« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 30
Varför heter vägarna så här?Ekbacksvägen, Ekedalsvägen, Ekgränd, Ekeklintsvägen


Christer Falk 2020-11-30

I avsnitt 30 besöker vi Hultafors, centrala Bollebygd och Töllsjö. Vägarna vi berättar om börjar alla på Ek….

Klicka på bilden – se och hör!

Förklaringar till vägnamnen/adresserna hittar du på www.hembygd.se/bollebygd


VÄGNAMN 30

Ekbacksvägen
Vägen, som är ca. 500 meter lång och ansluter till sex fastigheter, går mellan Råddebyvägen i söder och norrut, ner mot centrala Hultafors.

I sista delen, vid anslutningen till Skomakargränd, övergår vägen till gångväg.

Vägens namn kommer dels av den branta terrängen, dels genom att inslaget av ekar i kringliggande växtlighet är påtaglig.

 

Ekedalsvägen
Väg i centrala Bollebygd. Den går från centrum och 400 meter västerut ner mot det område som med ett samlat namn kallas Ekdalen. Här finner vi dels ett radhusområde och en förskola, Ekdalens förskola.

Observera att vägens namn är Ekedalsvägen (med betoning på dal). Med tiden har uttalet Ekdalen blivit det som används och det är ett exempel på hur ett namn, i dagligt tal, har ändrar uttal och blir det som används allmänt.

Det är ju t.o.m. så att inte ens kommunen själv följer den namnsättning som man beslutat för då borde väl det korrekta namnet på förskolan sannolikt varit Ekedals förskola.

Detta kan man ju leva med om det inte innebär någon risk för förväxling med andra adresser som kan ställa till det för t.ex. räddningstjänst och andra som söker adressen via GPS. Där måste man ju ha korrekta adressangivelser vid brådskade ärenden.

 

Ekgränd
En smal och trång gata, en liten sidogata eller en bakgata kan ibland kallas för en gränd och det är fallet med Ekgränd i Olsfors. Den är inte längre än 100 meter och det är endast två fastigheter som har den adressen.

Ekgränd är en avtagsväg från Kyrkvägen och ligger alldeles ovanför Olsfors kyrka.

Inslaget av ekar är påtagligt i den omgivande växtligheten.

 

Ekeklintsvägen
Om man, i centrala Töllsjö, svänger in på Horssaredsvägen så når man efter ca. 800 meter Ekeklintsvägen. Den går 200 meter uppför norrsluttningen och det är fem fastigheter som har den adressen.

En klint kan vara en bergstopp eller en höjd, men även en mindre kulle eller ett krön och vägen har också fått sitt namn, dels genom omgivande växtlighet, dels av den klint som tidigare låg vid vägens början. Klinten är numera, till större delen, borta efter tidigare arbeten med att ändra sträckning på vägarna i området.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com