« Föreg. Nästa »

Tre företag flyttar till centrum


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Tre företag flyttar till centrum


Christer Falk 2014-02-06

De tre företagarna som nu flyttat in i centrum. Fr.v. Patrik Karlsson med sitt företag Kaptenkrok, Per Stålfors med sin fotoverksamhet och Nicolas Bremell med sitt Waterworld.

De tre företagarna som nu flyttat in i centrum. Fr.v. Patrik Karlsson med sitt företag Kaptenkrok, Per Stålfors med sin fotoverksamhet och Nicolas Bremell med sitt Waterworld.Tre ”gamla” Bollebygdsföretag har nu valt att flytta sina verksamheter till centrala Bollebygd. Det är företaget Kaptenkrok, fotograf Per Stålfors och Waterworld. Två av dem har flyttat in i före detta Caligrafs lokaler som ligger längs Kungsbackavägen och Waterworld har tagit över den lokal som Borås Tidning nu lämnat – även den på Kungsbackavägen.


Både Kaptenkrok och Per Stålfors hade tidigare sina verksamheter i lokaler vid Forssa Företagscenter men vill nu komma närmare sina kunder.
– Jag arbetar mestadels med företagskunder men säger naturligtvis inte nej till privatkunder som vill bli fotograferade, menar Per Stålfors som funnits i Bollebygd i 5 år och hopps en hel del på flytten.

Ingen butik
Företaget Kaptenkrok har inga planer på att öppna någon affär i vanlig bemärkelse i och med flytten fram till Bollebygds centrum.
– Vi når våra kunder via webben och levererar näst intill 100 procent via Posten. Våra kunder är oftast unga och det händer att en del vill komma hit och hämta sina beställda varor. De här kunderna kommer mestadels med kollektivtrafiken och då blir vi betydligt mer tillgängliga genom att ligga centralt.
Kaptenkrok finns på två adresser i centrala Bollebygd. Dels i före detta Caligrafs lokaler men också i den lokal som Björns vapen tidigare fanns i.
– Vi har verkat här i Bollebygd i 3 år och från att ha varit 2 som jobbat i firman är vi idag 4. Vi vill växa här i Bollebygd och vi vill anställa Bollebygdsbor.  Vi växer och är egentligen i behov av en lokal i storleken 500-700 kvadrat för att kunna samla allt på ett och samma ställe. Men det är svårt att hitta lokaler i Bollebygd, säger Patrik Karlsson ägare av Kaptenkrok och tillägger.
– De lokalerna som både jag och Per Stålfors nu hyr är en tillfällig lösning – vi räknar med att få disponera lokalerna i mellan ett och två år. Därefter måste vi hitta något nytt.


Waterworld i Bollebygd
Företaget Waterworld har verkat i Bollebygd i fyra år.
– Jag har skött mitt företag från bostaden. Det har fungerat bra men även jag vill synas på ett bättre sätt. Vi sysslar med dykutbildning och även med resor till platser där vi praktiserar det vi lärt oss teoretiskt. I vår nya lokal här på Kungsbackavägen kommer vi att bedriva kursverksamhet och inte minst ha öppet för information om vår verksamhet. Lokalen är bra och ligger centralt – vi är nöjda och hoppas en del på att få vara med i det utbud av verksamheter som finns i centrala Bollebygd, säger Nicolas Bremell.


Ut från köket
Samtalet med de tre företagarna som nu flyttat sina verksamheter till centrala Bollebygd tar spåret in i framtiden och då blir frågorna många.
– Vad vill de styrande med Bollebygd. Vad jag förstår så har man lagt fokus på att vara en boendekommun men självklart måste det även finnas plats för företagande och därmed jobbtillfällen. Idag räknar man med att det finns nästan 1000 registrerade företag i kommunen. De allra flesta enmansbolag inom olika verksamheter. Skulle 50 procent av de här registrerade företagen ligga i byrålådan så finns det ändå cirka 500 aktiva. Vart tar de här företagarna vägen om de vill expandera och flytta ut från köket, undrar Patrik Karlsson och Per Stålfors fyller på.
– Nu har vi, som Patrik säger,  mellan ett och två år på oss att hitta nya lokaler men som det ser ut idag finns det inga. Det kan på sikt innebära att de som vill expandera väljer att flytta till andra kommuner. Och det är väl inte bra för någon.
– Som småföretagare är det viktigt att kunna känna sig för. Håller mina verksamheter för långa åtaganden, som exempelvis med att skriva på ett relativt långt hyreskontrakt. Här tycker jag att både kommunen och fastighetsägarna borde visa en vilja att se över det som idag står i kontrakten för de lokaler som ändå finns i Bollebygd. En generösare kontraktskrivning kan vara en väg att ge dem som tvekar att ”flytta ut verksamheten från köket” nya möjligheter, menar Nicolas Bremell.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan vecka 6 2014


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com