« Föreg. Nästa »

Nu blir Bollebygd Sjuhäradsbygdens Bryssel…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nu blir Bollebygd Sjuhäradsbygdens Bryssel…


Christer Falk 2013-01-19

Camilla Falk och Patrik Gimfalk, folkhälsosamordnare respektive kutursamordnare ligger bakom ansökan om ett EU DIREKT KONTOR till Bollebygd.
Camilla Falk och Patrik Gimfalk, folkhälsosamordnare respektive kutursamordnare ligger bakom ansökan om ett EU DIREKT KONTOR till Bollebygd.

Strax före jul kom ett glädjande besked till kommunhuset i Bollebygd. Det var EU-kommissionens kontor i Stockholm som tagit beslut om att det 21:a EU DIREKT KONTORET i Sverige ska ligga i Bollebygd.

Bakom det positiva beslutet ligger Camilla Falk och Patrik Gimfalk, folkhälsosamordnare respektive kultursamordnare i Bollebygds kommun som satt sig ner och skrivit ihop en ansökan om att få öppna i EU DIREKT KONTOR i Bollebygd.


Fjärde kontoret i Västra Götaland

I och med att Bollebygd nu blir Bryssel för invånarna i Sjuhäradsbygden finns fyra EU DIREKT KONTOR i Västra Götalands län. De tre andra kontoren ligger i Åmål som servar Fyrbodal, i Skövde som servar gamla Skaraborgs län och Göteborg som svarar för EU-servicen i Göteborg och Göteborgs kranskommuner.


EU-information

Syftet med EU DIREKT KONTOREN är att göra det möjligt för alla invånare att få information om vad EU kan bistå med.

– Vi vänder oss till alla invånare. Ungdomar som har funderingar på att studera eller arbeta utomlands. Vi ska också kunna ge en del information till näringslivet och inte minst hjälpa till att hitta rätt när man söker information i olika frågor, säger Camilla Falk.


Bra spridning

I Bollbygds kommun kommer invånarna att kunna hämta information på Krafthuset, i receptionen i kommunhuset, hos Arbetsförmedlingen, hos skolans studie- och yrkesvägledare samt på biblioteket och dess filialer.

– Några av oss som ska arbeta med det här kommer att få någon form av utbildning via EU-kommissionens kontor i Stockholm. Och en stor den i den utbildningen blir nog att lära sig leta och hitta information på egen hand, menar Partik Gimfalk.

– Vår ambition är även att de andra kommunerna i Sjuhäradsbygden ska se fördelarna med detta. Därför hoppas vi att även de ska se till att den EU-information vi erbjuder här i Bollebygd även kommer deras kommuner till del, fortsätter Camilla Falk.


Ekonomi

För att klara uppdraget har Bollebygds kommun fått drygt 200 000 kronor från EU och lika många kronor kommer från Västra Götalandsregionen.

– Vi har alltså drygt 400 000 kronor att finansiera den här verksamheten med. Och det känns naturligtvis bra, säger Patrik Gimfalk.


Samarbetspartners

För att klara uppdraget kommer Bollebygds kommun att samarbeta med bland andra Arbetsförmedlingen.

– Nu har vi fem år på oss att hitta bra former för vårt sätt att sprida information om hur vi i vår vardag kan ta tillvara på fördelarna med landets medlemskap i EU, säger Camilla Falk.

 

Fakta

Uppdraget för Europa Direkt kontoret kommer att vara:

- att tillhandahålla enkel information till allmänheten om EU och EU:s verksamheter inom olika områden

- att stimulera till intresse bland allmänheten och i synnerhet bland unga för Europafrågor samt visa på möjligheterna att studera, arbeta och verka i Europa.

- att höja kompetensen och medvetenheten om EU ute i regionens olika kommunala verksamheter

 

 

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com