« Föreg. Nästa »

Exklusivt te – har sin bas i Hindås


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Exklusivt te – har sin bas i Hindås


Christer Falk 2008-04-08

Den allra senaste etiketten. Ett motiv målat av konstnären Lena Linderholms.
Den allra senaste etiketten. Ett motiv målat av konstnären Lena Linderholms.

Visserligen ligger Hindås utanför Bollebygds kommungränser och därmed även utanför bollebygdsnyheters tänkta uppsamlingsområde för nyheter av olika slag. Nu gör vi ett undantag och anledningen är att vi tycker det är roligt att berätta om företaget WecroGroup AB som hör till de företag som arbetar med en udda och spännande vara. Så varsågoda - här kommer några rader om te...

-Jag ville bygga ett eget varumärke. Det var nog den största anledningen till att jag sadlade om, bytte en spännande anställning som affärsutvecklare hos Ericsson mot en vardag som egenföretagare, säger Claes Westerlund som sedan hösten 2003 driver företaget WecroGroup AB som marknadsför och säljer det egna tevarumärket The Colonial Tea Company.

Inom AnnonsMarknan utgivningsområden finns många små och medelstora företag. De allra flesta inom traditionella branscher. Men här och var finns också företag som sysslar med mera udda verksamheter. Att landets enda tevarumärke har sin bas i Hindås är det nog inte så många som känner till.

Te
I augusti 2003 lanserade Claes Westerlund sitt eget tevarumärke. Vägen fram till lanseringen hade naturligtvis varit lång och krokig.
-Att jag valde att ägna mig åt te var en tillfällighet. Jag ville göra något nytt, hade rest mycket under några år och ville jobba på hemmaplan. Därför började jag leta efter produkter som skulle passa mig och inte minst den marknad jag skulle bearbeta och sälja mina produkter på.

Saknades
Efter mycket arbete, många sonderingar och inhämtande av fakta bestämde sig Claes Westerlund för att ta fram ett eget exklusivt tevarumärke.
-På markanden i Sverige, ja hela Norden, finns vardagste och några exklusiva och mycket dyra tesorter. Något däremellan fanns inte. Jag bestämde mig för att fylla igen det hålet och på den vägen är det. När vi lanserade vår produkt hösten 2003 erbjöd vi våra kunder åtta olika tesorter.

Mellanled
Köpa te direkt från länderna där man odlar och skördar var inte att tänka på.
-Jag letade länge efter en underleveratör som kunde sammanställa och blanda våra teer utifrån våra krav på smak och kvalité. Jag hittade till slut rätt mellanhand och jobbet med att ta fram våra egna terecept kunde gå igång. Det var ett spännande arbete och den som är allra bäst på att hitta de rätta smakerna är min fru Camilla, berättar Claes Westerlund vidare.

25 produkter
Idag erbjuder företaget i Hindås 25 olika tesorter. Svart, grönt och rött te och därutöver ett antal tesorter som har ingredienser som bättrar på hälsan.
-Idag har vi 650 återförsäljare i hela Skandinavien som säljer vårt te. Det är exempelvis delikatess-, inrednings- och presentbutiker, hotell och caféer. Presentbutikerna är våra största kunder.

Importen ökar
Kaffekulturen växer i Sverige och även konsumtionen av te ökar.
-Vi har en 15 procentig ökning av importen av te i landet och det är bra. Intresset ökar hela tiden. Många har upptäckt det nyttiga med att dricka te och det innebär i sin tur att man lär sig mer och med kunskapen kommer kravet på högre kvalitet. Och där finns vi med vårt sortiment, betonar Westerlund som sett sin allra första leverans till ICA lämna företagets lokaler i Hindås.

Breddar
Under hösten har Claes lyckats intressera ICA för sitt te.
-Vi har levererat till ICA Focus i Göteborg under några år och genom dem har ICA Sverige fått våra produkter. Det har lett till att vi blivit erbjudna att vara med i ett projekt som går ut på att testa nya varor hos 20 olika ICA Kvantumbutiker i landet. Vår första leverans har som sagt precis skickats till ICA och projektet varar fram till och med juni i år. Vi hoppas naturligtvis att våra produkter säljer bra och att vi därmed får fortsätta att leverera till ICA. Lyckas vi med det innebär det att vår omsättning kommer att göra ett rejält skutt uppåt under 2008, konstaterar Claes Westerlund och berättar även om en stor kund i hälsokostbranschen.
-Vi har sedan en tid levererat till HälsokostCentralen. En grossist som i sin tur levererar till drygt 400 hälsokostbutiker i landet som nu säljer vårt te.

Positivt
I och med de nya kontakter Hindåsföretaget fått med ICA öppnar sig nya och spännande vägar. Diskussioner pågår även med distributörer i både Danmark och Finland.
- Går allt den väg som vi hoppas ser vi stora utvecklingsmöjligheter. Nya marknader helt enkelt, säger Claes Westerlund som tillsammans med en anställd sköter kontakten med dagens 650 återförsäljare.
-Det klarar vi för att vi valt att lägga ut det mesta av jobbet runt omkring. Ett företag i Ljung fyller våra burkar och refiller. Idag levererar vi enbart färdiga produkter här ifrån lagret i Hindås. Men även den delen av jobbet kan komma att läggas ut.

Art-produkter
Nytt för året är även ett samarbete med konstnären Lena Linderholm.
-Med hennes konst på våra etiketter lägger vi ytterligare en dimension till vårt sortiment. Vi vill inte bara erbjuda något för gommen, utan även för ögat. Vi förhandlar med ytterligare ett antal kända konstnärer, bland annat Lasse Åberg. Så förhoppningsvis kommer även en tesort med Musse Pigg på etiketten.

Tips
På vår fråga om hur man tillreder te på bästa sätt säger Claes Westerlund så här:
-När det gäller svart te ska det dra mellan 3-4 minuter och man ska använda sig av hett vatten som kokat upp. För att lyckas med grönt te ska man låta det dra i mellan 2-3 minuter och i vatten som kokat upp och sedan svalnat till mellan 70 och 80 grader. Rött te kan dra länge, 5-7 minuter och i hett vatten som just kokat upp. Använd ca 1 tesked te per kopp.

AnnonsMarknan
Artikeln har tidigare varit publicerad i AnnonsMarknan, nr 6 2008


www.thecolonialteacompany.comClaes Westerlund med ett par burkar ur sitt sortiment
Claes Westerlund med ett par burkar ur sitt sortiment


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Väl