« Föreg. Nästa »

Kommunens överförmyndare får högsta betyg


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Kommunens överförmyndare får högsta betyg


Christer Falk 2006-06-27

Bo Thiel, överförmyndare i Bollebygds kommun sedan 1995.
Bo Thiel, överförmyndare i Bollebygds kommun sedan 1995.

”Sammanfattningsvis finner Länsstyrelsen att verksamheten är mycket välskött”. Så skriver länsjuristen Brita Rustad-Karlsson efter sitt inspektionsbesök i Bollebygd den 10 maj i år. -Det är naturligtvis roligt att få den här uppskattningen för det jobb man lägger ner, säger Bo Thiel och visar upp skrivningen från länsstyrelsens revision den 10 maj i år.

Länsstyrelserna i landet ansvarar för att överförmyndarverksamheten i landets kommuner sköts på ett sätt som stämmer med de regler och föreskrifter som gäller för verksamheten. När Riksrevisionsverket, RRV, senast granskade länsstyrelsens sätt att sköta tillsynen av överförmyndarverksamheten i landets kommuner visade sig att det fanns stora brister.
-Därför har länsstyrelsen fördubblat sina resurser när det gäller inspektionen av överförmyndarverksamheten i kommunerna, berättar Bo Thiel som den 10 maj hade inspektionsbesök från Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sedan 1995
Bo Thiel har varit överförmyndare i Bollebygds kommun sedan 1995. Ett uppdrag som han hanterar på ett sätt som fått länsstyrelsens länsjurist Brita Rustad-Karlsson att sammanfatta Bo Thiels sätt att sköta sitt uppdrag på följande sätt:

”Granskningen av det allmänna diariet och registret över ställföreträdarskap föranleder inte några påpekanden. Akterna avseende godmanskap, förvaltarskap och förmyndarskap förefaller att vara i mycket god ordning och noggrant skötta. Av akterna framgår också att handläggningen är ambitiös och noggrann samt att enskilda bemöts på ett serviceinriktat och vänligt sätt. Sammanfattningsvis finner Länsstyrelsen att verksamheten är mycket välskött”.



Fakta om överförmyndaruppdraget

Överförmyndare
Överförmyndarens verksamhet
Överförmyndaren är en obligatorisk kommunal myndighet som utövar tillsyn över och granskar gode mäns/förvaltares och förmyndares verksamhet.

God man
En god man är en person som har till uppgift att till exempel hjälpa någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp med att
- bevaka sin rätt
- förvalta sin egendom
- sörja för sin person

Förvaltare
Numera kan ingen bli omyndigförklarad men om hjälpbehovet är omfattande kan istället för en god man en förvaltare förordnas. Det är överförmyndaren som utreder och bedömer detta behov. Men det är alltid tingsrätten som beslutar om inrättande av god man/förvaltarskap

Förvaltare förordnas för de personer som på bl a de ovan angivna grunderna inte kan sköta sina angelägenheter. Till skillnad från den som har god man har den som har förvaltare ingen egen rättshandlingsförmåga och kan då inte ingå avtal, ge bort gåvor m m.
Förmyndare
En förmyndare är en person som företräder omyndiga barn. Normalt sett är det barnets föräldrar som är förmyndare.

Överförmyndaren utövar tillsyn över föräldrar vars barn har tillgångar över åtta basbelopp eller äger fastighet. I speciella fall utövas tillsynen av andra anledningar.



Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com