« Föreg. Nästa »

Berättar vidare…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Berättar vidare…


Christer Falk 2010-04-15


För några veckor sedan fick Bollebydsborna möta berätterskan och skådespelerskan Britta Andersson igen. Det var ett tag sedan men när Hembygdsföreningen höll sitt årsmöte hade man kallat på Britta. –Det är roligt när arrangörerna ringer, menar Britta som under senare år hunnit med några filmroller förutom sitt berättande.

Publiken vid Hembygdsföreningens årsmöte fick lyssna till ”Skomakarna och Ängeln”, en berättelse som Britta Andersson själv vävt samman.
–Jag bygger de flesta av mina berättelser på sånt som min farmor en gång berättade för mig. Från hennes berättelser hämtar jag miljöer, stämningar och atmosfärer. Och jag försöker berätta som om händelsen utspelar sig i 1900-talets början, säger Britta Andersson som sedan många år bor på sin farmors gård Lomman i Bollebygd.
–Hit kom jag varje sommar som liten. Åkte tåg från Alingsås till Rävlanda. Därifrån gick jag över Värreds höjder fram till farmor och hennes fyra kor.

Film
Just nu är Britta aktuell i filmen Miss Kitty som är regisserad av Håkn Liu. En norsk regissör på uppgång.
–Filmkritikerna har tyckt om filmen. Jag spelar mamma till Pernilla August som har huvudrollen. Mina scener spelades in i Göteborg men större delen av filmen spelades in i Taiwan.
För några år sedan var du med i tv-serien ”Predikanten”. Innebar en sådan roll att fler blev intresserade av dina talanger?
–En tv-serie sätter nog alltid sina spår. Men när det gäller min medverkan i Miss Kitty så är nog anledningen att jag redan 2007 spelade med i en novellfilm som Håkn Liu regisserade. Den novellfilmen fick pris som årets bästa novellfilm så där fick jag lite extra ljus på mig, menar Britta Andersson som trots filmandet fortsätter med sitt lokala berättande.

Väntar
Under senare tid har Britta gjort några provfilmningar men inget är ännu klart.
–Det gäller att ha tur, dyka upp vid rätt tillfälle och helt enkelt passa in. Vid min ålder får man vara glad över att man får nåt över huvud taget. För de flesta av oss är det känt hur många skådespelare som finns med i de svenskproducerade filmerna. De är några stycken som är med i de flesta filmer. Därutöver finns några skådespelare med från landets större teatrar och så kommer vi som bor på landet och inte alls är kända. Den turordningen gäller. Så en stor portion tur och några tidigare roller som man klarat bra – då kanske man kan komma ifråga, säger Britta Andersson.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com