« Föreg. Nästa »

För tionde året i rad får skolungdomar bestämma om 100 000 kronor


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

För tionde året i rad får skolungdomar bestämma om 100 000 kronor


Christer Falk 2015-03-04

Så här såg det ut när ungdomarna jobbade med att fördela pengarna förra året.<br />Då liksom nu handlar det om att fördela 100 000 kronor.
Så här såg det ut när ungdomarna jobbade med att fördela pengarna förra året.
Då liksom nu handlar det om att fördela 100 000 kronor.


Den 5 mars får skolungdomarna chansen att påverka hur 100 000 kronor ska användas. Det är tionde året i rad som Bollebygds kommun genomför 100 000-processen, där pengarna ska användas för barn och ungdomar.

Alla elevråd på kommunens fyra skolor och gårdsrådet på ungdomsgården har fått lämna in fem förslag var. Bland de 25 förslag som kommit in finns idéer om en linbana och att bygga ut skaterampen vid Krafthuset. Den 5 mars har råden bjudits in till ett möte för att redovisa sina förslag. Sedan är det upp till kommunens ungdomsråd att ta beslut om vilka förslag som ska få del av pengarna.

 

– Det är fantastiskt att vi kunnat hålla igång detta arbete i tio år. Ungdomarna tycker att det är väldigt roligt att få vara med och bestämma om saker som rör dem. Det är också värdefullt att de får uppleva hur demokrati fungerar i praktiken, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande, som ska leda mötet.


En skateboardramp vid Krafthuset i Bollebygd och en uppfräschning av uppehållsrummen både på Örelundskolan och Bollebygdskolan årskurs F-6 är några förslag som blivit verklighet under de tio år som 100 000-processen varit igång.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com