« Föreg. Nästa »

Aktionsforskning ska bidra till ökad kvalitet i förskolorna


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Aktionsforskning ska bidra till ökad kvalitet i förskolorna


Christer Falk 2014-09-11

Kommunen satsar på aktionsforskning för att utveckla förskolan. Under en termin har åtta förskollärare gått en utbildning under ledning av Göteborgs universitet och en grupp forskare där som inriktar sig på aktionsforskning.

 


 

Forskningen ses som ett sätt att få kunskap om sin egen praktik och därigenom förutsättningar för att förändra den. Utgångspunkten tas i den praktiska verksamheten.

- Vi ser redan nu att det gett en tydlighet i att utveckla verksamheten. Det bygger på att man fokuserar på ett litet område och gör medvetna aktioner för att förändra situationen, undervisningen eller miljön, säger Helen Petersson, förskolechef i kommunen.

 
 
Åtta förskollärare har gått utbildning i aktionsforskning
 
 

De åtta förskollärarna som gått utbildningen. Från vänster: Elin Larsson, Linda Andersson, Linda Karlin, Tove Andersson-Warget, Annelie Ekunger, Ida Knutsson, Annika Jonshede, Ann Parkstad.


Flera aktioner har studerats

De aktioner som förskollärarna studerat har varit hur man ökar barns läsning och intresset för böcker, barns inflytande genom pedagogisk dokumentation, mångfald, naturvetenskapliga experiment samt acceleration, hastighet och lutning utifrån barnens intresse.

När man genomför förändringen observerar man systematiskt vilken förändring som sker, för att sedan analysera vad aktionerna lett till. Detta samtidigt som man förhåller sig till forskning inom området för att få en vetenskaplig förståelse för vad som sker eller inte sker. Det gör att arbetssättet med verksamhetsutveckling, de aktioner som genomförs och resultatet vilar på vetenskaplig grund. Det gör att det är en metod som överensstämmer med skollagen, som säger att förskolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. 

- Det har verkligen varit jätteintressant. Jag och min kollega har redan börjat fundera på hur vi ska koppla det till verksamheten och kunna använda det på ett enkelt sätt. Det är ju viktigt att även de som inte gått utbildningen kan använda det, säger Ida Knutsson, förskollärare på Slättängsgården i Töllsjö.


Åtta pedagoger på fyra förskolor har genomgått utbildningen

Hon är en av åtta pedagoger på fyra förskolor i kommunen som gått utbildningen, som innehållit 7,5 poäng på avancerad nivå. Tanken med att pedagogerna finns på flera förskolor är att kunskaperna ska kunna spridas vidare till så många som möjligt. Utbildningen har finansierats genom de kvalitetssäkrande åtgärder som ingår i statsbidraget för maxtaxan.

- Alla har visat ett stort engagemang och under kursens gång utvecklat gedigna kunskaper i aktionsforskning. Det gör dem till nyckelpersoner i sina förskolor för att utveckla sitt professionella kunnande inom många områden och det ska bli intressant att följa framöver, säger Magnus Levinsson, universitetslektor på Göteborgs universitet.

 
 
Förskollärare som genomgått utbildning i aktionsforskning
 
 

Från vänster: Magnus Levinsson, lektor Göteborgs universitet, Tove Andersson-Warget, Annelie Ekunger, Ida Knutsson, Elin Larsson, Annika Jonshede, Ann Parkstad, Linda Andersson, Linda Karlin, Anette Olin, lektor Göteborgs universitet.

 

 
Direkt från Bollebygds kommuns hemsida.
Text & foto Pernilla Augustsson
 
 

 

 
 

Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com