)
2. Pajala (3,10)
3. Överkalix (3,11)
4. Nordanstig (3,97)
5. Älvkarleby (4,27)
6. Surahammar (5,23)
7. Skurup (5,44)
8. Åsele (6,09)
9. Vimmerby (6,14)
10. Bräcke (6,50)

Sveriges Miljöbästa kommuner 2009-2013

2013: Upplands Väsby
2012: Eskilstuna
2011: Lund
2010: Malmö
2009: Helsingborg

Miljöaktuellts undersökning är helt transparent. På www.kommunranking.se redovisas pedagogiskt hela rankingen, dess ingående parametrar och resultat för samtliga kommuner.

 

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com