« Föreg. Nästa »

Bollebygds bilister kan spara 7 miljoner kronor genom att köra rätt


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygdsbor kör fler mil än rikssnittet

Bollebygds bilister kan spara 7 miljoner kronor genom att köra rätt


Christer Falk 2008-07-31

Bilisterna i Bollebygd körde under 2007 i genomsnitt 1495 mil, en minskning med 0,2 procent jämfört med föregående år. Det framgår av ny statistik från det regionala samverkansorganet RUS som nu presenteras av Statoil. Den genomsnittliga körsträckan för alla bilar i Sverige år 2007 var 1473 mil.

Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bilisterna i Bollebygd minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka 10 procent, enligt Vägverket. Det motsvarar årligen cirka 1700 kronor och 300 kilo koldioxid per bilist i kommunen, enligt Statoils beräkningar.*
– Sammantaget kan bilisterna i Bollebygd spara cirka 7 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

”Save more than fuel”
Statoil medverkar i kampanjen ”Save more than fuel”, som stöds av EU-kommissionen och som syftar till att reducera bränsleförbrukningen genom information till bilister om hur de kan köra på ett sparsamt sätt.
– Vi vill hjälpa bilisten att minska sin klimatpåverkan. Ett sätt är att lära sig köra sparsamt, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt.

Minska med 10 procent
Med hjälp av sparsam körning kan man minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man spara ytterligare cirka 3 procent. Den som sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

Kampanjens tio tips till bilister för att minska bränsleförbrukning och klimatpåverkan:

1. Utför service på din bil och kontrollera oljenivån regelbundet
2. Kontrollera lufttrycket i däcken varje månad
3. Avlägsna onödig vikt från bagageutrymmet eller baksätena
4. Stäng dina fönster, speciellt vid högre hastigheter, och ta bort tomma takräcken
5. Använd bara luftkonditioneringen när den verkligen behövs
6. Börja köra snarast efter att motorn startats och stäng av motorn när du står still i mer än en minut
7. Kör med rimlig hastighet och kör framför allt jämnt
8. Växla så tidigt som möjligt när du accelererar
9. Försök förutsäga trafikflödet
10. Fundera på om du kan samåka till arbetet eller på fritiden

*Så här har vi räknat: Vi har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i den svenska bilparken och bränslepriser i juni. Den redovisade besparingen utgör tio procent av den beräknade årskostnaden och de beräknade koldioxidutsläppen.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com