« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013


Christer Falk 2014-01-11

Bollebygd hamnar på plats 227 i Årets bilkommun 2013, som presenteras av Statoil. Rankingen av alla kommuner baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.

– Bilisterna i Bollebygd har stor möjlighet att minska sin klimatpåverkan och sina kostnader. Genom att välja en bil med lägre klimatutsläpp, undvika onödig körning och tanka förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil Fuel & Retail Sverige.

I Årets bilkommun 2013 rankar Statoil alla Sveriges kommuner och län utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

– Den absoluta merparten av våra bilar drivs med fossila drivmedel och det är viktigt att alla bilister tar ställning till vilket drivmedel man tankar. Statoils miles diesel bio innehåller exempelvis upp till 30 procent förnybara komponenter, samtidigt som man genom ett additiv kan köra cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Anders Huss.

Om alla bensin- och dieselbilar i Bollebygd skulle drivas med Statoils miles bensin 95 och miles diesel skulle bilisterna spara cirka 117 000 liter drivmedel och 1,7 miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i 
Bollebygd skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 565 kronor och 290 kilo koldioxid om året. 

– Den sparade litern är den viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan. Det kommer inte att räcka med bränslesnålare bilar och bättre drivmedel, vi måste också undvika onödig bilkörning, säger Anders Huss. 


Fakta om bilarna i Bollebygd
Vid utgången av 2012 fanns det 4 694 bilar registrerade i Bollebygd, vilket motsvarar 0,55 bilar per invånare. I hela riket finns det 0,47 bilar per invånare. 

- Bilisterna i 
Bollebygd minskade sin bilkörning med 0,8 procent under 2012. Bilarna i Bollebygd kördes i genomsnitt 1 371 mil, 18 mil mindre än året innan. I hela riket minskade bilkörningen med 1,7 procent.Bollebygd hamnar på plats 179 när det gäller bilarnas körsträckor.

- Bilisterna i Bollebygd använde i genomsnitt 1 048 liter bensin och diesel under 2011, vilket kan jämföras med 976 liter i hela riket. Bollebygd hamnar på plats 277, där förstaplatsen innehas av den kommun vars bilister använde minst bensin och diesel.

- Andelen nya miljöbilar i Bollebygd uppgick under det första halvåret 2013 till 3,0 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 8,5 procent. Bollebygd hamnar på plats 210 när det gäller andel nya miljöbilar.

- Koldioxidutsläpp från nya bilar i Bollebygd uppgick under 2012 till 136 gram per kilometer, jämfört med riksgenomsnittet på 138 gram. Det placerar Bollebygd på plats 54 när det gäller nya bilars klimatpåverkan.

När man slår samman de fyra indikatorerna hamnar Bollebygd på plats 227 i Årets bilkommun 2013.

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com