« Föreg. Nästa »

Unikt byggande i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Eskilsby bygger klimatneutralt boende

Unikt byggande i Bollebygd


Christer Falk 2007-05-31

Jan-Erik Eskilsby presenterar ett klimatneutralt boende i Bollebygd
Jan-Erik Eskilsby presenterar ett klimatneutralt boende i Bollebygd

-Idag gör vi Bollebygd känt i hela landet och till och med ännu fler kommer förmodligen att veta vad vi håller på med, sa Jan-Erik Eskilsby på den presskonferens som nyss avslutades i Tingshuset i Bollebygd.

På presskonferensen presenterade Eskilsby ett byggprojekt om 34 villor som kommer att bli landets första med klimatneutralt boende.
-Det klimatneutrala boendet innebär att hela området blir självförsörjande när det gäller energin. Vi kommer att producera el med tre stycken vindkraftverk och villorna kommer att värmas med solenergi.

Kunskap på orten
Bakom det här projektet ligger förre vicepresidenten i USA, Al Gore. För det var hans film om klimatförändringarna som frälste Jan-Erik Eskilsby.
-Jag började direkt efter jag sett filmen att fundera över alternativa sätta att klara värme och energi till det nya bostadsområdet och tankarna gick naturligtvis direkt till Ingenjörsfirman Leif Karlsson AB här i Bollebygd och den kunskap de besitter när det gäller exempelvis solvärmen.

Prototyp
Bollebygds kommun är helt med på noterna och kommer nu att se till att Jan-Erik Eskilsby kan bygga ett första hus redan under nästa år.
-Det är viktigt för oss att komma igång med ett första hus där vi kan testa de tankar som finns när det gäller uppvärmning, elförsörjning med mera. Även om vi redan nu är övertygade om att det här kommer att fungera, säger Jan-Erik Eskilsby.

Mer om detta kan du läsa senare här på www.bollebygdsnyheter,se och även i AnnonsMarknans nästa nummer.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com