« Föreg. Nästa »

Det blev fyra mandatperioder till…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Det blev fyra mandatperioder till…


Christer Falk 2011-01-29


När valrörelsen för ett fritt Bollebygd var som allra hetast lovade Leif Karlsson att han skull lämna alla sina politiska uppdrag om inte Bollebygdsborna röstade som han ville.

–Det blev som jag hoppades, vi blev en egen kommun. För mig innebar det sexton år fyllda av roligt politiskt arbete, säger centerpartisten Leif Karlsson några dagar in på det nya året 2011. Det första året på många år som Leif inte ska ägna åt politiskt arbete i någon nämnd i kommunen.
–Jag har en ersättarplats i fullmäktige och så en del partiarbete förstås, säger Leif som just nu ägnar en del tid åt att fördjupa sig i Julkokboken som han fick i avskedspresent av kommunen.
–Jag har väl aldrig varit någon hejare på att laga mat men nu har jag tid och då ska jag lära mig. Det är redan roligt, menar Leif efter att ha hunnit studerat kokboken lite djupare.

Början av 70-talet
Sin politiska bana började Leif i början av 1970-talet.
–Jag var engagerad redan innan kommunsammanslagningarna 1974. Jag deltog i ”motståndsrörelsen” redan då och jobbade för att sammanslagningen med Borås inte skulle ske. Men så blev det och eftersom vi lever i ett demokratiskt samhälle så fortsatte jag att jobba politiskt även i Borås kommun. Var styrelseledamot i Energiverksstyrelsen i cirka 20 år. Ett spännande uppdrag som intresserade mig eftersom mitt intresse för alternativa energimöjligheter hade tagit fart.
Leif hann även med ett par mandatperioder som ersättare i fullmäktige i Borås kommun.

Roligt arbete

Första mandatperioden i Bollebygds kommun jobbade Leif och hans partikamrater i opposition men de tre senaste mandatperioderna har centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna haft den politiska majoriteten.
–Det har varit väldigt roligt att arbeta med politik på vårt lokala plan. Här har vi haft nära kontakt med invånarna och de beslut vi tagit har märkts i vardagen.

Ordförande i elva år
I mars 2000 fick Leif ta över uppdraget som ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i kommunen. Ett tufft uppdrag i en nämnd med dålig ekonomi.
–Vi hade ett kraftigt underskott och det blev ett tufft arbete att få ordning på ekonomin. Det krävdes tuffa beslut som få hade förståelse för. Men vi kom tillrätta med ekonomin och idag ser det bra ut, menar Leif som tillsammans med de nya politikerna i Bollebygd hade ett och annat att lära.

Tappade invånare

Under de första åren som egen kommun tappade vi invånare.
–Vi hade nog inte riktigt klart för oss hur mycket vi borde bygga för att inte tappa invånare och istället försöka öka antalet bosatta i Bollebygds kommun.
Leif Karlsson nämner gärna den dåvarande stadsarkitekten Bosse Klarén.
–Han var en kreativ arkitekt som även kunde konsten att sälja in sina idéer på ett bra sätt. Han är väl en av dem som skissade fram dagens Gästgivaretorg. Han ritade även inbjudande skisser på hur Rinnaområdet skulle kunna se ut. Han fick oss också att förstå vilka resurser som krävdes för att vi skulle kunna öka invånarantalet. Något som är viktigt om vi skulle kunna modernisera vår kommun och göra den attraktiv för både boende och företagande, menar Leif.

Dåligt beslut
–Det sämsta beslutet vi tagit i kommunen handlar nog om idrottshallsbygget i Töllsjö. Jag gjorde vad jag kunde för att gå Töllsjöborna till mötes men då fanns en majoritet för de beslut som då togs. Beslut som kommer att hänga med oss någon generation framåt är jag rädd, säger Leif och har förmodligen rätt.

Roligt minne

–Jag, Christer Johansson och Jan-Åke Andersson hade varit i Göteborg på ett möte. Väl hemkomna till torget upptäckte jag att jag fått parkeringsböter och Christer var inte sen med en ironisk kommentar. ’’Du har ju själv varit med och tagit beslut om den tidsbegränsade parkeringen här på torget”
– Men skratta först… för när Christer gick till sin bil så hade han glömt att lägga sitt parkeringstillstånd i fönstret. Christer bodde då i torghuset och hade rätt att parkera på torget, men med parkeringstillståndet i rutan. Det blev en dyr men rolig avslutning på den dagen, minns Leif…

Artikeln var också publicerad i AnnonsMarknan nr 1 2011

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com