« Föreg. Nästa »

Schools out i Bollebygd får IQ-utmärkelse för alkoholförebyggande arbete


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Schools out i Bollebygd får IQ-utmärkelse för alkoholförebyggande arbete


Christer Falk 2016-01-25

Louise Petersson och Ellen Tolke från Bollebygds ungdomsråd är med i projektgruppen som fick ta emot utmärkelsen från IQ.
Louise Petersson och Ellen Tolke från Bollebygds ungdomsråd är med i projektgruppen som fick ta emot utmärkelsen från IQ.

Bollebygds kommun har fått ta emot diplom för att uppmärksamma att satsningen Schools Out blivit IQ-projekt nummer 1137. Därmed blir arrangemanget en förebild för andra när det gäller förebyggande arbete mot alkohol.

 

Satsning för att senarelägga alkoholdebuten

Utmärkelsen togs emot av folkhälsosamordnare Camilla Falk och den övriga projektgruppen i Bollebygds kommun. Schools out är en satsning som syftar till att senarelägga alkoholdebuten och erbjuda ungdomar en rolig, minnesvärd och nykter skolavslutning. Arrangemanget riktar sig till ungdomar från 13 år och uppåt. Vid det senaste tillfället kunde ungdomarna bland annat lyssna på olika artister, titta på skateboarduppvisning, prova på att köra segway, äta god mat och prova på dart. Under kvällen genomfördes blåskontroll på besökare mellan 13-18 år.

- Att Schools out nu blir ett IQ-projekt är ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt med dessa frågor. Jag hoppas att vårt sätt att arbete förebyggande mot alkohol kan inspirera andra kommuner att göra samma sak, säger Camilla Falk, folkhälsosamordnare i Bollebygd kommun.


IQ-projekt förebygger alkohol

Ett IQ-projekt är ett bra exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar. Syftet med IQ-projekten är också att sprida dem vidare som goda exempel så att fler kan göra mer.

- Schools out är ett bra exempel på hur man kan arbeta förebyggande mot alkohol bland ungdomar i samband med skolavslutningen. För oss på IQ var det självklart att detta skulle bli ett IQ-projekt, säger Maria Sundström, ansvarig för IQs nätverk.

Schools out är ett samarbete mellan skola, ungdomsråd, elevråd, socialtjänst, kultur, folkhälsa och olika lokala föreningar. IQ är ett dotterbolag till systembolaget.

 

Hämtat från Bollebygds Kommuns hemsida.
Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com