« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 236 i bredbandsrankning


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 236 i bredbandsrankning


Christer Falk 2014-04-04


Bollebygds kommun hamnar på plats 236 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2013 hade 13 procent av hushållen i Bollebygd tillgång till bredband via fiber, en ökning från 12 procent 2012. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 49 procent.

Statistik från Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning visar att nästan hälften, 49 procent, av alla hushåll i Sverige hade tillgång till bredband via fiber i oktober 2013. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med året innan. Samtidigt är det fortfarande långt till regeringens mål om att 90 procent av Sveriges hushåll och företag år 2020 ska ha tillgång till snabbt bredband.

– Bredband med fiber till flerfamiljshushåll har byggts ut snabbt hittills, men det innebär inte att vi kan slå oss till ro. Det är särskilt problematiskt att så få villor i tätorter och hushåll på landsbygden ansluts till fiber, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.

Svenska Stadsnätsföreningen anser att fiber är en samhällskritisk infrastruktur och att det därför behöver skapas stimulansåtgärder för villahushållen. Det finns nästan 2 miljoner villor och många av dessa har inte råd att betala kostnaden för att dra in fiber.

– Stora delar av befolkningen riskerar på sikt att lämnas utanför den digitala utvecklingen. Och då handlar det inte bara om surf eller TV utan om samhällets grundläggande välfärdstjänster. Därför har regeringen ett stort ansvar att skapa stimulans som väcker efterfrågan. Hem PC-stödet på 90-talet är ett utmärkt sådant exempel, det fick nästan hela svenska folket att börja använda datorer, säger Mikael Ek.

Även om många idag kan få bredband via telefonjacket eller mobiltelefonen så räcker inte det. Bredband via fiber är den lösning som de allra flesta kommer att behöva för att klara den digitala utvecklingen. Och fiber tar tid att bygga ut. Därför behövs det fler politiska initiativ för att fibern ska nå villahushållen och landsbygden. Och ett betydligt större allmänpolitiskt intresse och engagemang för samhällets digitalisering.

Svenska Stadsnätsföreningens kommunenkät visar att intresset för digitaliseringsfrågorna har ökat det sista året, men det är ännu långt kvar. Den statliga Digitaliseringskommissionen har nyligen utvärderat den svenska digitaliseringen, bland annat vad det gäller vård, skola och kultur. För en tredjedel av de indikatorerna blev betyget ”dåligt”, vilket betyder att utvecklingen inte går i önskad riktning.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com