« Föreg. Nästa »

Biltätheten i Bollebygd ökar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Biltätheten i Bollebygd ökar


Christer Falk 2015-02-16


Antalet bilar i Bollebygd ökade under förra året. Vid utgången av 2014 hade Bollebygd 56 bilar per 100 invånare vilket kan jämföras med rikssnittet på 47 bilar per 100 invånare. Under de senaste tio åren har biltätheten i Bollebygd ökat från 52,8 till 55,9 bilar per 100 invånare. 


Med tanke på biltrafikens klimatpåverkan och trafikträngseln i vissa regioner kan man fråga sig om det är hållbart med en fortsatt ökning av antalet bilar, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys. Under 2014 kunde 6,0 procent av bilarna i Bollebygd drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, en ökning från 0,2 procent 2004. Samtidigt har andelen bilar som drivs med diesel ökat från 6 till 28 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 94 till 66 procent.– Med bara 15 år kvar till målet om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 är det tråkigt att 94 procent av alla personbilar i Bollebygd fortfarande är bensin- eller dieselbilar, säger Anette Myhr.Några fakta om bilparken i Bollebygd vid utgången av 2014: - Andelen bilar som bara kan köras på bensin uppgick till 65,5 procent 


- Andelen bilar som bara kan köras på diesel uppgick till 28,5 procent

- Andelen bilar som kan köras på etanolbränslet E85 uppgick till 4,9 procent


 - Andelen bilar som kan köras på fordonsgas uppgick till 0,6 procent

 - Andelen övriga bilar (främst elbilar och hybrider) uppgick till 0,5 procent

 
- Totalt finns det 4 829 bilar i Bollebygd, en ökning med 121 (2,6 procent) sedan 2013 och med 623 (14,8 procent) sedan 2004


Biltätheten varierar kraftigt mellan de svenska kommunerna. Sundbyberg hade den lägsta biltätheten med 28 bilar per 100 invånare. Malung-Sälen har landets högsta biltäthet med 69 bilar per 100 invånare.


Uppgifterna är hämtade ur tabellverket Fordon i län och kommuner 2014. Om ägaren till ett fordon är en juridisk person räknas fordonet till den kommun där det är registrerat även om fordonet används på en annan ort i landet. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och SCB har producerat tabellverket på uppdrag av Trafikanalys. Statistiken för hela landet finns att ladda ner här: Fordon i lan och kommuner 2014.xls


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com