« Föreg. Nästa »

Frukostmöte på Flügger


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Frukostmöte på Flügger


Christer Falk 2017-10-27


När Bollebygds kommun arrangerade sitt andra frukostmöte för året var det förlagt till Flügger i Bollebygd. Ett spännande möte med Bollebygds största företag.


Tomas Grönesjö bjöd frukostgästerna på en intressant genomgång av företaget – från HP Färg till Flügger.
– Vi ska vara väldigt nöjda med att Flügger fick möjlighet att ta över HP Färg och Kemi 1994. Flügger var egentligen inte ute efter produktionen här i Bollebygd – istället var det HP-Färgs butiksnät som var anledningen till att affären blev av, berättade Tomas Grönesjö.
I och med att Flügger tog över fanns det pengar som bland annat kunde användas till att sanera gamla miljöskulder.
– Vi fick möjlighet att engagera Björn Gillberg som tog uppdraget hos oss på ett villkor. Villkoret var att vi skulle genomföra alla de åtgärder han föreslog. Så blev det, fortsätter Tomas Grönesjö.

Inte en droppe
Idag lämnar inte en droppe avloppsvatten fabriken. Ett resultat av stora investeringar för att spara miljön – och naturligtvis få bort tal om att färgtillverkningen förstör miljön.
– Vi har nog lagt ned cirka 50 miljoner i miljöförbättrande investeringar och därmed ligger i topp bland färgfabriker i landet, konstaterade Grönesjö.

Fler talare
På dagordningen denna frukost fanns även en information från kommunens planavdelning där samhällsplanerare Elisabeth Skogelind informerade om arbetet med en ny Översiktsplan. Elisabeth Skogelind hann även med att gå igenom de byggplaner som det idag arbetas med på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Från Leader Sjuhärad deltog Annika Andersson som berättade om möjligheterna för företag, organisationer och föreningar att söka medel, bland annat via Bollechecken.

Politiken
Sista punkten på dagordningen, innan Tomas Grönesjö tog med sig besökarna på en rundvandring i fabriken, var kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S).
Peter Rosholm tog tillfället och informerade om det tapp som kommunen gjort i Svenskt Näringslivs kommunranking när det gäller företagsklimat.
– Vi jobbar alla för att vår kommun ska utvecklas på ett bra sätt. Där är ni företagare naturligtvis viktiga. Vi vill ha era synpunkter, även klagomål om ni har sådana. menade Peter Rosholm och fortsatte.
– Det blir ju så mycket lättare för oss att bli bättre om vi får ta del av era synpunkter och önskemål. Ni får givetvis vända er direkt till mig eller Christer Johansson. Men er kontakt direkt in i kommunen är vår näringslivschef, Ann-Marie Nilsson.

Några direkta klagomål kom inte – men några frågor fick kommunstyrelsens ordförande svara på.

Upphandlingar
Upphandlingar är en fråga som ofta kommer upp när kommunens representanter möter näringslivet.
– Vi gör vad vi kan för att göra det möjligt för lokala företag att vara med vid upphandlingar. Samtidigt måste vi hela tiden hålla oss till lagen om offentlig upphandling, menade Rosholm.

Några lokala företag
I samband med att näringslivschefen tackade Flügger för värdskapet denna frukost och deltagarna för deras intresse passade Ann-Mari Nilsson på att nämna två lokala företag som vunnit upphandlingar.
– Bodéns Bygg och Byggsive AB har vunnit ett par av våra upphandlingar. Det känns naturligtvis bra.


Tomas Grönesjö informerade från HP Färg och Kemi till Flügger.
Tomas Grönesjö informerade från HP Färg och Kemi till Flügger.


Samhällsplanerare Elisabeth Skogelind informerade om arbetet med ny Översiktsplan och kommunens byggplaner.
Samhällsplanerare Elisabeth Skogelind informerade om arbetet med ny Översiktsplan och kommunens byggplaner.


Annika Andersson från Leader Sjuhärad uppmanade deltagarna att fundera över möjligheter att söka stöd för nya idéer.
Annika Andersson från Leader Sjuhärad uppmanade deltagarna att fundera över möjligheter att söka stöd för nya idéer.


Peter Rosholm bjöd in företagarna.<br />– Kontakta oss när ni har synpunkter eller klagomål. Det är ju när vi känner till era tankar som vi kan bli bättre och försöka leva upp till de förbättringar ni söker.
Peter Rosholm bjöd in företagarna.
– Kontakta oss när ni har synpunkter eller klagomål. Det är ju när vi känner till era tankar som vi kan bli bättre och försöka leva upp till de förbättringar ni söker.Intressant rundvandring i fabriken.
Intressant rundvandring i fabriken.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com