« Föreg. Nästa »

Bollebygd deltar i forskning för ökad livskvalitet för äldre


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Bollebygd deltar i forskning för ökad livskvalitet för äldre


Christer Falk 2018-06-18

<span>Kristina Magnusson, enhetschef på Bollegårdens demensenhet, Maria Schönemann, enhetschef på Bollegårdens äldreboende och Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård. På bilden saknas Lotta Englund, enhetschef för hemsjukvård och korttid.</span>
Kristina Magnusson, enhetschef på Bollegårdens demensenhet, Maria Schönemann, enhetschef på Bollegårdens äldreboende och Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård. På bilden saknas Lotta Englund, enhetschef för hemsjukvård och korttid.

Tillsammans med äldreomsorgen i Bollebygds och Ulricehamns kommuner ska forskare på Högskolan i Borås försöka hitta nya metoder för organisering och ledarskap inom äldreomsorgen. Syftet med forskningsprojektet är att ge ökad livskvalitet för äldre.

Forskningsprojektet består av fyra delstudier, som syftar till ökad delaktighet för vård- och omsorgspersonalen och ett hållbart ledarskapande* för äldreomsorgens chefer.

Flera olika aspekter i fokus

Fokus kommer att sättas på värdegrundsfrågor, ledarskapande och bemötande, men också på organisatoriska och strukturella förändringar för bättre livsvillkor för äldre i behov av stöd och omsorg. I vår kommun kommer forskningen bedrivas i samarbete med äldreboendet Bollegården.

- Det ger oss möjlighet att genom fokusgrupper reflektera över vår verksamhet för att den ska utvecklas och kvalitetssäkras. Att livskvaliteten för våra äldre är avgörande i alla sammanhang och av många faktorer och att vi kommunicerar det, säger Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård och medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Ökad kunskap om hur arbetet kan ledas

Projektet är initierat och drivs av forskarna Lise-Lotte Jonasson, universitetslektor i vårdvetenskap och Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete, båda verksamma vid Högskolan i Borås. Tidigare studier på särskilda boenden har visat på utmaningar kring hur arbetet organiseras. Forskarna menar att projektet kommer att öka kunskapen om hur arbetet kan ledas i nära samverkan mellan den äldre personen, dess anhöriga, vård- och omsorgspersonalen och ledaren. Konkret kan det till exempel handla om att ta fram och implementera nya arbetssätt och på sikt utveckla ny teknik som möjliggör en god personlig omsorg.

- Vi hoppas att detta ska leda till att alla som deltar får fördjupad kunskap om livskvalitet och det är värdeskapande för alla. Det ger förhoppningsvis ett vidgat perspektiv på vår värdegrund och hur vi själva påverkar utveckling och lärande i vardagen, säger Ingela Sunneskär.

Forskningsprojektet pågår från hösten 2018 till augusti 2020.

Kort om ledarskapande*

Den kreativa relationella process som ledarskapet innebär handlar mycket om att skapa arenor för möten och dialog, av formellt såväl av informellt slag. I alla verksamheter där människor möts är kommunikationen och därmed möjliggörandet av den av stor vikt.

Mer information


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com