« Föreg. Nästa »

Bollebygds kommun blir delägare i Gryaab för att möta framtida behov 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygds kommun blir delägare i Gryaab för att möta framtida behov 


Christer Falk 2019-04-11


Nu är Bollebygd med som en av åtta ägarkommuner för Gryaab, som jobbar för ett renare hav. 


Vatten- och avloppsverksamheten i Bollebygds kommun har stora utmaningar för att kunna klara den snabba expansionen i kommunen samtidigt som befintligt ledningsnät och avloppsanläggningar börjar bli gamla och myndighetskraven ökar. Kommunen har nu gått med som delägare i Gryaab för att möta framtida befolkningsökning, miljökrav och exploateringsbehov i Bollebygds kommun. Det nya delägarskapet är även positivt för hela regionen, menar Claes Johansson, styrelseordförande i Gryaabs styrelse. 

– Renat avloppsvatten som släpps ut uppströms ett vattenverk är en risk. Därför är det väldigt positivt att ännu en kranskommun blir delägare, eftersom det bidrar till att skydda vårt råvatten. På så sätt kan alla i regionen, även vi i Göteborg som bor vid mynningen av älven, ha tillgång till bra råvatten, säger Claes Johansson. 

 Bollebygds kommun lämnade in ansökan om delägarskap i Gryaab efter beslut i kommunfullmäktige i september 2018. Avloppsvatten från Bollebygd, Olsfors och Hultafors tätorter kommer att ledas vidare till Ryaverket i Göteborg via Härryda kommuns avloppsledningsnät. Där kommer avloppsvattnet att behandlas och renas. Bollebygds kommun beviljades inträde från och med mars 2019, under Gryaabs årsstämma som hölls i mars. 

– Bollebygds kommun har expanderat snabbt under de senaste åren, vilket sätter press på våra reningsverk. En snar anslutning till Gryaab underlättar för kommunen i framtiden, säger Michael Plogell (FR), kommunstyrelsens ordförande i Bollebygds kommun. 

Gryaab är ett kommunalt bolag med Göteborgs stad som största ägare där nu är även Bollebygd är delägare tillsammans med ytterligare kommuner i regionen. Bollebygds kommun beslutade under kommunfullmäktigemötet i mars 2019 att gå in i delägarskapet med 103 aktier, som tillkommit genom en nyemission, vilket motsvarar 1,13 procent.  

Just nu ser man över hur ledningar kan dras från Bollebygds kommun till Härryda kommun. Bollebygds kommun kan använda befintligt reningsverk fram till år 2025. Töllsjö kommer fortsätta använda befintligt reningsverk då det ligger på för stort avstånd för att kopplas på till Härrydas ledningar. 

  

  


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com