« Föreg. Nästa »

Bollebygd deltar i forskning för ökad livskvalitet för äldre


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Bollebygd deltar i forskning för ökad livskvalitet för äldre


Christer Falk 2018-06-18

<span>Kristina Magnusson, enhetschef på Bollegårdens demensenhet, Maria Schönemann, enhetschef på Bollegårdens äldreboende och Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård. På bilden saknas Lotta Englund, enhetschef för hemsjukvård och korttid.</span>
Kristina Magnusson, enhetschef på Bollegårdens demensenhet, Maria Schönemann, enhetschef på Bollegårdens äldreboende och Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård. På bilden saknas Lotta Englund, enhetschef för hemsjukvård och korttid.

Tillsammans med äldreomsorgen i Bollebygds och Ulricehamns kommuner ska forskare på Högskolan i Borås försöka hitta nya metoder för organisering och ledarskap inom äldreomsorgen. Syftet med forskningsprojektet är att ge ökad livskvalitet för äldre.

Forskningsprojektet består av fyra delstudier, som syftar till ökad delaktighet för vård- och omsorgspersonalen och ett hållbart ledarskapande* för äldreomsorgens chefer.

Flera olika aspekter i fokus

Fokus kommer att sättas på värdegrundsfrågor, ledarskapande och bemötande, men också på organisatoriska och strukturella förändringar för bättre livsvillkor för äldre i behov av stöd och omsorg. I vår kommun kommer forskningen bedrivas i samarbete med äldreboendet Bollegården.

- Det ger oss möjlighet att genom fokusgrupper reflektera över vår verksamhet för att den ska utvecklas och kvalitetssäkras. Att livskvaliteten för våra äldre är avgörande i alla sammanhang och av många faktorer och att vi kommunicerar det, säger Ingela Sunneskär, verksamhetschef för hälso- och sjukvård och medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Ökad kunskap om hur arbetet kan ledas

Projektet är initierat och drivs av forskarna Lise-Lotte Jonasson, universitetslektor i vårdvetenskap och Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete, båda verksamma vid Högskolan i Borås. Tidigare studier på särskilda boenden har visat på utmaningar kring hur arbetet organiseras. Forskarna menar att projektet kommer att öka kunskapen om hur arbetet kan ledas i nära samverkan mellan den äldre personen, dess anhöriga, vård- och omsorgspersonalen och ledaren. Konkret kan det till exempel handla om att ta fram och implementera nya arbetssätt och på sikt utveckla ny teknik som möjliggör en god personlig omsorg.

- Vi hoppas att detta ska leda till att alla som deltar får fördjupad kunskap om livskvalitet och det är värdeskapande för alla. Det ger förhoppningsvis ett vidgat perspektiv på vår värdegrund och hur vi själva påverkar utveckling och lärande i vardagen, säger Ingela Sunneskär.

Forskningsprojektet pågår från hösten 2018 till augusti 2020.

Kort om ledarskapande*

Den kreativa relationella process som ledarskapet innebär handlar mycket om att skapa arenor för möten och dialog, av formellt såväl av informellt slag. I alla verksamheter där människor möts är kommunikationen och därmed möjliggörandet av den av stor vikt.

Mer information


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com