« Föreg. Nästa »

Airport City– växer och växer...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygd och Härryda arrangerade frukostmöte på Landvetter

Airport City
– växer och växer...


Christer Falk 2015-11-12

Helena Wiberg, utvecklingschef vid Landvetters flygplats, informerar om områdets framtidsplaner.
Helena Wiberg, utvecklingschef vid Landvetters flygplats, informerar om områdets framtidsplaner.

Under den kommande 10 årsperioden kommer livet runt omkring Landvetters flygplats att förändras radikalt. Redan nu är bygget igång för DHL:s logistikbyggnad som ska vara klar under 2016 och därefter kommer nya utbyggnader att påbörjas och färdigställas under i stort sett varje år fram till 2026.

– Det här är vår planering idag. Men självklart kommer utbyggnaden i olika former att fortsätta även efter 2026, säger Helena Wiberg, utvecklingschef vid Göteborg Landvetter Flygplats.


Dagens frukostmöte på Landvetter är det allra första frukostmötet som kommunerna Bollebygd och Härryda arrangerar gemensamt. Drygt 80 representanter från olika företag hade anmält sig till mötet och ungefär lika många hade tagit sig till hotellet på flygplatsen där mötet genomfördes.
– Det här är en fortsättning på det BoHäM samarbete som pågått under ett antal år. Nu bygger vi vidare genom att även arrangera gemensamma frukostmöten, säger Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun när hon hälsar välkommen.
– Och tanken är att företagarna i våra kommuner ska se möjligheterna med det här samarbetet. Självklart är det också meningen att Marks kommun ska vara med men de kunde inte den här gången, tillägger Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.

 

Utvecklingen
Idag har Landvetter flygplats 6 000 000 resenärer per år. 100 företag finns på flygplatsen.
– Idag arbetar 4 000 personer på flygplatsen och de här 100 företagen. Vi räknar med att vara cirka 10 000 anställda inom en 10-årsperiod, menar Helena Wiberg när hon informerar om utvecklingen för Airport City som man nu vill kalla området kring flygplatsen.

 

Läget
Det går bra för Västsverige och med det strategiska läge som Landvetters flygplats har ser man en ljus framtid.
– De flesta är överens om att vårt läge är det allra bästa logistikområdet som finns i hela Skandinavien. När vi får hit järnvägen, vi räknar med att den ska vara på plats 2026, får flygplatsen ett ännu större upptagningsområde. Det vi eventuellt kommer att tappa till järnvägen när Götalandsbanan är klar tar vi in på en ökning av utlandstrafiken och vårt ökade upptagningsområde, menar Helena Wiberg.

 

Miljön
Informerar man om en flygplats framtid är det oundvikligt att inte prata miljöarbete.
– Vi arbetar dagligen med att förbättra miljöpåverkan på många olika plan. Vår strävan är att kunna bedriva ett fosilfritt flyg 2030. Det är en bit dit men vi tar små steg varje dag på vägen dit, menade Helena Svensson som arbetar med miljöfrågor på Svedavia och Landvetters Flygplats.

 

Ljuv musik
För Bollebygds båda kommunalråd var det naturligtvis ljuv musik som serverades denna torsdagsfrukost. Bollebygd har ett läge som få andra kommuner – ett läge som kommer att vara eftertraktat på många sätt.
– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).

 

20-tal från Bollebygd
Någonstans mellan 20 och 25 företag från Bollebygd fanns med på frukostmötet.
– Vår ambition med de här frukostträffarna handlar dels om information inom olika ämnen men inte minst göra det möjligt för intresserade företagare i kommunerna att mingla, lära känna varandra, säger Ann-Marie Nilsson som tillsammans med kollegan Jessica Waller från Härryda kommun lämnade över pris till morgonens mesta minglare.

 

Mingelmästare
Den som lyckade byta flest visitkort fick pris från de båda arrangerande kommunerna och Mikaela Strand från företaget PR-Shape tog hem den lilla tävlingen.
– Kan ni gissa vad priset är från Bollebygds kommun, sa Ann-Marie Nilsson och visade upp något som i alla fall undertecknad tror var en tumstock från Hultafors…


Runt 80 representanter från olika företag från de två kommunerna Bollebygd och Härryda deltog i det uppskattade frukostmötet.
Runt 80 representanter från olika företag från de två kommunerna Bollebygd och Härryda deltog i det uppskattade frukostmötet.


Oppositionsrådet i Härryda kommun, Mats Verner (S) fick en pratstund med Christoffer Jacobsson från företaget Cobson i Bollebygd.
Oppositionsrådet i Härryda kommun, Mats Verner (S) fick en pratstund med Christoffer Jacobsson från företaget Cobson i Bollebygd.


Informationen om Landvetters framtidsplaner lät som ljuv musik för kommunalråden Peter Rosholm (S) och Christer Johansson (M) i Bollebygd.<br />– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).<br />
Informationen om Landvetters framtidsplaner lät som ljuv musik för kommunalråden Peter Rosholm (S) och Christer Johansson (M) i Bollebygd.
– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).Ansvarade för morgonens frukostmöte gjorde Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun och Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.<br />–Klart vi är nöjda, säger de både samtidigt som frukostbesökarna börjar lämna.
Ansvarade för morgonens frukostmöte gjorde Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun och Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.
–Klart vi är nöjda, säger de både samtidigt som frukostbesökarna börjar lämna.Sven-Ove Johansson från Bollebygds Emballag och Bo Lundgren från GLA Aircargo pratade både emballage och transporter.
Sven-Ove Johansson från Bollebygds Emballag och Bo Lundgren från GLA Aircargo pratade både emballage och transporter.


Lotta Strandberg från Arbetsförmedlingen i samtal med Ida Engström från Electric Nurse, öl producent från Landvetter.<br />Idag arbetar cirka 4 000 personer vid flygplatsen och på de 100 företagen runt om. En siffra som ska öka till cirka 10 000 under den kommande 10-årsperioden.<br />–Det är självklart för oss att vara med när företagare träffas. Här kan vi skapa kontakter som gynnar både  företag som ska rekrytera och för arbetssökande som finns hos oss. säger Lotta Strandberg vid Arbetsförmedlingen i Bollebygd/Mark. 
Lotta Strandberg från Arbetsförmedlingen i samtal med Ida Engström från Electric Nurse, öl producent från Landvetter.
Idag arbetar cirka 4 000 personer vid flygplatsen och på de 100 företagen runt om. En siffra som ska öka till cirka 10 000 under den kommande 10-årsperioden.

–Det är självklart för oss att vara med när företagare träffas. Här kan vi skapa kontakter som gynnar både  företag som ska rekrytera och för arbetssökande som finns hos oss. säger Lotta Strandberg vid Arbetsförmedlingen i Bollebygd/Mark. Helena Svensson som informerade om miljöarbetet på Landvetters flygplats pekade på många av de insatser som idag görs för att hela tiden förbättra miljön.
Helena Svensson som informerade om miljöarbetet på Landvetters flygplats pekade på många av de insatser som idag görs för att hela tiden förbättra miljön.


Ann-Marie Nilsson håller upp priset som Mikaela Strand skulle få från Bollebygds kommun. Vi tror det var en tumstock från Hultafors...<br />Jessica Waller från Härryda kommun ser till att alt går rätt till.
Ann-Marie Nilsson håller upp priset som Mikaela Strand skulle få från Bollebygds kommun. Vi tror det var en tumstock från Hultafors...
Jessica Waller från Härryda kommun ser till att alt går rätt till.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com