« Föreg. Nästa »

Exklusivt te – har sin bas i Hindås


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Exklusivt te – har sin bas i Hindås


Christer Falk 2008-04-08

Den allra senaste etiketten. Ett motiv målat av konstnären Lena Linderholms.
Den allra senaste etiketten. Ett motiv målat av konstnären Lena Linderholms.

Visserligen ligger Hindås utanför Bollebygds kommungränser och därmed även utanför bollebygdsnyheters tänkta uppsamlingsområde för nyheter av olika slag. Nu gör vi ett undantag och anledningen är att vi tycker det är roligt att berätta om företaget WecroGroup AB som hör till de företag som arbetar med en udda och spännande vara. Så varsågoda - här kommer några rader om te...

-Jag ville bygga ett eget varumärke. Det var nog den största anledningen till att jag sadlade om, bytte en spännande anställning som affärsutvecklare hos Ericsson mot en vardag som egenföretagare, säger Claes Westerlund som sedan hösten 2003 driver företaget WecroGroup AB som marknadsför och säljer det egna tevarumärket The Colonial Tea Company.

Inom AnnonsMarknan utgivningsområden finns många små och medelstora företag. De allra flesta inom traditionella branscher. Men här och var finns också företag som sysslar med mera udda verksamheter. Att landets enda tevarumärke har sin bas i Hindås är det nog inte så många som känner till.

Te
I augusti 2003 lanserade Claes Westerlund sitt eget tevarumärke. Vägen fram till lanseringen hade naturligtvis varit lång och krokig.
-Att jag valde att ägna mig åt te var en tillfällighet. Jag ville göra något nytt, hade rest mycket under några år och ville jobba på hemmaplan. Därför började jag leta efter produkter som skulle passa mig och inte minst den marknad jag skulle bearbeta och sälja mina produkter på.

Saknades
Efter mycket arbete, många sonderingar och inhämtande av fakta bestämde sig Claes Westerlund för att ta fram ett eget exklusivt tevarumärke.
-På markanden i Sverige, ja hela Norden, finns vardagste och några exklusiva och mycket dyra tesorter. Något däremellan fanns inte. Jag bestämde mig för att fylla igen det hålet och på den vägen är det. När vi lanserade vår produkt hösten 2003 erbjöd vi våra kunder åtta olika tesorter.

Mellanled
Köpa te direkt från länderna där man odlar och skördar var inte att tänka på.
-Jag letade länge efter en underleveratör som kunde sammanställa och blanda våra teer utifrån våra krav på smak och kvalité. Jag hittade till slut rätt mellanhand och jobbet med att ta fram våra egna terecept kunde gå igång. Det var ett spännande arbete och den som är allra bäst på att hitta de rätta smakerna är min fru Camilla, berättar Claes Westerlund vidare.

25 produkter
Idag erbjuder företaget i Hindås 25 olika tesorter. Svart, grönt och rött te och därutöver ett antal tesorter som har ingredienser som bättrar på hälsan.
-Idag har vi 650 återförsäljare i hela Skandinavien som säljer vårt te. Det är exempelvis delikatess-, inrednings- och presentbutiker, hotell och caféer. Presentbutikerna är våra största kunder.

Importen ökar
Kaffekulturen växer i Sverige och även konsumtionen av te ökar.
-Vi har en 15 procentig ökning av importen av te i landet och det är bra. Intresset ökar hela tiden. Många har upptäckt det nyttiga med att dricka te och det innebär i sin tur att man lär sig mer och med kunskapen kommer kravet på högre kvalitet. Och där finns vi med vårt sortiment, betonar Westerlund som sett sin allra första leverans till ICA lämna företagets lokaler i Hindås.

Breddar
Under hösten har Claes lyckats intressera ICA för sitt te.
-Vi har levererat till ICA Focus i Göteborg under några år och genom dem har ICA Sverige fått våra produkter. Det har lett till att vi blivit erbjudna att vara med i ett projekt som går ut på att testa nya varor hos 20 olika ICA Kvantumbutiker i landet. Vår första leverans har som sagt precis skickats till ICA och projektet varar fram till och med juni i år. Vi hoppas naturligtvis att våra produkter säljer bra och att vi därmed får fortsätta att leverera till ICA. Lyckas vi med det innebär det att vår omsättning kommer att göra ett rejält skutt uppåt under 2008, konstaterar Claes Westerlund och berättar även om en stor kund i hälsokostbranschen.
-Vi har sedan en tid levererat till HälsokostCentralen. En grossist som i sin tur levererar till drygt 400 hälsokostbutiker i landet som nu säljer vårt te.

Positivt
I och med de nya kontakter Hindåsföretaget fått med ICA öppnar sig nya och spännande vägar. Diskussioner pågår även med distributörer i både Danmark och Finland.
- Går allt den väg som vi hoppas ser vi stora utvecklingsmöjligheter. Nya marknader helt enkelt, säger Claes Westerlund som tillsammans med en anställd sköter kontakten med dagens 650 återförsäljare.
-Det klarar vi för att vi valt att lägga ut det mesta av jobbet runt omkring. Ett företag i Ljung fyller våra burkar och refiller. Idag levererar vi enbart färdiga produkter här ifrån lagret i Hindås. Men även den delen av jobbet kan komma att läggas ut.

Art-produkter
Nytt för året är även ett samarbete med konstnären Lena Linderholm.
-Med hennes konst på våra etiketter lägger vi ytterligare en dimension till vårt sortiment. Vi vill inte bara erbjuda något för gommen, utan även för ögat. Vi förhandlar med ytterligare ett antal kända konstnärer, bland annat Lasse Åberg. Så förhoppningsvis kommer även en tesort med Musse Pigg på etiketten.

Tips
På vår fråga om hur man tillreder te på bästa sätt säger Claes Westerlund så här:
-När det gäller svart te ska det dra mellan 3-4 minuter och man ska använda sig av hett vatten som kokat upp. För att lyckas med grönt te ska man låta det dra i mellan 2-3 minuter och i vatten som kokat upp och sedan svalnat till mellan 70 och 80 grader. Rött te kan dra länge, 5-7 minuter och i hett vatten som just kokat upp. Använd ca 1 tesked te per kopp.

AnnonsMarknan
Artikeln har tidigare varit publicerad i AnnonsMarknan, nr 6 2008


www.thecolonialteacompany.com



Claes Westerlund med ett par burkar ur sitt sortiment
Claes Westerlund med ett par burkar ur sitt sortiment


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com