« Föreg. Nästa »

Bollebygds bilister körde mindre bil under 2010


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds bilister körde mindre bil under 2010


Christer Falk 2011-07-14


Bilisterna i Bollebygdkörde i genomsnitt 1405mil under 2010, en minskning med 0,3procent jämfört med föregående år. Det placerar Bollebygd på plats 149 i Statoils kommunranking, som baseras på hur mycket bilisternas körsträckor i olika kommuner har förändrats.

Det är inte enbart genom att köra mindre som bilisternas bränsleförbrukning och därmed klimatpåverkan kan minska. Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bränsleförbrukningen minska med cirka 10 procent, enligt Trafikverket. I Bollebygdmotsvarar det årligen cirka 1440kronor och 310 kilo koldioxid per bilist, enligt Statoils beräkningar.

– Sammantaget kan bilisterna i Bollebygdspara cirka 4,7miljoner kronor om året genom att ändra körstil. Det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Den senaste statistiken visar att körsträckorna minskade i Bollebygd med 0,3 procent sedan 2009, vilket placerar kommunen på plats 149  i Statoils kommunranking. Solna ligger på första plats med en minskad körsträcka på 16 procent. Sist i rankingen kom Munkedal där bilisternas bilkörning i stället ökade med 6 procent. Rankingenbaseras på hur bilisternas körsträckor i olika kommuner har förändrats och bygger påny statistik från SCB.

I riksdagens klimatstrategi betonas vikten av information om sparsam körning. Med hjälp av sparsam körning kan man enligt Trafikverket minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man spara ytterligare cirka 3 procent. Den som dessutom sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

– Ska trafikens klimatpåverkan minska krävs många olika typer av åtgärder. Ett sätt är att lära sig köra sparsamt. Ett annat är övergång till förnybara drivmedel och till allt mer bränslesnåla bilar. Varje litet steg räknas, säger Helena Fornstedt.


Elva körtips för en snålare och smartare körning:
1. Håll koll framåt – planera!
2. Växla upp tidigt – kör på så hög växel som möjligt
3. Kör med jämnt gaspådrag – håll hastighetsgränserna
4. Släpp gasen – motorbromsa
5. Rulla utför – håll jämn gas uppför
6. Håll rätt tryck i däcken
7. Av med takboxen och takräcket
8. Använd motorvärmare
9. Kör inte på tomgång
10. Serva bilen regelbundet
11. Stäng av klimatanläggningen när den inte behövs


Så här har vi räknat: Vi har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i kommunen och genomsnittligt bränslepris för 2010. För hela Sverige var den genomsnittliga körsträckan 1 291 mil, den genomsnittliga bensinförbrukningen 0,83 liter per mil och den genomsnittliga dieselförbrukningen 0,72 liter per mil. Med ett genomsnittligt bensinpris på 12,97 kr/litern och ett dieselpris på 11,50 kr/litern under 2010 ger det – med den fördelning mellan bensin- och dieselbilar som rådde under 2010 – en genomsnittlig besparing på omkring 1 342 kronor för bilisten. En liter bensin ger, i ett livscykelperspektiv, utsläpp på 2,66 kilo koldioxid och en liter diesel 2,98 kilo koldioxid, vilket ger en genomsnittlig besparing på cirka 284 kilo per bilist. De aggregerade siffrorna om hur mycket som totalt kan sparas baseras på att det enligt Trafikverket går att minska bränsleförbrukningen med 10 procent genom sparsam körning.

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com