« Föreg. Nästa »

Minoriteten fick majoritet för sitt budgetförslag


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Minoriteten fick majoritet för sitt budgetförslag


Christer Falk 2016-05-24


Idag, onsdagen den 24 maj, presenterade de styrande partierna, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet sitt budgetförslag inför 2017.
– Vi tre partier lade fram vårt budgetförslag vid måndagens kommunstyrelsemöte och fick där majoritet för vårt lagda förslag. Nu är det upp till Bollebygds fullmäktigeförsamling att ta ställning till det lagda budgetförslaget, säger Peter Rosholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd.


Med tanke på det parlamentariska läge som råder i kommunen har de styrande haft sonderingar med oppositionen.
– Vill vi få igenom vår budget så måste vi givetvis ta vissa hänsyn och det har vi gjort, menar Peter Rosholm och får medhåll av Sassi Wemmer (MP) och Thomas Ridell (V).

 

Politiska prioriteringar för 2017
Förslaget om fria kollektivresor för kommuninvånare fyllda 65 år och att en trygghetsgaranti för kommuninvånare som fyllt 90 år om att själva få välja om de vill bo hemma eller på Bollegården utan biståndsbedömning var två av minoritetens förslag som de fick majoritet för i kommunstyrelsen.

– Det var två viktiga frågor för oss och nu känns det bra att kommunstyrelsen ställde sig bakom de här förslagen, menar Rosholm som även pekar på att majoriteten i kommunstyrelsen även ser behovet av anställning av en utvecklingsstrateg i kommunen.

– Går fullmäktigeförsamlingen på samma linje så hoppas jag att vi ska kunna ha en utvecklingsstrateg på plats redan under hösten. En tjänst som innebär att vi får en tjänsteman som kan hålla ihop utvecklingsarbetet i kommunen. En tjänst som vi redan borde haft på plats, menar de tre politikerna.

 

Fler förslag
Normen för barn i familjer med långvarigt försörjningsstöd höjs med 100 kronor per barn och månad, fortsatt arbete med att personalen inom bildnings- och omsorgsförvaltningen ska få arbetskläder och att man avsätter 500 000 kronor för en ny detaljplan för Rinnaområdet som politikerna vill göra ett friluftsområde av.

– Här jobbar vi med vår Idrottsvision och vi har exempelvis besökt Lassalyckan i Ulricehamn för att hämta erfarenheter och inspiration, berättar Peter Rosholm.

 

80-90-100
Bollebygds kommun har haft en populär möjlighet för personer som fyllt 60 år och arbetat minst 10 år i kommunen. Dessa personer har kunnat gå ned till 80 procents arbetstid, få lön för 90 procents arbetstid utan att nagga på sin kommande pension.

– En populär förmån som vi nu fasar ut och istället kommer vi att lägga de pengar som detta kostat till en rehab-pott som vår HR-avdelning kommer att förfoga över.
Fiberutbyggnaden fortsätter i kommunen, kulturskolan får mer pengar för att först och främst minska kön och allra helst få bort kön helt. 100 000 kronor avsätts för Sinnenas park/uterum vid Bollegården och så avsätter man pengar för kostnader för rivning av gamla skolan..

 

Utreder
I budgeten finns även tre förslag till utredningar. Dessa tre utredningar kommer att handla om möjligheterna att starta en familjecentral i kommunen, Man vill också utreda möjligheterna att utveckla en träffpunkt för äldre kring Bollegården samt se över behovet av administrativa lokaler för omsorgen. I samarbete med Västtrafik ska man utreda förutsättningarna för utbyggnad av pendelparkeringen vid stationen.
– Här hoppas vi på en utbyggnad av den befintliga pendelparkeringen genom ett andra plan, säger Peter Rosholm.

 

Utmaningar
Bollebygds kommun växer så det knakar – så brukar kommunalråden uttrycka det.
Det stämmer säkert och därför har man också listat några av de utmaningar som kommunen står inför.

–      Stora investeringar i förskolor, skolor och boende.

–      Skatteintäkterna sjunkande efter ny prognos från SKL

–      Akut brist på bostäder

–      Ökande kostnader för placeringar inom individ och familjeomsorgen.

 

Det var en del av det som presenterades vid pressträffen den 24 maj 2016.
Bollebygdsnyheter.se får anledning att återkomma till vissa delar av detta.


Kommunstyrelsens ordförande, Peter Rosholm (S), Sassi Wemmer (MP) och Thomas Ridell (V) presenterade sin budget för 2017.
Kommunstyrelsens ordförande, Peter Rosholm (S), Sassi Wemmer (MP) och Thomas Ridell (V) presenterade sin budget för 2017.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com