« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 22
Varför heter vägarna så här?
Bua (Bua Västergård), Bua (Bua Östergård), Bua Nolåker, Buavägen


Christer Falk 2020-10-05

I veckans avsnitt berättar vi om två gårdar i kommunen. Bua Västergård och Bua Östergård.
Och lite till.

Klicka på bilden - se och hör!

VÄGNAMN 22

Bua (Bua Västergård)

Bua (Bua Östergård)

Namnet Bua är mycket vanligt förekommande i olika former. Ursprunget är det lilla ordet ”bo” ursprungligen stod för betydelsen ”bod”. Efterhand har betydelsen vidgats och kan betyda boning och även en samlad bebyggelse. Se även ”Boda”

Ordet ”bo” uttalades dialektalt som ”bu” och i bestämd form blev det ”bua” och där har vi förklaringen till dagens namn. I kommunen finns två gårdar med namnet Bua, dels Bua Västergård, dels Bua Östergård.

Bua Västergård ligger vid västra sidan av Buasjön strax norr om Nedflo badplats.
Postadressen är således Hindås.

Bua Östergård ligger i Bollebygd, närmare bestämt utmed Gesebolsvägen, ca. 500 meter efter avtagsvägen från Stenkulla. 

I vårt filmade inslag om Bua resonerar vi lite kring en av konsekvenserna av lagen om unika belägenhetsadresser. Husen på Bua Västergård har idag adressen Buavägen 32 resp. 34 och Bua Östergård heter, kort och gott, Bua 12. Det är många gamla bebyggelsenamn som därmed riskerar att glömmas bort efter hand.

 

Bua Nolåker
Lagen om unika belägenhetsadresser ger möjlighet för fastighetsägare att behålla även ett unikt gårds- eller bebyggelsenamn.

Så är förklaringen till Bua Nolåker där ägaren till fastigheten ansökt om att få registrera det gamla namnet Nolåker som ett tillägg till adressen. Detta blev godkänt och en av fastigheterna strax intill Bua Östergården heter därför Bua Nolåker 10.

Nolåker är det gamla namnet på den nordligaste åkern på Bua Östergård. 

 

Buavägen
Buavägen hittar man ca. 300 meter efter det att man passerat Nedflo badplats västerut. Den går norrut på Buasjön västra sida och namnet beskriver då vägen som går till bodarna eller boningarna. 

Det är således utmed denna väg som vi återfinner Bua Västergården.

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com