« Föreg. Nästa »

Nästan 5 timmar fullmäktigemöte i Töllsjö– och klartecken för planering av moduler för förskolan i Olsfors och Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Fullmäktigemöte i Töllsjö

Nästan 5 timmar fullmäktigemöte i Töllsjö
– och klartecken för planering av moduler för förskolan i Olsfors och Bollebygd


Christer Falk 2018-06-14

De åtta partiernas förstanamn inför kommunvalet den 9 september fick <br />posera framför AnnonsMarknans kamera. bollebygdsnyheter.se hakade på.
De åtta partiernas förstanamn inför kommunvalet den 9 september fick 
posera framför AnnonsMarknans kamera. bollebygdsnyheter.se hakade på.


Det blev ett långt möte när Bollebygds kommuns fullmäktigeförsamling höll sitt möte i Ordenshuset i Töllsjö. Nästa fem timmar inklusive kaffepaus. Och inte vilken kaffepaus som helst. Både smörgås och dagen till ära jordgubbstårta serverades av Ordenshuset. 


Kvällens dagordning innehöll 28 punkter. Punkterna 1-12 klubbades igenom i god takt. Först på punkten 13 som handlade om beslut om detaljplan för Prästgård 1:2 tog debatten fart. Sverigedemokraterna ville skjuta på beslutet i några år. Daniel Persson tycker att kommunen växer för snabbt. Både Peter Rosholm (S) och Christer Johansson (M) menade att kommunen måste fullfölja de beslut man redan tagit. De båda menade att byggare och markägare måste kunna lita på kommunens planering. De går inte att säga stopp fem i tolv och marken är undersökt och godkänd för byggnation.

1 timme och 45 minuter
Efter en halvtimmes kaffepaus tog sig politikerna an punkten 15 och 16. Christer Johansson (M) begärde tidigt ordet och kommenterade båda punkterna som gällde klartecken för planering och införskaffande av moduler för förskolan i både Olsfors och Bollebygd.

– Vi tycker att underlaget är för dåligt att gå till beslut på. Vi föreslår en återremiss där ni som styr får göra om och göra rätt, poängterade Christer Johansson. Christer Johansson kritiserade även Daniel Persson (SD) för att han nu ställde sig bakom hyra av moduler när Daniel Persson och SD tidigare gjort allt för att stoppa och överklaga modulanskaffningen i Bollebygd (HVB-hemmet). 
Här blev debatten mycket lång. Många var talarna och kommentarerna handlade mycket om varför fullmäktigeförsamlingen måste ta beslut med kort varsel.
– Varför är det alltid så akut när vi har känt till att behovet har funnits länge. Vems fel var det? Kunde den planeringen gått igång tidigare, kunde den planeringen redan gått igång under förra mandatperioden…

Ja - till kommunstyrelsens förslag
Efter lång debatt gick man så till beslut och efter votering gick en majoritet av fullmäktigeförsamlingen på kommunstyrelsens förslag som innebar ett ja till en start av planering av moduler för förskolan i Olsfors.
Samma resultat blev det för punkten 16, klartecken för moduler för förskolan även i Bollebygd. Noteras ska att när det gäller både Olsfors och Bollebygd ville Sverigedemokraterna gå ett steg längre än majoriteten De ville planera och bygga för 6 avdelningar på respektive ort, Olsfors och Bollebygd. Förslaget från kommunstyrelsen var 4 avdelningar per ort.

Rullade på
När de båda punkterna om moduler för förskolan i Olsfors och Bollebygd var klara rullade mötet på fram till beslut om nya arvoden för kommunens förtroendevalda politiker.
– Här visar SD prov på plakatpolitik. Daniel Persson har suttit med i beredningsgruppen, i kommunstyrelsen men inte visat upp något förslag som varken beredningsgruppen eller kommunstyrelsen kunnat ta ställning till. Att komma med ett eget förslag till fullmäktige ser jag endast som just plakatpolitik, menade Peter Rosholm. Här fick SD och Daniel Persson ge sig för majoriteten som gick på kommunstyrelsens förslag.

Ingen webbsändning
Tyvärr kunde inte fullmäktigemötet direktsändas från Töllsjö. Debatten om modulerna för att klara barnomsorgen hade varit viktig att höra för –  inte minst nyinflyttade familjer med småbarn. Debatten var emellanåt väldigt intressant men på något sätt kändes Otto Andreassons kommentar rätt: ”jag har suttit och lyssnat och tror nog att 80 procent av det som sagts handlat om dåtid och bara 20 procent om framtid”. 

Detta var sista fullmäktigemötet innan valet den 9 september – det speglade självklart en del inslag i debatten.

 


Elving Johansson, fd centerpolitiker i Töllsjö fanns självklart på plats och servade<br />i Ordenshuset. Här i samtal med Peter Rosholm, Sassi Wemmer och Stefan Hederdal.
Elving Johansson, fd centerpolitiker i Töllsjö fanns självklart på plats och servade
i Ordenshuset. Här i samtal med Peter Rosholm, Sassi Wemmer och Stefan Hederdal.Fullmäktigeförsamlingen höll möte i Ordenshuset i Töllsjö.
Fullmäktigeförsamlingen höll möte i Ordenshuset i Töllsjö.


Bollebygdsambassadören Stefan Hederdal i diskussion med Sassi Wemmer och Peter Rosholm.
Bollebygdsambassadören Stefan Hederdal i diskussion med Sassi Wemmer och Peter Rosholm.


Goda smörgåsar och efter det jordgubbstårta.
Goda smörgåsar och efter det jordgubbstårta.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com