« Föreg. Nästa »

Aktionsforskning ska bidra till ökad kvalitet i förskolorna


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Aktionsforskning ska bidra till ökad kvalitet i förskolorna


Christer Falk 2014-09-11

Kommunen satsar på aktionsforskning för att utveckla förskolan. Under en termin har åtta förskollärare gått en utbildning under ledning av Göteborgs universitet och en grupp forskare där som inriktar sig på aktionsforskning.

 


 

Forskningen ses som ett sätt att få kunskap om sin egen praktik och därigenom förutsättningar för att förändra den. Utgångspunkten tas i den praktiska verksamheten.

- Vi ser redan nu att det gett en tydlighet i att utveckla verksamheten. Det bygger på att man fokuserar på ett litet område och gör medvetna aktioner för att förändra situationen, undervisningen eller miljön, säger Helen Petersson, förskolechef i kommunen.

 
 
Åtta förskollärare har gått utbildning i aktionsforskning
 
 

De åtta förskollärarna som gått utbildningen. Från vänster: Elin Larsson, Linda Andersson, Linda Karlin, Tove Andersson-Warget, Annelie Ekunger, Ida Knutsson, Annika Jonshede, Ann Parkstad.


Flera aktioner har studerats

De aktioner som förskollärarna studerat har varit hur man ökar barns läsning och intresset för böcker, barns inflytande genom pedagogisk dokumentation, mångfald, naturvetenskapliga experiment samt acceleration, hastighet och lutning utifrån barnens intresse.

När man genomför förändringen observerar man systematiskt vilken förändring som sker, för att sedan analysera vad aktionerna lett till. Detta samtidigt som man förhåller sig till forskning inom området för att få en vetenskaplig förståelse för vad som sker eller inte sker. Det gör att arbetssättet med verksamhetsutveckling, de aktioner som genomförs och resultatet vilar på vetenskaplig grund. Det gör att det är en metod som överensstämmer med skollagen, som säger att förskolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. 

- Det har verkligen varit jätteintressant. Jag och min kollega har redan börjat fundera på hur vi ska koppla det till verksamheten och kunna använda det på ett enkelt sätt. Det är ju viktigt att även de som inte gått utbildningen kan använda det, säger Ida Knutsson, förskollärare på Slättängsgården i Töllsjö.


Åtta pedagoger på fyra förskolor har genomgått utbildningen

Hon är en av åtta pedagoger på fyra förskolor i kommunen som gått utbildningen, som innehållit 7,5 poäng på avancerad nivå. Tanken med att pedagogerna finns på flera förskolor är att kunskaperna ska kunna spridas vidare till så många som möjligt. Utbildningen har finansierats genom de kvalitetssäkrande åtgärder som ingår i statsbidraget för maxtaxan.

- Alla har visat ett stort engagemang och under kursens gång utvecklat gedigna kunskaper i aktionsforskning. Det gör dem till nyckelpersoner i sina förskolor för att utveckla sitt professionella kunnande inom många områden och det ska bli intressant att följa framöver, säger Magnus Levinsson, universitetslektor på Göteborgs universitet.

 
 
Förskollärare som genomgått utbildning i aktionsforskning
 
 

Från vänster: Magnus Levinsson, lektor Göteborgs universitet, Tove Andersson-Warget, Annelie Ekunger, Ida Knutsson, Elin Larsson, Annika Jonshede, Ann Parkstad, Linda Andersson, Linda Karlin, Anette Olin, lektor Göteborgs universitet.

 

 
Direkt från Bollebygds kommuns hemsida.
Text & foto Pernilla Augustsson
 
 

 

 
 

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning