« Föreg. Nästa »

Tre veteraner i pension


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tre veteraner i pension


Christer Falk 2013-02-09

Thomas Johansson, Jörgen Berens, Sture Johansson och dagens platschef, Peter Orrestrand.
Thomas Johansson, Jörgen Berens, Sture Johansson och dagens platschef, Peter Orrestrand.

Strax före jul gick tre veteraner hos Räddningstjänsten i Bollebygd i pension.
Sture Johansson, Thomas Johansson och Jörgen Berens lämnade jobben som deltidsbrandman efter 39, 37 respektive 25 år. Och en sak har de gemensamt.
-Vi kommer självklart att sakna det fantastiskt fina kamratskapet som finns hos Räddningstjänsten i Bollebygd, säger Sture Johansson och får medhåll av Thomas och Jörgen.

Sture Johansson har den längsta anställningstiden och började i mars 1974. Då var vi ganska många som började som deltidsbrandmän och jag är den sista som lämnar kåren av de som anställdes under just 1974, berättar Sture som under flera år varit styrkeledare för en av kårens fyra jourgrupper. Anledningen till nyanställningarna 1974 var att många av pionjärerna som en gång var med och bildade den frivilliga brandkåren i Bollebygd gick i pension.

Kamratskap
-Det positiva jag tar med mig är som sagt det fina kamratskapet och givetvis att jag fått vara med och hjälpa till vid en massa olika händelser i Bollebygd med omnejd. Vi vet att vi gör nytta och vi har självklart varit med om många tragedier under de här åren. Trafikolyckorna under sjuttio och åttitalet var många längs R40 som då var motortrafikled, tvåfilig väg. Då avlöste dödsolyckorna varandra på den olycksdrabbade vägen, fortsätter Sture.


Värdshuset vid Grönkullen
Det allra mest dramatiska branden sedan 1974 är branden i Värdshuset vid Grönkullen.
-Jag hade nyss börjat som deltidsbrandman när Ingemar Wallin knackade på dörren en sen kväll och bad mig hänga med till Grönkullen. Jag var så ny att jag inte hade fått mitt larm kopplat till telefonen, därför visste jag inte att larmet hade gått, berättar Thomas Johansson som av naturliga skäl minns sin första brandkårsutryckning mycket väl.
-Det började med att vi släckte den första branden. Åkte hem och några större skador på fastigheten hade det inte blivit. Men redan nästa natt brann det igen. Den här gången var det mycket mer dramatiskt, säger Thomas som också varit styrkeledare i många år.
-De som bodde i fastigheten fick ta sig ut via våra stegar. Det brann i trapphusen så den vägen gick det inte att ta sig ut. Turligt nog så skadades ingen vid den här branden men hela fastigheten blev illa åtgången och revs senare, säger Sture Johansson.


1987
Drygt tio år efter att både Sture och Thomas börjat arbeta som deltidsbrandmän anställdes Jörgen Berens.
-Likt Sture och Thomas kommer även jag att sakna kamratskapet. Det har varit helt fantastiskt. Trots vårt uppdrag som oftast handlar om tragedier av olika slag så har vi haft roligt. Och det är nog förutsättningen för att klara den här typen av arbetsuppgifter, menar Jörgen Berens vars största brand var när såget mellan Bollebygd och Hindås brann.
- Det var en rejäl brasa och inte heller här skadades några människor, fortsätter Jörgen som när han nu lämnar jourveckorna bakom sig kommer att åka ännu mer motorcykel när lämpliga årstider infinner sig.

 

Tre chefer – inne på den fjärde
De tre brandmännen som nu lämnar Räddningstjänsten har haft fyra chefer.
-Den första var ju ”Spinnarn" Karlsson, legendarisk brandchef i Bollebygd. Han tog emot oss nykomlingar 1974 på ett mycket bra sätt, minns Sture och fortsätter.
- Kalle ”Spinnarn” Karlsson lämnade Räddningstjänsten i den tekniska brytningstiden. Mer och mer ny teknik började användas och därför passade det bra när Bosse Forseaus tog över chefsjobbet.
-Efter Kalle och Bosse Forseaus som ersattes av Calle Pålsson under några och idag är det Peter Orrestrand som är platschef här i Bollebygd, berättar Thomas Johansson.


Utveckling
När både Sture Johansson och Thomas Johansson började som deltidsbrandmän höll Räddningstjänsten till i den gamla brandstationen.
-Med dagens mått var det inte mycket till brandstation. Från 1974 och ett par år framåt fanns inte ens vatten och avlopp i fastigheten. Men innan vi lämnade den gamla brandstationen så hann vi får in vatten och toalett, säger Sture och Thomas hakar på.
-När vi i början av 1980-talet flyttade in i vår nuvarande brandstation så innebar det stora förändringar. En helt ny brandstation med allt vad det innebär.
-Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt och kraven på oss som jobbar som deltidsbrandmän har ökat. Ny teknik, många nya föreskrifter vad gäller farligt gods och mycket därtill har inneburit att vi varit tvungna att hänga med i den snabba utvecklingen, säger Sture Johansson.


IVPA
Förkortningen IVPA står för ”i väntan på ambulans” och innebär att en brandman alltid har jour.
-Vi har fått en bra sjukvårdsutbildning och det innebär att vi åker ut på ambulanslarm. Vi brukar vara först på plats och kan göra en första insats. En service som jag tror att inte så många kommuninvånare känner till, säger Thomas Johansson.
-Vi har även VA-jour åt Bollebygds kommun så visst har uppdraget vidgats under de år som vi tre har varit deltidsbrandmän här i Bollebygd, konstaterar Jörgen Berens.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com