« Föreg. Nästa »

Nolltolerans - ett gemensamt sätt att förebygga kriminalitet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nolltolerans
- ett gemensamt sätt att förebygga kriminalitet


Christer Falk 2009-06-23


Den 29 april tog Bollebygds fullmäktigemöte beslut om avsiktförklaringen Nolltolerans. De som väljer att ställa upp bakom avsiktsförklaringen kommer att medverka i jobbet med att förebygga, upptäcka, åtgärda, polisanmäla och sanera.

-Anledningen till att vi går samman med polisen och räddningstjänsten om den här avsiktsförklaringen är att man under senare år konstaterar en ökning av anlagda bränder runt om i landet. Den utvecklingen finns även i vår kommun. Något om räddningstjänsten har underlag för, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare och en av initiativtagarna till avsiktsförklaringen.

Förebygga
En tredjedel av alla anmälda bränder i landet tros vara anlagda. De anlagda bränderna är en av inkörsportarna till annan och grövre kriminalitet.
-Därför vill vi samla så många som möjligt kring den här avsiktsförklaringen. Redan nu har representanter för Företagarna, ett par fastighetsägare och några föreningar skrivit under avsiktsförklaringen och det innebär att man lovar att ställa upp på vårt arbete som innebär att man helt enkelt ska bry sig om . Ser man att någon eller några klottrar eller utför skadegörelse så ska man anmäla till polisen, säger Christina Magnusson, säkerhetssamordnare i kommunen.

Anmäl
Det är viktigt att anmäla de brott som begås ur många aspekter.
-Kan vi tidigt bry oss om unga som är på väg in i kriminalitet som vinner samhället och framför allt den enskilda individen enormt mycket. Kan vi "möta Olle i grind" så räddar vi mångas framtid. Det är också viktigt att anmäla alla brott så att polisen får möjlighet att agera. Ett icke anmält brott är inget brott, menar Camilla Falk.

Alkoholen
En annan känd anledning till kriminalitet är alkohol och droger.
-Näst kompisar är det faktiskt föräldrar som förser sina unga med alkohol. Då är det langning som utförs och det är olagligt. Även här ska de som ställer upp bakom avsiktsförklaringen och Nolltoleransen anmäla, säger Christina Magnusson.

Många fler
Nu arbetar Camilla Falk och Christina Magnusson med att försöka nå så många som möjligt med avsiktsförklaringen.
-Nu har alla chansen att vara med och jobba för ett bättre samhälle. Nu kan vi hjälpas åt att bry oss om, ta tag i problem som skadegörelse, klotter och inte minst alkohollangningen. Tillsammans kan vi hjälpas åt att gör vår kommun ännu mer attraktiv att bo i, menar Camilla Falk.

Christina Magnusson och Camilla Falk. Säkerhets- respektive folkhälsosamordnare i Bollebygds kommun.
Christina Magnusson och Camilla Falk. Säkerhets- respektive folkhälsosamordnare i Bollebygds kommun.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com