« Föreg. Nästa »

Blir Vägkorset Ullbaggevinnare…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Blir Vägkorset Ullbaggevinnare…


Christer Falk 2017-10-04

En del av Vägkorsets referensgrupp. Från vänster: Helen Kling diakon, Ing-Marie Johansson verksamhetsledare och  Hasse Haraldsson förtroendevald i svenska kyrkan. 
En del av Vägkorsets referensgrupp. Från vänster: Helen Kling diakon, Ing-Marie Johansson verksamhetsledare och  Hasse Haraldsson förtroendevald i svenska kyrkan. 

Efter en sista gallring har Diakonicenter Vägkorset i Bollebygd nominerats som en av tre finalister i kategorin Integration när Ullbaggepriset 2017 ska delas ut. Det är Landsbygdsnätverket som på Landsbygdsgalan i Tällberg den 8 november utser Ullbaggevinnare i åtta kategorier.   


– Det här är naturligtvis väldigt, väldigt stort för oss som jobbat och jobbar med Vägkorset. Jag tycker också att det är stort för Bollebygd, säger Lena Folkesson, förtroendevald kyrkopolitiker och en i referensgruppen för Vägkorset.

Lyfte idén
Bakom hela idén med Diakonicenter Vägkorset står den tidigare diakonen Lisa Jönsson Rickäng.
– Det var Lisa som kläckte idén och övertygade kyrkonämnden och därmed gick arbetet igång, till en början med en projektgrupp, fortsätter Lena Folkesson.

Februari 2012
I mitten av februari 2012 invigdes Vägkorset av dåvarande kyrkoherden Urban Olander och så här berättade idékläckaren Lisa Jönsson Rickäng som varför hon ville starta mötesplatsen Vägkorset.
”– Mina visioner för Vägkorset är sprungna ur mina egna erfarenheter. Jag är själv invandrare som kom hit en gång med dåliga kunskaper i det svenska språket. Jag har även upplevt hur det är att bli änka med små barn. Erfarenheter som jag tror är värdefulla att ha med sig in i det diakonicenter som vi nu inviger här idag”.

Visionen blev verklighet
Så här fem år efter starten av Vägkorset kan det lugnt sägas att Lisa Jönsson Rickängs visioner och förhoppningar om sin mötesplats har fallit på plats. Idag träffas i snitt ett trettiotal människor varje dag på Vägkorset. Gamla Bollebygdsbor och nya Bollebygdbor.
– Här erbjuder vi långtidsarbetslösa och nya svenskar möjlighet till praktik, rehabilitering, café, studiestöd och kulturaktiviteter. Den här typen av mötesplats saknades i Bollebygd, så vi har fyllt upp ett tomrum, säger Lena Folkesson.

Sex dagar i veckan
Idag har Vägkorset öppet sex dagar i veckan. Måndag till och med lördag 10.00-14.00.

 

Fakta
Genom att dela ut Ullbaggar på Landsbygdsgalan vill Landsbygdsnätverket lyfta projekt och företag som har bidragit till att utveckla landsbygden på ett positivt sätt. Samtliga som nomineras har även fått pengar från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet eller programmet för regional och socialfonden inom lokalt ledd utveckling. 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com