« Föreg. Nästa »

Varför inte möta framtiden med öppet sinne…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
En liten fredagsfundering...

Varför inte möta framtiden med öppet sinne…


Christer Falk 2018-01-26


Vi bor i en liten men attraktiv kommun. Idag är vi drygt 9000 invånare men behöver förmodligen bli fler för att klara alla kommande utmaningar. Vi behöver redan idag personal inom vård, skola och självklart inom många andra yrkesgrupper för att vår kommun ska fungera. Vi lever också i en välmående kommun, i en kommun som det mesta fungerar på ett bra sätt. En liten del av allt som sker i Bollebygds kommun vill jag försöka skildra här på bollebygdsnyheter.se.


Inför årets budget valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern, Liberalerna och Kristdemokraterna att komma överens om en gemensam budget. Ett bra exempel på ett lokalt blocköverskridande samarbete. Och det är förmodligen sådant som behövs för att en kommun i Bollebygds storlek ska kunna tas in i framtiden på ett tryggt och långsiktigt sätt.

Detta till trots finns det invånare i kommun som lägger ner mycket arbete på att svartmåla och kritisera våra lokala politiker. Det finns till och med lokala politiker som svartmålar sina kollegor. Jag skulle kunna räkna upp massor av exempel. Ordentlig fart på kritiken och svartmålningen blev det efter informationsmötet om HVB-hemmet. Och jag kan knappast undanhålla exempel som gångvägen längs Töllsjövägen och Bergadalen.

Jag tycker att det är lågt, mycket lågt att gång efter gång kritisera tagna beslut. Vi kan till och med höra att vissa politiker varit med och tagit beslut (Kullaområdet) som de sedan kritiserar och vill lämna. Så går det nog inte att bygga en kommun långsiktigt.

Bollebygd - en del av något större
Till er som svartmålar och kritiserar vill jag gärna berätta, för det verkar som ni inte känner till detta, att vi är en av landet Sveriges 290 kommuner.  Tillsammans med övriga 289 kommuner fick Bollebygd uppdraget att ta hand om sin andel av de flyktingar som kom och förmodligen kommer att komma till vårt land. Globaliseringen är nog enbart i sin linda så därför måste vi nog räkna med att vi kommer att få leva med att flyktingar kommer till vårt land av olika orsaker. Krig, politiska förföljelser, klimatkatastrofer mm.

Därför är det naturligtvis viktigt att möta framtiden med både ett öppet sinne och öppna ögon. Vi kan helt enkelt inte stoppa framtiden.

Skräckexempel
I facebookgruppen Bollebygds Härad blev jag och Peter Rosholm kallade för ”inkompetenta åsnor” för någon dag sedan. I samma grupp använde en av deltagarna ordet ”skäggbarn”  utan att det kommenterades av de ansvariga. Är det sådant vår kommun ska bli känd för?

Politiska diskussioner – självklart
Tanken bakom mina rader är självklart inte att strypa diskussioner. En levande politisk diskussion är ett måste för en levande demokrati. Jag ser våra lokala politiker som grunden i vårt lands demokrati. Jag har sagt det tidigare och säger det gärna igen. Vi ska vara rädda om våra lokala politiker. Vår demokrati bygger på majoriteter – i mina ögon en gammal fin tradition – den ska vi också vara rädda om.

Vill vi fortsätta att leva i vår lilla fina kommun – då tycker jag det är dags att sluta med en massa ”krypskytte” på Facebook och istället engagera er politiskt och därmed vara med och se och ta ansvar för helheten.

 

Christer Falk


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com