« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 236 i bredbandsrankning


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 236 i bredbandsrankning


Christer Falk 2014-04-04


Bollebygds kommun hamnar på plats 236 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2013 hade 13 procent av hushållen i Bollebygd tillgång till bredband via fiber, en ökning från 12 procent 2012. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 49 procent.

Statistik från Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning visar att nästan hälften, 49 procent, av alla hushåll i Sverige hade tillgång till bredband via fiber i oktober 2013. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan. Samtidigt är det fortfarande långt till regeringens mål om att 90 procent av Sveriges hushåll och företag år 2020 ska ha tillgång till snabbt bredband.

– Bredband med fiber till flerfamiljshushåll har byggts ut snabbt hittills, men det innebär inte att vi kan slå oss till ro. Det är särskilt problematiskt att så få villor i tätorter och hushåll på landsbygden ansluts till fiber, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.

Svenska Stadsnätsföreningen anser att fiber är en samhällskritisk infrastruktur och att det därför behöver skapas stimulansåtgärder för villahushållen. Det finns nästan 2 miljoner villor och många av dessa har inte råd att betala kostnaden för att dra in fiber.

– Stora delar av befolkningen riskerar på sikt att lämnas utanför den digitala utvecklingen. Och då handlar det inte bara om surf eller TV utan om samhällets grundläggande välfärdstjänster. Därför har regeringen ett stort ansvar att skapa stimulans som väcker efterfrågan. Hem PC-stödet på 90-talet är ett utmärkt sådant exempel, det fick nästan hela svenska folket att börja använda datorer, säger Mikael Ek.

Även om många idag kan få bredband via telefonjacket eller mobiltelefonen så räcker inte det. Bredband via fiber är den lösning som de allra flesta kommer att behöva för att klara den digitala utvecklingen. Och fiber tar tid att bygga ut. Därför behövs det fler politiska initiativ för att fibern ska nå villahushållen och landsbygden. Och ett betydligt större allmänpolitiskt intresse och engagemang för samhällets digitalisering.

Svenska Stadsnätsföreningens kommunenkät visar att intresset för digitaliseringsfrågorna har ökat det sista året, men det är ännu långt kvar. Den statliga Digitaliseringskommissionen har nyligen utvärderat den svenska digitaliseringen, bland annat vad det gäller vård, skola och kultur. För en tredjedel av de indikatorerna blev betyget ”dåligt”, vilket betyder att utvecklingen inte går i önskad riktning.


Tipsa en vän     Skriv ut




Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommun



bollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com