« Föreg. Nästa »

Airport City– växer och växer...


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygd och Härryda arrangerade frukostmöte på Landvetter

Airport City
– växer och växer...


Christer Falk 2015-11-12

Helena Wiberg, utvecklingschef vid Landvetters flygplats, informerar om områdets framtidsplaner.
Helena Wiberg, utvecklingschef vid Landvetters flygplats, informerar om områdets framtidsplaner.

Under den kommande 10 årsperioden kommer livet runt omkring Landvetters flygplats att förändras radikalt. Redan nu är bygget igång för DHL:s logistikbyggnad som ska vara klar under 2016 och därefter kommer nya utbyggnader att påbörjas och färdigställas under i stort sett varje år fram till 2026.

– Det här är vår planering idag. Men självklart kommer utbyggnaden i olika former att fortsätta även efter 2026, säger Helena Wiberg, utvecklingschef vid Göteborg Landvetter Flygplats.


Dagens frukostmöte på Landvetter är det allra första frukostmötet som kommunerna Bollebygd och Härryda arrangerar gemensamt. Drygt 80 representanter från olika företag hade anmält sig till mötet och ungefär lika många hade tagit sig till hotellet på flygplatsen där mötet genomfördes.
– Det här är en fortsättning på det BoHäM samarbete som pågått under ett antal år. Nu bygger vi vidare genom att även arrangera gemensamma frukostmöten, säger Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun när hon hälsar välkommen.
– Och tanken är att företagarna i våra kommuner ska se möjligheterna med det här samarbetet. Självklart är det också meningen att Marks kommun ska vara med men de kunde inte den här gången, tillägger Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.

 

Utvecklingen
Idag har Landvetter flygplats 6 000 000 resenärer per år. 100 företag finns på flygplatsen.
– Idag arbetar 4 000 personer på flygplatsen och de här 100 företagen. Vi räknar med att vara cirka 10 000 anställda inom en 10-årsperiod, menar Helena Wiberg när hon informerar om utvecklingen för Airport City som man nu vill kalla området kring flygplatsen.

 

Läget
Det går bra för Västsverige och med det strategiska läge som Landvetters flygplats har ser man en ljus framtid.
– De flesta är överens om att vårt läge är det allra bästa logistikområdet som finns i hela Skandinavien. När vi får hit järnvägen, vi räknar med att den ska vara på plats 2026, får flygplatsen ett ännu större upptagningsområde. Det vi eventuellt kommer att tappa till järnvägen när Götalandsbanan är klar tar vi in på en ökning av utlandstrafiken och vårt ökade upptagningsområde, menar Helena Wiberg.

 

Miljön
Informerar man om en flygplats framtid är det oundvikligt att inte prata miljöarbete.
– Vi arbetar dagligen med att förbättra miljöpåverkan på många olika plan. Vår strävan är att kunna bedriva ett fosilfritt flyg 2030. Det är en bit dit men vi tar små steg varje dag på vägen dit, menade Helena Svensson som arbetar med miljöfrågor på Svedavia och Landvetters Flygplats.

 

Ljuv musik
För Bollebygds båda kommunalråd var det naturligtvis ljuv musik som serverades denna torsdagsfrukost. Bollebygd har ett läge som få andra kommuner – ett läge som kommer att vara eftertraktat på många sätt.
– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).

 

20-tal från Bollebygd
Någonstans mellan 20 och 25 företag från Bollebygd fanns med på frukostmötet.
– Vår ambition med de här frukostträffarna handlar dels om information inom olika ämnen men inte minst göra det möjligt för intresserade företagare i kommunerna att mingla, lära känna varandra, säger Ann-Marie Nilsson som tillsammans med kollegan Jessica Waller från Härryda kommun lämnade över pris till morgonens mesta minglare.

 

Mingelmästare
Den som lyckade byta flest visitkort fick pris från de båda arrangerande kommunerna och Mikaela Strand från företaget PR-Shape tog hem den lilla tävlingen.
– Kan ni gissa vad priset är från Bollebygds kommun, sa Ann-Marie Nilsson och visade upp något som i alla fall undertecknad tror var en tumstock från Hultafors…


Runt 80 representanter från olika företag från de två kommunerna Bollebygd och Härryda deltog i det uppskattade frukostmötet.
Runt 80 representanter från olika företag från de två kommunerna Bollebygd och Härryda deltog i det uppskattade frukostmötet.


Oppositionsrådet i Härryda kommun, Mats Verner (S) fick en pratstund med Christoffer Jacobsson från företaget Cobson i Bollebygd.
Oppositionsrådet i Härryda kommun, Mats Verner (S) fick en pratstund med Christoffer Jacobsson från företaget Cobson i Bollebygd.


Informationen om Landvetters framtidsplaner lät som ljuv musik för kommunalråden Peter Rosholm (S) och Christer Johansson (M) i Bollebygd.<br />– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).<br />
Informationen om Landvetters framtidsplaner lät som ljuv musik för kommunalråden Peter Rosholm (S) och Christer Johansson (M) i Bollebygd.
– Vi märker redan intresse från olika exploatörer som ser Bollebygd som mycket intressant. Och det är vi naturligtvis glada över. Samtidigt gäller det för oss att ta till oss de intressen som finns och planera framtiden på ett klokt och bra sätt, menade kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Peter Rosholm (S).



Ansvarade för morgonens frukostmöte gjorde Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun och Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.<br />–Klart vi är nöjda, säger de både samtidigt som frukostbesökarna börjar lämna.
Ansvarade för morgonens frukostmöte gjorde Jessica Waller, näringslivschef i Härryda kommun och Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i Bollebygds kommun.
–Klart vi är nöjda, säger de både samtidigt som frukostbesökarna börjar lämna.



Sven-Ove Johansson från Bollebygds Emballag och Bo Lundgren från GLA Aircargo pratade både emballage och transporter.
Sven-Ove Johansson från Bollebygds Emballag och Bo Lundgren från GLA Aircargo pratade både emballage och transporter.


Lotta Strandberg från Arbetsförmedlingen i samtal med Ida Engström från Electric Nurse, öl producent från Landvetter.<br />Idag arbetar cirka 4 000 personer vid flygplatsen och på de 100 företagen runt om. En siffra som ska öka till cirka 10 000 under den kommande 10-årsperioden.<br />–Det är självklart för oss att vara med när företagare träffas. Här kan vi skapa kontakter som gynnar både  företag som ska rekrytera och för arbetssökande som finns hos oss. säger Lotta Strandberg vid Arbetsförmedlingen i Bollebygd/Mark. 
Lotta Strandberg från Arbetsförmedlingen i samtal med Ida Engström från Electric Nurse, öl producent från Landvetter.
Idag arbetar cirka 4 000 personer vid flygplatsen och på de 100 företagen runt om. En siffra som ska öka till cirka 10 000 under den kommande 10-årsperioden.

–Det är självklart för oss att vara med när företagare träffas. Här kan vi skapa kontakter som gynnar både  företag som ska rekrytera och för arbetssökande som finns hos oss. säger Lotta Strandberg vid Arbetsförmedlingen i Bollebygd/Mark. 



Helena Svensson som informerade om miljöarbetet på Landvetters flygplats pekade på många av de insatser som idag görs för att hela tiden förbättra miljön.
Helena Svensson som informerade om miljöarbetet på Landvetters flygplats pekade på många av de insatser som idag görs för att hela tiden förbättra miljön.


Ann-Marie Nilsson håller upp priset som Mikaela Strand skulle få från Bollebygds kommun. Vi tror det var en tumstock från Hultafors...<br />Jessica Waller från Härryda kommun ser till att alt går rätt till.
Ann-Marie Nilsson håller upp priset som Mikaela Strand skulle få från Bollebygds kommun. Vi tror det var en tumstock från Hultafors...
Jessica Waller från Härryda kommun ser till att alt går rätt till.



Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com