« Föreg. Nästa »

Nu kan företag i Bollebygd söka pengar för att utveckla innovationer


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nu kan företag i Bollebygd söka pengar för att utveckla innovationer


Christer Falk 2015-05-21

Nu kan företag i Bollebygd söka så kallade innovationscheckar från Almi för att få sin uppfinning att växa på marknaden.

– Genom att ta in expertkunskap kanske man kan utveckla ännu bättre produkter och tjänster, och samtidigt få nya infallsvinklar, säger Heléne Öhrvall, innovationsansvarig på Almi Väst.


Nu är det åter möjligt att söka Vinnovas så kallade innovationscheckar. Det är Almi Väst, IUC och Coompanion som administrerar dem.

Checkarna är på 100 000 kronor styck och ska stimulera bolag att köpa in extern kunskap för att vidareutveckla produkter och tjänster. Meningen är att företagen ska kunna köpa in kunskap från bland annat högskola, universitet, forskningsinstitut som SP eller Swerea eller andra aktörer. Det kan också vara en konsultbyrå som har den kunskap som behövs.

– Det innebär att innovatören kan få möjlighet att göra en förstudie för att se om produkten eller tjänsten fungerar som det är tänkt, eller kanske fortsätta utveckla den, säger Heléne Öhrvall.

Checkarna kan också användas av bolag som exempelvis ta fram en strategi hur man vill använda sina immateriella tillgångar på ett bättre sätt.

– Det är inte bara patent och mönsterskydd som räknas till de immateriella tillgångarna. Det kan exempelvis vara att ta fram en IT-strategi. Det är också avtal, företagshemligheter och hur man ska använda ”know-how” i bolaget.

 

Fakta
Vinnova gett Almi i uppdrag att distribuera 200 så kallade Innovationscheckar på maximalt 100 000 kronor. Av dem har Almi Väst 16 checkar. De är riktade till små och medelstora företag. Företaget måste också ha varit igång en tid, omsätta minst 1,5 miljoner kronor och ha minst tre anställda.

Projektet skall ge de små och medelstora företagen, som har en vilja och förmåga att växa, en snabb och effektiv tillgång till medel. Syftet med medlen är att de, med hjälp av extern kunskap och teknik, ska kunna testa sina nya idéer och förbättra sin konkurrenskraft.


Kontakt
Helene Öhrvall, Innovationsansvarig Almi Väst,
0705-79 79 25


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com