« Föreg. Nästa »

Halvtidsredovisning – från minoritetsstyret i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Halvtidsredovisning
– från minoritetsstyret i Bollebygd


Christer Falk 2017-01-16

Tomas Ridell (V), Peter Rosholm (S), Sassi Wemmer (MP)
Tomas Ridell (V), Peter Rosholm (S), Sassi Wemmer (MP)

Efter halva mandatperioden kallade socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern till en gemensam pressträff i förra veckan.


– Vi tycker att vi har klarat att styra kommunen på ett bra sätt trots att vi inte har någon egen politisk majoritet. En av framgångsfaktorerna är naturligtvis att vi tillsammans med större delen av politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har en, i stort sett, gemensam syn på hur vi styr kommunen in i framtiden, menade Peter Rosholm, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Bollebygd.


I sitt pressmeddelande pekade de tre partiföreträdarna på några av framgångarna.

Bland de bästa skolkommunerna i Västra Götalands län


Högst betyg i bra bemötande inom äldreomsorgen


Kommunen klättrar flest placeringar i Västra Götaland i senaste företagsenkäten

från Svenskt Näringsliv


Sjuhärads bästa skolkommun i ny rapport från Lärarnas Riksförbund


Bollebygds kommun växer snabbast i landet

 

Trots tuff start
De tre partiföreträdarna, Peter Rosholm (S), Sassi Wemmer (MP) och Tomas Ridell (V) var överens om att de trots att kommunen gick in i ny organisation samtidigt som de tog över makten kommit långt i sina politiska ambitioner.

– Omorganisationer är alltid jobbiga. Nu känner vi att det nya fungerar men självklart kommer vi att få gå in och justera. Det hör till, säger Peter Rosholm och fortsätter.

– Det kan ha sina fördelar att styra utan att ha egen majoritet. Vi måste helt enkelt lägga förslag som leder till breda beslut och det tror jag är något som vi alla tjänar på. Besluten kommer förhoppningsvis inte att rivas upp om vi skulle få andra majoriteter vid kommande val.

 

Fyra beslut som de tre gärna lyfter fram:


Bredbandsutbyggnaden fick vi fart på. Idag är Bollebygd, Töllsjö och Olsfors
i stort klart. Hultafors och landsbygden i kommunen jobbas det på.


Från nyåret kan de som fyllt 90 år själva välja om de vill bo hemma eller
på Bollegården. Den enskilde väljer utan att behöva gå via en biståndsbedömare.


Från nyåret gäller gratis kollektivtrafik inom kommunen för pensionärer


I budgeten har 15 miljoner avsatts för köp av tomtmark.

 
– Det här var fyra viktiga punkter men vår lista är lång, både vad gäller det vi åstadkommit men också vad vi ska jobba med de kommande två åren, säger Tomas Ridell.

 

Ny skola
I förra veckan invigdes den nya F-6 skolan och redan nu pågår planering för ytterligare en ny skola.
– I planerna, just nu, kommer den att hamna någonstans i området kring kyrkan. Den kommande skolan ska på sikt rymma 450 elever. Men som sagt, det arbetet är i ett tidigt stadie, berättar Peter Rosholm.

 

Transparens
En annan viktig del som lyfts upp under de första två åren är arbetet med att skapa riktlinjer för dokumentation och transparens.
– Vi ska inte hamna i situationer som vi gjorde när det gäller exempelvis Bergadalen. Allt ska finnas för uppföljning och återkopplingar. Vi har ingen som helst anledning att försöka dölja något, fortsätter Sassi Wemmer.

 

Långsiktigt
Under pressträffen påpekar de tre politikerna flera gånger att de strävar efter att jobba långsiktigt och menar också att de redan kan skörda några framgångar.
– Vi strävar självklart efter att hamna på bättre placeringar i de företagsenkäter som Svenskt Näringsliv utför. Exemplvis hade vi i den senaste redovisningen från Svenskt Näringsliv klättrat mest i Västra Götalands län, berättar Peter Rosholm.

 

Många vill bo i Bollebygd
Som de allra flesta vet så är det många som vill bosätta sig i Bollebygd. 1400 står i kö hos Bollebo och de tomter som finns det köpare till. Nu ska tomterna på Tyftet etapp två börja säljas och i månadsskiftet januari/februari sker inflyttningen i nybyggda Lyckebo.

– Dit kommer en hel del Bollebygdsbor att flytta som idag bor i villor. Det innebär att det kommer att bli ett antal villor till salu och därmed är en flyttkarusell igång, säger Tomas Ridell.

 

Boende för ensamkommande
I dagarna avgörs hur det blir med fortsättningen av byggandet av modulerna som var avsedda för ensamkommande flyktingar.
– Vi har idag cirka 40 ensamkommande som bor på andra orter. Vi hoppas, på sikt, kunna ta hem så många som möjligt till Bollebygd. Det är vår skyldighet samtidigt som det blir bättre för alla parter, menar Peter Rosholm.

 

Bra personal
De framgångar som Bollebygds kommun kunnat räkna hem under de här två åren är i mångt och mycket beroende på bra personal.

– Utan bra personal i skolan och omsorgen hade vi inte hamnat högt när det gäller vår skola eller fått något högt betyg när det gäller bemötande inom äldreomsorgen. Något vi ska vara väldigt stolta över. Samtidigt är det viktigt för oss att försöka vara och bli en ännu bättre arbetsgivare. Idag är efterfrågan av många yrkesgrupper stor och på den marknaden ska vi vara med och konkurrera om duktiga medarbetare, konstaterar Peter Rosholm.  


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com