« Föreg. Nästa »

Tre veteraner i pension


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tre veteraner i pension


Christer Falk 2013-02-09

Thomas Johansson, Jörgen Berens, Sture Johansson och dagens platschef, Peter Orrestrand.
Thomas Johansson, Jörgen Berens, Sture Johansson och dagens platschef, Peter Orrestrand.

Strax före jul gick tre veteraner hos Räddningstjänsten i Bollebygd i pension.
Sture Johansson, Thomas Johansson och Jörgen Berens lämnade jobben som deltidsbrandman efter 39, 37 respektive 25 år. Och en sak har de gemensamt.
-Vi kommer självklart att sakna det fantastiskt fina kamratskapet som finns hos Räddningstjänsten i Bollebygd, säger Sture Johansson och får medhåll av Thomas och Jörgen.

Sture Johansson har den längsta anställningstiden och började i mars 1974. Då var vi ganska många som började som deltidsbrandmän och jag är den sista som lämnar kåren av de som anställdes under just 1974, berättar Sture som under flera år varit styrkeledare för en av kårens fyra jourgrupper. Anledningen till nyanställningarna 1974 var att många av pionjärerna som en gång var med och bildade den frivilliga brandkåren i Bollebygd gick i pension.

Kamratskap
-Det positiva jag tar med mig är som sagt det fina kamratskapet och givetvis att jag fått vara med och hjälpa till vid en massa olika händelser i Bollebygd med omnejd. Vi vet att vi gör nytta och vi har självklart varit med om många tragedier under de här åren. Trafikolyckorna under sjuttio och åttitalet var många längs R40 som då var motortrafikled, tvåfilig väg. Då avlöste dödsolyckorna varandra på den olycksdrabbade vägen, fortsätter Sture.


Värdshuset vid Grönkullen
Det allra mest dramatiska branden sedan 1974 är branden i Värdshuset vid Grönkullen.
-Jag hade nyss börjat som deltidsbrandman när Ingemar Wallin knackade på dörren en sen kväll och bad mig hänga med till Grönkullen. Jag var så ny att jag inte hade fått mitt larm kopplat till telefonen, därför visste jag inte att larmet hade gått, berättar Thomas Johansson som av naturliga skäl minns sin första brandkårsutryckning mycket väl.
-Det började med att vi släckte den första branden. Åkte hem och några större skador på fastigheten hade det inte blivit. Men redan nästa natt brann det igen. Den här gången var det mycket mer dramatiskt, säger Thomas som också varit styrkeledare i många år.
-De som bodde i fastigheten fick ta sig ut via våra stegar. Det brann i trapphusen så den vägen gick det inte att ta sig ut. Turligt nog så skadades ingen vid den här branden men hela fastigheten blev illa åtgången och revs senare, säger Sture Johansson.


1987
Drygt tio år efter att både Sture och Thomas börjat arbeta som deltidsbrandmän anställdes Jörgen Berens.
-Likt Sture och Thomas kommer även jag att sakna kamratskapet. Det har varit helt fantastiskt. Trots vårt uppdrag som oftast handlar om tragedier av olika slag så har vi haft roligt. Och det är nog förutsättningen för att klara den här typen av arbetsuppgifter, menar Jörgen Berens vars största brand var när såget mellan Bollebygd och Hindås brann.
- Det var en rejäl brasa och inte heller här skadades några människor, fortsätter Jörgen som när han nu lämnar jourveckorna bakom sig kommer att åka ännu mer motorcykel när lämpliga årstider infinner sig.

 

Tre chefer – inne på den fjärde
De tre brandmännen som nu lämnar Räddningstjänsten har haft fyra chefer.
-Den första var ju ”Spinnarn" Karlsson, legendarisk brandchef i Bollebygd. Han tog emot oss nykomlingar 1974 på ett mycket bra sätt, minns Sture och fortsätter.
- Kalle ”Spinnarn” Karlsson lämnade Räddningstjänsten i den tekniska brytningstiden. Mer och mer ny teknik började användas och därför passade det bra när Bosse Forseaus tog över chefsjobbet.
-Efter Kalle och Bosse Forseaus som ersattes av Calle Pålsson under några och idag är det Peter Orrestrand som är platschef här i Bollebygd, berättar Thomas Johansson.


Utveckling
När både Sture Johansson och Thomas Johansson började som deltidsbrandmän höll Räddningstjänsten till i den gamla brandstationen.
-Med dagens mått var det inte mycket till brandstation. Från 1974 och ett par år framåt fanns inte ens vatten och avlopp i fastigheten. Men innan vi lämnade den gamla brandstationen så hann vi får in vatten och toalett, säger Sture och Thomas hakar på.
-När vi i början av 1980-talet flyttade in i vår nuvarande brandstation så innebar det stora förändringar. En helt ny brandstation med allt vad det innebär.
-Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt och kraven på oss som jobbar som deltidsbrandmän har ökat. Ny teknik, många nya föreskrifter vad gäller farligt gods och mycket därtill har inneburit att vi varit tvungna att hänga med i den snabba utvecklingen, säger Sture Johansson.


IVPA
Förkortningen IVPA står för ”i väntan på ambulans” och innebär att en brandman alltid har jour.
-Vi har fått en bra sjukvårdsutbildning och det innebär att vi åker ut på ambulanslarm. Vi brukar vara först på plats och kan göra en första insats. En service som jag tror att inte så många kommuninvånare känner till, säger Thomas Johansson.
-Vi har även VA-jour åt Bollebygds kommun så visst har uppdraget vidgats under de år som vi tre har varit deltidsbrandmän här i Bollebygd, konstaterar Jörgen Berens.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com