« Föreg. Nästa »

Hanna Johansson är kommunens första förstelärare i förskolan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Hanna Johansson är kommunens första
förstelärare i förskolan


Christer Falk 2014-09-18

Hanna Johansson, kommunens första förstelärare i förskolan. 
<br />Foto: Pernilla Augustsson, Bollebygds kommun.

Hanna Johansson, kommunens första förstelärare i förskolan. 

Foto: Pernilla Augustsson, Bollebygds kommun.Bollebygd är en av få svenska kommuner som satsar på förstelärarare i förskolan. Hanna Johansson är kommunens första försteförskollärare. Hon är en del i en satsning på förstelärare för att utveckla skola och förskola. 


Hur ser du på din nya roll?

Jag tycker det är jättepositivt! Att kommunen väljer att satsa även på förskolan skickar en signal att man värderar utvecklingsarbete i förskolan lika högt som i skolan. Det känns viktigt, eftersom vi lägger grunden för det barnen möter i skolan.

Vad lockade dig? 

Jag tycker det är kul med utvecklingsarbete och såg att här fanns en möjlighet att få tid för det, tid som man inte har i det dagliga arbetet. Jag känner mig riktigt taggad för uppgiften.

Hur tänker du kring uppdraget?

Jag har ett tydligt uppdrag, att skapa förutsättningar för att pedagogerna ska kunna utveckla sina kunskaper i naturvetenskap och teknik. Under denna period ska jag även gå en utbildning i Skolverkets regi för att bli NT-utvecklare. Vi ska lägga fokus på att utveckla pedagogiken kring dessa ämnen, utifrån vad jag själv sett och ser och utifrån uppdrag från förskolechefer och övrig ledning.

Hur ska du lägga upp arbetet? 

Inledningsvis ska jag kartlägga hur vi i förskolan arbetar med natur och teknik idag. Jag ska utgå från pedagogerna själva för att ta reda på hur man tänker och se vad vi kan utveckla. Om det exempelvis handlar om att vi pedagoger behöver mer kunskap eller om att utveckla forum för dialog och inspiration. Jag vill även ha en dialog med lärare i skolan om vad barnen får med sig från oss och vad vi kan utveckla. Det blir både nyttig och intressant feedback. Mitt mål är att vi överlag i förskolan ska bli tryggare i att jobba med målen i läroplanen och vad de innebär rent konkret och i praktiken.

Kort fakta om förstelärare i kommunen

Till detta läsår har Bollebygds kommun satsat på ytterligare åtta nya förstelärare och har nu sammanlagt 13 förstelärare, varav en i förskolan. Kommunen får statsbidrag för tio tjänster, men har valt att tillsätta ytterligar två tjänster, en delad tjänst i skolan och en tjänst i förskolan, som finansieras ur egen budget. Tjänsten i förskolan är tidsbegränsad, från 1/8 2014 till 31/12 2016. Förstelärarna får en lönehöjning på 5000 kronor. 

Artikeln hämtad från bollebygd.se
Text & foto: Pernilla Augustsson, Bollebygds kommun


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com