« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013


Christer Falk 2014-01-11

Bollebygd hamnar på plats 227 i Årets bilkommun 2013, som presenteras av Statoil. Rankingen av alla kommuner baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.

– Bilisterna i Bollebygd har stor möjlighet att minska sin klimatpåverkan och sina kostnader. Genom att välja en bil med lägre klimatutsläpp, undvika onödig körning och tanka förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil Fuel & Retail Sverige.

I Årets bilkommun 2013 rankar Statoil alla Sveriges kommuner och län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

– Den absoluta merparten av våra bilar drivs med fossila drivmedel och det är viktigt att alla bilister tar ställning till vilket drivmedel man tankar. Statoils miles diesel bio innehåller exempelvis upp till 30 procent förnybara komponenter, samtidigt som man genom ett additiv kan köra cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Anders Huss.

Om alla bensin- och dieselbilar i Bollebygd skulle drivas med Statoils miles bensin 95 och miles diesel skulle bilisterna spara cirka 117 000 liter drivmedel och 1,7 miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i 
Bollebygd skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 565 kronor och 290 kilo koldioxid om året. 

– Den sparade litern är den viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan. Det kommer inte att räcka med bränslesnålare bilar och bättre drivmedel, vi måste också undvika onödig bilkörning, säger Anders Huss. 


Fakta om bilarna i Bollebygd
Vid utgången av 2012 fanns det 4 694 bilar registrerade i Bollebygd, vilket motsvarar 0,55 bilar per invånare. I hela riket finns det 0,47 bilar per invånare. 

- Bilisterna i 
Bollebygd minskade sin bilkörning med 0,8 procent under 2012. Bilarna i Bollebygd kördes i genomsnitt 1 371 mil, 18 mil mindre än året innan. I hela riket minskade bilkörningen med 1,7 procent.Bollebygd hamnar på plats 179 när det gäller bilarnas körsträckor.

- Bilisterna i Bollebygd använde i genomsnitt 1 048 liter bensin och diesel under 2011, vilket kan jämföras med 976 liter i hela riket. Bollebygd hamnar på plats 277, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel.

- Andelen nya miljöbilar i Bollebygd uppgick under det första halvåret 2013 till 3,0 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 8,5 procent. Bollebygd hamnar på plats 210 när det gäller andel nya miljöbilar.

- Koldioxidutsläpp från nya bilar i Bollebygd uppgick under 2012 till 136 gram per kilometer, jämfört med riksgenomsnittet på 138 gram. Det placerar Bollebygd på plats 54 när det gäller nya bilars klimatpåverkan.

När man slår samman de fyra indikatorerna hamnar Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com