« Föreg. Nästa »

Duellen


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Inför valet

Duellen


Christer Falk 2010-09-04


Valet står för dörren och här kommer vi nu att presentera tre dueller mellan sex politiker i Bollebygds kommun. Vi inleder ”Duellen” med att föra samman ordförande i Barn och utbildningsnämnden Leif Karlsson (c) och vice ordförande Rolf Söderlund (s). Dessa politiker från representera majoriteten och oppositionen. Här är några exempel av påståenden, frågor och svar som förekom.

Rolf Söderlund:
–2008 gjorde Skolverket en inspektion här i kommunen och då fick skolorna i Bollebygd, Töllsjö och Olsfors beröm – men sedan dess har det hänt en hel del. Vi har haft ett par tuffa år med hårda besparingar. Detta gör att vi i oppositionen är bekymrade eftersom att antalet vuxna i skolan har minskat med mellan 20 och 25 personer. Vi är alltså oroliga över vad det här innebär i framtiden. Ser vi framåt så innebär er politik att ytterligare 11 vuxna kommer att lämna skolan under kommande året. Vi säger inte nej till neddragningar på grund av att elevantalet minskar men ytterligare neddragningar på grund av besparningar vill vi inte gå med på. Hur ser du på detta Leif?

Leif Karlsson:
–Vi har ju varit tvungna att anpassa oss till de ramar vi har. Vi kan ju inte gå med minus i årsresultat och då måste vi dra ner. Skulle vi öka verksamheten inom BUN så finge vi till exempel minska inom omsorgen. Vi har heller inte valt att tillföra medel genom skattehöjning och tycker istället att vi får försöka härda ut. Nu ser det ljusare ut och vi tror att vi går mot bättre tider. Antalet invånare ökar och sedan vi blev egen kommun har vi ökat med ett par hundra personer. Så till dess att vi når dessa bättre tider tycker vi att vi får sprida besparingarna jämt över alla verksamheter i kommunen.

Rolf Söderlund:
–Under några år har vi ett sparkrav inom BUN på 2,5 procent som i verkligheten blivit 4,1 procent på grund av huvudsakligen gymnasiekostnader. Det är för mycket och därför förslår vi socialdemokrater en skatthöjning på 25 öre och det innebär att vi får drygt 5 miljoner mer att lägga på verksamheten i skolan, förskolan och inom barnomsorgen.
–Vi känner oss tvingade för allas bästa att höja skatten, men ni har inga funderingar om detta trots att exempelvis förskolan har tagit styrk under de senare åren. Vi tycker att vi borde ha råd med det som vi hade råd med för ett tiotal år sedan. Kraven på skolan ökar men ni låter bli att tillföra mer resurser.

Leif Karlsson:
–Allt kan inte mätas i de resurser man lägger på olika verksamheter. Vi satsar exempelvis mest pengar i Sjuhäradsbygden på mat men har minst antal nöjda elever. Vi satsar mest pengar på skollokalerna men har heller inte här mest nöjda elever. Så sambandet mellan resurser och nöjda elever stämmer inte alltid.

Rolf Söderlund:
–Visst, allt handlar inte om pengar. Men när det gäller antal vuxna personer i skolan måste fler personer vara att föredra jämfört med motsatsen. Vi vill spela med samma snitt av lärare i våra skolor som han har i övriga Sverige. Idag halkar vi efter.

Leif Karlsson:
–När ekonomin tillåter är vi beredda att tillföra medel till skolan men vi är inte beredda ta ut mer skatt för det. Vi får härda ut.

Det här var några av de frågor, påstående och svar som förekom i duellen mellan Leif Karlsson och Rolf Söderlund.

Skiljer sig
Vad som tydligt framkom under ”duellen” var att majoritetens företrädare Leif Karlsson såg det som självklart att alla verksamheter inom kommunen får vara med och dra sitt lass. I låg- som högkonjunktur. Rolf Söderlund och socialdemokraterna föreslår en skattehöjning med 25 öre som han kan se som tillfällig om det ekonomiska läget bättras och menar med det att skolan kanske borde lämnas utanför rådande konjunktursvängningar. Med Rolf Söderlunds förslag skulle skolan, förskolan och barnomsorgen få ytterligare 5 miljoner. Totalt omsätter Barn- och utbildningsnämnden 175 miljoner.

Duellen har varit publicerade i AnnonsMarknan nr 14 2010

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com